Az Európai Bizottság előírásainak megfelelve a tavalyi esztendő óta – a többi uniós tagállamhoz hasonlóan – a magyar agrártámogatási rendszerben is kötelező alkalmazni a Sentinel műholdcsalád felhasználásával működő területi monitoring rendszert, azaz TMR-rendszert. A Területi Monitoring Rendszer alkalmazása az uniós elvárások okán 2024-ben bővül a tavalyi esztendőhöz képest és minden területalapú agrár- és vidékfejlesztési támogatás azon jogosultsági feltételeire ki kell terjednie, ahol a műholdfelvételek vizsgálata és értékelése alapján nagy bizonyossággal megítélhetőek azok teljesítése.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint fontos figyelni az adatszolgáltatás feltételeire. 

A Területi Monitoring Rendszer alkalmazása 2024-ben bővül és minden területalapú agrár- és vidékfejlesztési támogatás jogosultsági feltételére kiterjed

A Területi Monitoring Rendszer (TMR) által végzett vizsgálatoknak a vonatkozó uniós jogszabály alapján 2024-től minden területalapú intézkedésre ki kell terjednie. A vizsgálat értelemszerűen azon jogosultsági feltételeket fedi le, amelyek a műholdfelvételek vizsgálata és értékelése alapján nagy bizonyossággal megítélhetőek. Az egyik újdonság az öntözött területek azonosítása. Jelen tájékoztató célja tisztázni a gyakran felmerülő kérdéseket az érintett gazdálkodók körével, valamint a lehetséges következményekkel kapcsolatban. 

A letölthető szakmai tájékoztató a gazdálkodók munkájának és döntéseinek segítése érdekében, az öntözött területek azonosításáról és az abból fakadó következményekről ad iránymutatást az érintetteknek.

Az öntözéssel kapcsolatban milyen kötelezettségei vannak a gazdálkodóknak a kérelem benyújtásakor?  

Az egységes kérelem benyújtásakor a kérelmező köteles megjelölni minden táblát és bejelentett területi elemet, amelyen öntözési tevékenységet kíván folytatni. Új támogató funkció, hogy az idei évtől a kérelembenyújtó felület jelzést ad az adott táblánál, hogy az előző évek TMR adatai alapján öntözöttnek vélelmezhető, ezzel segítve a gazdálkodókat a pontos nyilatkozattételben. Arról is nyilatkozni kell, hogy milyen öntözési technológiát kíván alkalmazni.

Azon kérelmező, aki az öntözéssel érintett területén cukorrépa, rizs-, zöldségnövény-, ipari zöldségnövény-, extenzív vagy intenzív gyümölcstermesztés jogcímek valamelyikén termeléshez kötött támogatást iránti kérelmet nyújt be, de nem rendelkezik vízjogi üzemeltetési, fennmaradási engedéllyel vagy bejelentéssel, nyilatkozhat, hogy az általa használt mezőgazdasági célú kút megfelel a kút amnesztia keretében legálissá váló kutakra vonatkozó feltételeknek (a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45/N. §-a1 ).

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás