Ki ne ismerné az 1-2 mm nagyságú, olykor szárnyakkal rendelkező levéltetveket? Ők azok, akik szívogatásukkal végzik ki növényeink leveleit és ezzel akár az egész növény pusztulását okozhatják. Tudunk védekezni ellenük?

Városi emberek is gyakran észlelik, hogy sárga színű ruhájukra, vagy a sárga autókra nagy számban repülnek ezek az apró állatok. Ez nem véletlen, ugyanis a sárga szín vonzza a levéltetveket. A sárga színre való érzékenységén működik a sárga ragacsos színcsapda: sárga színű, tartósan ragadós felületű lapok, melyeket a növények lombjára javasolt kifüggeszteni. Már akkor jelzi a levéltetvek jelenlétét, amikor a növényen még nem vesszük észre meghúzódó egyedeit.

Nem csak egy generációval kell foglalkoznunk évente...

A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejlődése után szoktak megjelenni. Az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedékeket, melyek feladata a levéltetvek szétterjesztése. A növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan levéltetű nemzedékek sorát hozzák létre. Az új egyedek telepben élnek, a levelek hátoldalán, és együtt is maradnak. Színük fajonként változó, gyakoriak a zöld színűek, ezek a szintén zöld növény felületén kevésbé feltűnőek. Ismerünk sárga és fekete színű levéltetveket is.

A levéltetvek által ellepett növény nem nyújt szép látványt
 
Jellemző táplálkozási mód

A levéltetvek szívó kártevők: a levelet szívogatják (növényi nedvvel táplálkoznak), ennek következtében a levelek torzulnak, összesodródnak, gyakran elszíneződnek (alma, ribizke esetén megvörösödnek). Rendszeresen a hajtás csúcsi, tehát a legfiatalabb, gyenge, zsenge részét szokták megtámadni.

Vannak olyan levéltetű-fajok, melyek csak egy növényfajon élnek (például a rózsa levéltetű), de számos levéltetű-faj egyedei migrálnak, azaz vándorolnak növényről növényre. Ez utóbbiak több növényfajon is élhetnek és mindig a legzsengébb növényi részeket keresik, és azokra telepednek.

Táplálkozásuk során mézharmatot, édes váladékot választanak ki, amit a hangyák megtalálnak, és előszeretettel fogyasztanak. Ha bármilyen növényen erős hangyavonulás figyelhető meg, azon nagy valószínűséggel megtalálhatók a levéltetű-telepek. De méhek vagy darazsak is látogathatják a bőséges mézharmatot. Gyakori, hogy a ragadós mézharmatra fekete színű gombabevonat telepedik: ezt nevezik korompenésznek. Mézharmatot más kártevők (pl. pajzstetvek) is termelnek.

A levéltetvek tavaszi megjelenésüktől őszig élnek és károsítanak a szabadföldi növényeken. Szobai növényeken is előfordulnak, és súlyos kárt okozhatnak.

A szívogatás okozta kártételen kívül a levéltetvek veszélyes növényi vírusokat is terjesztenek: a vírusfertőzött növény nedvéből kiszívott vírust a következő növénybe tovább viszik, és megfertőzik azt. Levéltetvek terjesztik a csonthájasok legelterjedtebb betegségét okozó szilva himlő vírust vagy a lágyszárú zöldség- és dísznövények legismertebb vírusát, az uborka mozaik vírust.

Hogyan és mikor védekezzünk a levéltetvek ellen?

A védekezés hatékonyságát növeli, ha a levéltetvek megjelenésekor, tehát felszaporodásuk előtt permetezünk. Időben végzett kezelés lesz csak eredményes! Ha egy növénynél csak elszórtan jelentek meg a tetvek egyes hajtások végein, vagy csak egyes leveleken, azokat ollóval vágjuk le, és ezzel egy permetezést meg is takarítottuk. Ajánlott a levéltetvek megjelenését sárga ragacsos színcsapdák kihelyezésével ellenőrizni. Ne feledjük, hogy a levéltetvek általában a levelek hátoldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a várt hatást! Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban már csak a felszívódó hatású rovarölő szerek tudják kifejteni ölő hatásukat.

Minél korábban vesszük észre a levéltetvek felszaporodását, annál könnyebb ellenük a védekezés
 
Mivel védekezhetünk?

Az ökológiai termesztésben is engedélyezett szerek: (Márkanév - hatóanyag)

Bio-sect, Biosol-káliszappan - káliszappan Biola agro - napraforgó olaj Vektafid A - paraffinolaj

Levéltetű irtó aerosol-ok:

Margareta levéltetű irtó aerosol - piretrin+PBO Planto piriflor levéltetű irtó aerosol - piretrum+ PBO Vape garden fito aerosol – piretrin+PBO

Speciális, csak levéltetvek elleni szerek:

Pirimor - pirimikarb Teppeki 50 WG - flonikamid

Rovarölő szerek, melyek a levéltetvek ellen is hatnak és felhasználásuk engedélyezett:

Axoris – tiametoxam, abamektin  (kész permetlé) Cyperkill 25 EC- cipermetrin Decis -deltametrin Fazilo rovarölő permet - abamektin, piretrinek (kész permetlé) Kaiso Garden, Karate 2,5 WG, Karate Zeon 5 CS - lambda cihalotrin Mospilan 20 SG. – acetamiprin Pirimor 50 WG - pirimikarb Teppeki. - flonikamid

A felsorolt rovarölő-szerek mind szabad forgalmazásúak, tehát bárki megvásárolhatja és felhasználhatja őket, külön engedély nélkül. Alkalmazásukra vonatkozó részletes előírás a szerek csomagolóanyagán található. A káliszappan , a lambda cihalotrin és a deltametrin hatóanyagú szerek méhekre mérsékelten, míg a cipermetrin a méhekre kifejezetten veszélyesek. Ezeket virágzó növényeknél tilos felhasználni.

A Mospilan, Pirimor és a Teppekki levéltetvek elleni szerek méhekre nem veszélyesek, méhekre nem ártalmasak, így virágzásban lévő növények védelmére is alkalmasak. A levéltetvek termelte mézharmat is vonzza a méheket, ezért a mézharmatos növényeket csak méhekre nem veszélyes rovarölő szerekkel szabad permetezni.

Forrás: balintgazda.hu

További híreink

Végre jövedelmezőbbé válhat a hazai állattenyésztés több banki szakértő szerint is

2024.07.10.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre.

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás