A legtöbben csak az óriási menekültáradatot látják, ha Szíria szóba kerül. De mi van azokkal, a gazdákkal, akik otthon próbálnak boldogulni a mezőgazdaságban. A lassan hat éve tartó konfliktus drasztikusan visszavetette a mezőgazdaság termelékenységét és az élelmiszer-tartalékokat is. Milliók éheznek az országban. Támogatás nélkül a még kitartó szír gazdáknak is el kell hagyniuk földjeiket.

Jelenleg a szír lakosság több mint fele számára jelent problémát a napi élelem előteremtése, harmadának a legalapvetőbb élelmiszerek is elérhetetlenek. Az ország élelmiszertermelésének összeomlásával az élelmiszerárak jelentősen megemelkedtek. Szíria egyes részein a kenyérgabona ára 300 %-kal, míg a rizsé 650 %-kal nőtt az elmúlt 18 hónapban. Ilyen körülmények között az egyik legfontosabb feladat annak elősegítése lehet, hogy még több gazda kényszerüljön földjeit elhagyni. Csupán a segélyekkel ugyanis nem lehet ellátni egy országot.

Kiemelt támogatás a mezőgazdaságnak

Míg a szíriai gazdálkodók nem jutnak vetőmagokhoz vagy trágyához, az állattenyésztők számára az állati takarmány és az állategészségügyi ellátás biztosítása jelent nehézséget. A piac és az elosztórendszerek sem működnek megfelelően. A mezőgazdaság még mindig a legfontosabb megélhetési forrás Szíriában, nem is beszélve az ország ellátásában betöltött szerepéről. Sokan továbbra sem adták fel a mezőgazdasági tevékenységet ls javarészt (63 %-ban) nőkről van szó.

Nem tudni, hogy még meddig tartanak ki a szír gazdák földjük mellett. Fotó: CFAO
 

Egy nem elhanyagolható szempont, hogy a helyi előállítás jelentősen olcsóbb, mint az ország élelmezése segélyekkel: 100 dollár befektetéssel egy helyi gazda 1 tonna búzát tud termelni, ugyanezen mennyiségű gabona importja ezen összeg többszöröse lenne.

A FAO Szíriában

A nehézségek ellenére az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) továbbra is támogatja a szír farmereket és vidéki közösségeket. Jelenleg is egy kivételével mind a 14 tartományban jelen van, még a nehezen elérhető északiakban is. Sőt, a tavalyi évben növelni is tudta az így elért emberek számát 1,5 millióra. A Világszervezettől kapott búza és árpa vetőmagokból becslések szerint 119 000 tonna gabonát arathatnak a gazdák, amellyel akár fél millió embert ellátását is meg lehet oldani. Emellett több mint 9 millió állat esetében biztosított a Szervezet állatorvosi ellátást.

Miközben a fegyveres harcok a városokat teljesen elpusztítják, vidéken, a gazdák számára nincs más alternatíva, mint a földművelés. A Szervezet szeretné kiterjeszteni a programot. Ennek keretében a 87 millió dolláros támogatásból 3 millió embert lehetne elérni az országon belül, míg további 53 millió dollár lehetővé tenné a Jordániában, Irakban, Libanonban és Törökországban élő szíriai menekültek támogatását. Hiába jelentős a mezőgazdasági szektor, tavaly sürgősségi programok több mint 70 %-a alulfinanszírozott volt Szíriában.

Forrás: FAO

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás