Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a zöldségeket és virágokat, amelyek elültetése – különös tekintettel az Egyesült Királyságra – feltétlenül ajánlott, lehetőleg még szeptemberben.

Mint írják, a szeptemberi ültetés jó ötlet, mivel tavasszal korábban biztosít termést, kihasználja az egyébként üres talajt, és időt takarít meg a tavaszi ültetésre. Az Egyesült Királyságban szeptemberben rengeteg zöldséget és virágot el lehet vetni vagy el lehet ültetni, beleértve az olyan szívós egynyári növényeket, mint a cserepes körömvirág és a ködvirág, amelyek néhány héttel korábban virágoznak, mint a tavaszi vetésből származók.

Az angol körömvirág (Calendula) mély narancssárga szirmokkal rendelkezik, amelyek kiválóan alkalmasak forró szegélynek vagy vágáshoz. Könnyen termeszthető – az őszi vetéssel májustól virágoznia kell (Fotó: Pixabay)

A veteményesben olyan növényeket lehet ültetni, mint a fokhagyma és a bab, a korábbi betakarításhoz a következő tavasszal és nyáron.

Itt a szeptember: eljött az ideje a díszhagymának

Mindannyian szeretjük a díszhagymát, színével, szerkezetével és szépségével igazi éke minden kertnek. A beporzók is nagyon szeretik, ami azt jelenti, hogy ha díszhagyma van a kertben, akkor a többi növény is virágba borulhat.

Ültesse el ezeket a hagymákat szeptemberben, és jövő nyáron egy szemet gyönyörködtető és színes kert lesz az ajándéka – saját magától. Választható az akár két méter magasra is megnövő, hatalmas díszhagyma éppúgy, mint a miniatűr díszhagyma, amelyik színt ad a fő évelők virágzásához.

Szeptemberben ültetendő zöldségek

Spenót vetése vetőgépben

A spenót már most vethető a jövő tavaszi szedésre. Közvetlenül sekély vetőgépekbe, jól előkészített talajba vagy cserépbe vessük. Októbertől gyapjúval vagy vékony pólóval fedjük le.

Salátalevelek, mizunalevelek

Még van idő a salátanövények elvetésére a következő hetekben történő betakarításhoz. Vessük védett helyre a szabadban, vagy neveljük cserépben. Próbáljuk ki a mustárlevelet, a téli salátakeverékeket és a mizunát . A téli saláták, például a „Winter Density” üvegházban vethetők.

Széles hüvelyű bab virágban

Az őszi babvetés azt jelenti, hogy a növények áttelelhetnek, és a következő tavasszal korábban termést hoznak. Fedje le a növényeket gyapjúval kemény fagyok vagy hó idején. Próbálja ki az „Aquadulce Claudia” babot, amely őszi vetésből származik

Borsómag vetése a talajba

A zöldbabhoz hasonlóan a szívós borsót is el lehet vetni szeptemberben, hogy átteleljen, és korai termést hozzon. Válasszon télálló fajtákat, ilyen például a „Douce Provence” vagy a „Mete”.

Betakarításra kész retek

A retek alig pár hét alatt érik, ezért érdemes most elvetni egy késői adag magot. A meleg talaj és az enyhe viszonyok biztosítják, hogy időben érjenek az őszi salátákhoz.

Újonnan betakarított fehérrépa

A fehérrépa egy másik gyorsan növekvő növény, amelyet szeptemberben csupasz talajra lehet vetni – hűvös, nedves körülmények között érzi magát a legjobban. Körülbelül hat hét alatt szüretelje le golflabda méretű, bébizöldségként. Tökéletes a karácsonyi asztalra.

Hagymaegyüttesek ültetése

Ha ősszel hagymaegyütteseket ültet, azt jelenti, hogy a következő évben korábbi termést kap. Válasszon olyan fajtát, amelyik ideális az őszi vetéshez, ilyen például a 'Troy' vagy a 'Radar'.

Fokhagymagerezd ültetése a szabadban

A fokhagyma szeptembertől ültethető. 2,5 cm mélyre, egymástól 25 cm távolságra ültessük jól előkészített, termékeny talajba. A hajtásoknak még ősz előtt meg kell jelenniük, és áttelelést követően tavasszal frissen növekszik.

Virágokat is kell ültetni szeptemberben!

Narancssárga körömvirág

A körömvirág (Calendula) mély narancssárga szirmokkal rendelkezik, amelyek kiválóan alkalmasak forró szegélynek vagy vágáshoz. Könnyen termeszthető – az őszi vetéssel májustól virágoznia kell. Közvetlenül sekély vetőgépekbe vagy nedves, tőzegmentes komposzt felületére, cserépbe vetve.

Halványkék, tollas szerelem-a-ködben

A borzaskata (szerelem a ködben) a házikert kedvence, és vágott virágként is gyönyörű. Szárított magfejei is vonzóak. Modulokba vetve a későbbi kiültetéshez, vagy egyenesen a virágzási helyre (akár a talajba, akár a cserepekbe). A virágok kora tavasztól megjelennek az őszi vetésből.

Kék búzavirágok

A Centaurea cyanus gyakran része az egynyári rétrendszereknek, és kiváló vágott virág. A kékvirágú fajta a leggyakrabban termesztett, de a különböző fajtáknak lehetnek piros, rózsaszín, fehér és sötétlila virágai is. Szeptemberben vessük el a kora tavaszi kiteljesedéshez.

Anna királynő csipkéjének fehér virágfeje

Az Ammi majus legjobban ősszel vethető, így nyár elején nagyobb, szebb virágok nyílnak. Tehén petrezselyem felhőket visel, mint a fehér virágok, és tökéletes a vágáshoz. Vesse közvetlenül oda, ahol virágzik, vagy modulokba, hogy később kiültesse.

Mályva mák

A kertimákot (Papaver somniferum), a pipacs (Papaver rhoeas) és a katica mákot (Papaver commutatum) ősszel el lehet vetni a nyár eleji bemutató kedvéért. Közvetlenül a csupasz talaj foltjaira vagy moduláris vetőtálcákba vetve ültessük ki tavasszal.

Kaliforniai kakukkmák

A kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica) élénk narancssárga árnyalatokat hoz a határokra. Vessen közvetlenül vagy moduláris vetőtálcákba, hogy később kiültesse.

(Forrás: gardenersworld.com)  

Megosztás

További híreink

A rágcsálóirtás görényeket és más védett állatokat is mérgez

2024.09.18.

Magas arányú rágcsálóirtószer-koncentrációt találtak hazai kutatók az elpusztult görények májmintáiban.

Marhatrágya javít a krizantém alatti talajéleten

2024.09.18.

Egy vágott krizantémot termesztő holland kertész úgy döntött, hogy a műtrágya-felhasználás csökkentése érdekében ettől az évtől szárított marhatrágyát is juttat a talajba.

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Éjszaka hatályba lépett az árvízrendelet, de mit jelent ez?

2024.09.18.

Kedd este lépett életbe Orbán Viktor rendelete az árvíz elleni védekezésről, amely Magyarország teljes területén összehangolt védelmi intézkedéseket ír elő. A védekezési tevékenységeket a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter koordinálja.

200 milliárd forintot osztanak szét az arra érdemesnek gondolt vállalkozások között

2024.09.18.

Szeptember 17-től újabb két pályázati lehetőség nyílt meg a vállalkozások számára, összesen 200 milliárd forint értékben. A feldolgozó üzemek komplex fejlesztésére 150 milliárd forint, míg az állattartó telepek kisebb beruházásaira 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Gyökeres fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.18.

Szerda estig a kezdetben még felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütés várható. Helyenként, nagyobb eséllyel az ország déli felében, esetleg északkeleten zápor előfordulhat, egy-egy zivatar is lehet. Az északkeleti, keleti szél napközben nagy területen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás