Szigorúbb károsanyag-kibocsátási határértékeket vezet be a kormány: a rákkeltő, a génkárosító, a magzatkárosító anyagokat és bizonyos nehézfémeket, a nikkelt, a kobaltot és a mangánt érinti a korlátozás - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, Raisz Anikó az M1 televíziócsatorna műsorában.

Raisz Anikó elmondta: a mangán esetében ötödére, míg nikkel és a kobalt esetében a felére csökkentették a határértéket. Az NMP magzatkárosító anyag határértéke eddig 150 milligramm volt, most pedig köbméterenként egy milligrammban határozták meg. A Híradó anyagát szemléztük.

A már Magyarországon működő üzemek számára felkészülési időt biztosítanak, de az új beruházóknak már be kell tartaniuk a szigorúbb szabályokat - képünk illusztráció
A már Magyarországon működő üzemek számára felkészülési időt biztosítanak, de az új beruházóknak már be kell tartaniuk a szigorúbb szabályokat - képünk illusztráció

Hozzátette, hogy az összes magzatkárosító anyag levegőbe történő kibocsátását hasonló mértékben csökkentették.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a már Magyarországon működő üzemek számára felkészülési időt biztosított a kormány 2028 januárjáig, de a szombaton életbe lépett szigorúbb kibocsátási szabályokat az új beruházóknak már be kell tartaniuk.

Azon beruházóknak, akiknek már folyamatban van az engedélyezési eljárása 2027-től kell megfelelniük az előírásoknak.

Arról is beszélt, hogy a határértéket érintő uniós szabályok már eddig is érvényben voltak és ezeket eddig is betartották, de a kormány úgy látta, hogy ez egy olyan terület, ahol érdemes szigorításokat bevezetni.

Az államtitkár szerint nem ez az egyetlen terület, ahol szigorítottak, hiszen szeptember végén lépett hatályba az a jogszabály, amely kiterjeszti a környezeti hatásvizsgálati eljárás készítésének kötelezettségét - írták.

További híreink

Szigorúbb károsanyag-kibocsátási határértékeket kell betartani Magyarországon a cégeknek októbertől

2024.10.24.

A már Magyarországon működő üzemek számára felkészülési időt biztosítanak, de az új beruházóknak már be kell tartaniuk a szigorúbb szabályokat.

Sokan ugrottak rá az élelmiszeripar megújítására: 708 milliárdnyi igény érkezett a 150 milliárdos keretre

2024.10.24.

Népszerű az élelmiszeripar megújítására kiírt pályázat: 708 milliárd forintnyi igény érkezett a 150 milliárdos keretre.

A patakban pusztultak el a halak a vízszennyezés miatt Nagyváradon

2024.10.23.

A Pece patakban pusztultak el a halak egy vízszennyezés miatt Nagyváradon, 30 kilogramm halott halat emeltek ki a szakemberek a vízből.

Partner

Rovarirtószer gyanú a Tesco termékében – Ön is vásárolt belőle?

2024.10.23.

A Tesco áruházlánc termékvisszahívást jelentett be egy 500 grammos fehérbab termékükre vonatkozóan, amelynél malathion, egy rovarirtószer lehetséges jelenlétét észlelték.

Tiszta Amerika - holnaptól többezer lőszert tárolhat otthon, ha...

2024.10.23.

2024. október 24-étől több ponton módosul a fegyvertartást szabályozó 253/2004. Kormányrendelet, amely a jogszabályi környezetet ésszerűbbé és egyszerűbbé teszi.

Komoly gondot hozhat, hogy megjelent az ázsiai lódarázs Szlovákiában

2024.10.23.

Az ázsiai lódarázs inváziója Európában egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hiszen ez a faj komoly veszélyt jelent a méhállományokra, a biológiai sokféleségre és közvetlenül akár a lakosságra is.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 99 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás