Egyedüli magyarként a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének vezetője, Radócz László is részt vett abban a nemzetközi expedícióban, amely a Ducie korallsziget természeti környezetének átalakulását vizsgálta. Tudományos kutatócsoport utoljára 10 éve járt a csendes-óceáni szigeten. A világ 10 legritkábban látogatott helyeinek egyike a Csendes-óceán déli részén található Ducie korallsziget, ami 1902 óta a Pitcairn-szigetcsoport része. Egy portugál tengerész, Pedro Fernandez de Quiros fedezte fel még 1606-ban, ő akkor Encarnacion-nak nevezte el. 1791-ben aztán az angol Edward Edwards, a Bounty lázadóinak nyomát kutató Pandora fregatt kapitánya „újra felfedezte” a szigetet. Akkor kapta a Ducie nevet, a brit királyi haditengerészet egyik híres kapitányának, Francis Ducie-nak emléket állítva. 1902-ben az Egyesült Királyság annektálta a szigetet - írta a Debreceni Egyetem híre.
A 2,4 km hosszú és 1,6 km széles korallsziget lakatlan. A 70 hektárnyi földrész érdekessége, hogy legnagyobb tengerszint feletti magassága mindössze 4 méter - forrás: hirek.unideb.hu
A 2,4 km hosszú és 1,6 km széles lakatlan korallsziget kiemelt természetvédelmi terület, úgynevezett „Protected Marine Area”, ahova kizárólag különleges hatósági engedélyekkel lehet belépni. A 70 hektárnyi földrész érdekessége, hogy legnagyobb tengerszint feletti magassága mindössze 4 méter. A szárazföld 70 százalékát trópusi erdő borítja, melyet a térségben őshonos fafaj, a Heliotropium foertheriarium ural, aminek a magassága eléri a 6 métert.
A Ducie korallsziget felülnézetből - forrás: hirek.unideb.hu
Számos madár élhet és költhet békében az érintetlen korallsziget területén - forrás: hirek.unideb.hu
Természetvédelmi jelentőségét tovább növeli, hogy mivel a szigetnek soha nem volt állandó lakossága – legutóbb 10 éve járt ott tudományos expedíció –, így mentes a ragadozóktól és rágcsálóktól, ami a madárvilág kialakulása és szaporodása szempontjából igen kedvező. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=rxuYguqjkBw[/embedyt] A természeti környezet átalakulásának, illetve a szennyezések hatására bekövetkezett változásoknak a felmérésére idén ősszel egy 14 tagú kutatócsoportot szerveztek. A vizsgálatokat az is indokolta, hogy innen nem messze (kb. 350 km-re), a szintén lakatlan Henderson-szigetnél találták meg az utóbbi évek egyik legnagyobb kiterjedésű tengeri műanyag szennyeződését.
A Ducie korallsziget melletti vizek- forrás: hirek.unideb.hu
A 10 amerikai szakértőn kívül 4 európai kutató kapott helyet a csapatban, közöttük egyetlen magyarként a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kutatója, Radócz László is. A Növényvédelmi Intézet vezetőjének feladata a nagygombák felmérése, valamint a műholdas és rádiókommunikáció biztosítása volt.
a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének vezetője, Radócz László- forrás: hirek.unideb.hu
A kutatócsoport tagjai a legközelebbi lakott helyről, a Francia-Polinéziához tartozó Mangareva Atoll-ról indultak a szigetre, a legendás Braveheart kutatóhajóval. 13 napot töltöttek a szigeten, ahol többirányú vizsgálatokat folytattak, többek között tengerbiológiai kutatásokat és mikrobiológiai elemzéseket. Továbbá tanulmányozták az endemikus madárfajokat, talaj- és növénymintákat gyűjtöttek és vizsgáltak. Az eredményekből komplex kutatási jelentést állítanak össze - írja a cikk. A fotók forrása: hirek.unideb.hu
Munkában a kutatócsoport a szigorúan védett és érintetlen korallszigethez közeli vízen- forrás: hirek.unideb.hu
Megkérdeztük a Debreceni Egyetem sajtóosztályának munkatársait a kutatás részleteiről, amire az alábbi választ kaptuk:
A kutatócsoport, aminek Radócz László is tagja volt, egy 10 évvel ezelőtti talajtani, tengerbiológiai, madártani, növénytani, mikológiai, mikrobiológiai vizsgálatsorozatot  ismételt meg. Az új vizsgálatok célja a változások nyomon követése mellett annak kiderítése volt, hogy pl. a tengeri műanyag szennyeződések milyen mértékben jelentkeznek és milyen mértékű ökológiai hatásuk van az élővilágra ezeken a távoli helyeken. A vizsgálatokról összefoglaló jelentés készül, ami kb. 2019. év első felében lesz végleges. Az eredményeket a támogató alapítvány fogja publikálni.
Radócz László munkáját a nagygombák ismételt felmérése jelentette. Ez elsődlegesen farontó (tapló) gombákat jelent, mivel az igen szegényes növénytakaró és a talaj szinte teljes hiánya egyéb (főként mikorrhizás fajok előfordulását) szinte teljességgel lehetetlenné teszi. A farontó gombák tekintetében az előző 10 év felméréséhez képest kismértékű csökkenést lehetett tapasztalni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás