A támogatások gyors kifizetése segítség a gazdáknak a tavaszi munkákhoz szükséges vetőmag, növényvédőszer vagy műtrágya megvásárlásához, az éppen soron következő fejlesztéseik megvalósításához – mondta Feldman Zsolt egy dombóvári gazdafórumon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervezett eseményen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: február közepére a mezőgazdasági termelők 99 százalékának kifizették a területalapú támogatást.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy 2022. február utolsó hetében megkezdődött a 2021. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások végkifizetése. Az AKG keretében közel 10 ezer kifizetési kérelmet mintegy 9 milliárd forint támogatási összeggel jóváhagyva lezártak. Az ÖKO keretében 2.554 kifizetési kérelme zárult le, 2,2 milliárd forint összeg jóváhagyása mellett. Március második feléig ezek a kifizetések lezárulnak – jelentette be az államtitkár.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy dombóvári gazdafórumon elmondta: szinte minden támogatást elutaltak a gazdáknak, március végéig megérkezik az ÖKO-kifizetés is

KAP, reform, vidékfejlesztés

Az államtitkár az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformjáról szóló fórum előtt tartott sajtótájékoztatón megjegyezte: az elmúlt évben a 2014 és 2020 között rendelkezésre állt források nagyságrendjével megegyező, 1500 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki mezőgazdasági vállalkozások, élelmiszer-feldolgozók és vidéki települések számára. A támogatásokkal élelmiszeripari kapacitásokat, állattartó telepeket újítanak meg, precíziós gazdálkodásra állítanak át termelőket, öntözési beruházásokat finanszíroznak - mondta.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy az 1500 milliárdból 900 milliárd forintot fordítanak beruházásokra. Tolna megyében a vidékfejlesztési program keretében több mint 8400 projektet támogattak, 89 milliárd forinttal. Jelzi a mezőgazdaságban lévő perspektívát, hogy csaknem 800 projekttel 58 milliárd forint értékben finanszíroztak beruházásokat - számolt be róla az Agrárminisztérium.

Megnövekedett a támogatások összege

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy a vidékfejlesztési keret hazai társfinanszírozása 17,5 százalékról 80 százalékra nőtt a 2023-2027-es időszakra. A közvetlen kifizetésekre 3300 milliárd, a vidékfejlesztésre 4300 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ami "óriási lehetőség a magyar agrárium és élelmiszergazdaság egészének" - mondta. Mint fogalmazott, a Közös Agrárpolitikához elkészített magyar stratégiai tervet az unió várhatóan nyáron fogadja el. Megjegyezte: a KAP-ban új elem lesz, hogy a pályázó gazdálkodóknak az agrárökológiai alapprogramban évente kell pályázniuk. A kamara elnöke a fórumon elmondta, a területalapú támogatás a jelenlegi árfolyam alapján 58 ezer 500 forint lesz hektáronként. Arról is beszélt, hogy a KAP-hoz készült magyar stratégia céljai között szerepel, hogy a magyar agrár GDP a jelenlegi 1,5-szeresére, az agrárexport egyharmadával nőjön, úgy, hogy a feldolgozott termékek aránya érje el a 85 százalékot. További cél 28 ezer új munkahely létrehozása és az öntözött területek - amelyek aránya jelenleg 2 százalék - megduplázása - mondta a kamara elnöke.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás