Pár héttel ezelőtt lehetősége volt munkatársunknak ellátogatni Hargita megye egyik falujába, ahol betekintést nyerhetett a Szépvízi tejfeldolgozó üzem mindennapjaiba. Élménybeszámolóját a következőkben olvashatják, melyben az összefogás, kitartás példátlan párost alkotnak.

3 csíkszéki falu összefogása és a keresztúriak támogatása vezetett ahhoz, hogy megalakulhasson a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet és elinduljon a helyi tejtermékek gyártása „Szépvízi” márka név alatt. 2015-ben kezdte meg működését a tejüzem, fél év elteltével pedig már önfenntartóan működött, s ez mind a mai napig igaz.

Csíkszépvíz, Csíkszentmiklós és Borzsova összefogásával jött létre a helyieket támogató tejgyár. Mivel a közösségben a szarvasmarha-állomány növekedőben volt, úgy vélték, hogy összefogással sikerülhet munkát adni a fiataloknak, s otthon tartani őket.

A vállalkozás ügyvezetője a tejüzem létrehozásának és működésének minden részletét elmesélte. Kiderült például, hogy kezdetben a szükséges gépek beszerzéséig a Szépvízi friss termékeket és forrázott sajtokat a székelykeresztúri tejfeldolgozóban gyártották. Sok nehézségen kellett keresztül menniük, de kitartottak, s jelenleg bővítésen gondolkodnak, reméljük ez a jövőben meg is tud valósulni.

Érdemes kipróbálni az üzem tejtermékeit, nagyon finomak
 

Az üzemben elsősorban hosszú érlelésű sajtokat készítenek, de megtalálhatók a tejfölfélék, joghurtok, tejek is. A tulajdonosok az arculat kialakításánál ügyeltek arra, hogy a kívülállók számára is észrevehető legyen, hogy a Szépvízi és Keresztúri termékek egy közös összefogás eredményei.

A tej átlagos felvásárlási ára literenként 80 bani, a csíkszépvízi tejüzem 1 lej 20 banit, azaz 50 százalékkal többet fizet a tej literéért, s ezt még a tejválság ideje alatt is igyekeztek tartani - a gazdák nagy örömére.

A sajtok kóstolására is volt lehetőség
 

Csengő sajt, melyet nem érdemes kihagyni!

A látogatók megkóstolhatták a különféle sajtokat, mint a feta sajtokat vagy a híres Csengő sajtot, mely egy félkemény, zsíros, érlelt sajt és pasztőrözött tehéntejből készül. A terméket tömény sólében sózzák, majd 60 napon keresztül érlelik. Sárgás színű, kellemes illatú és ízű sajtról van szó, zsírtartalma kb. 60%, melynek köszönhetően 120 napig eltartható.

Írja meg véleményét, vagy javasoljon Ön is összefogással jól működő vállalkozást, s mi bemutatjuk oldalunkon.

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás