A Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatóállomásán tartottak kukorica, szója és cirok szakmai napot a gazdáknak. A Vas megyei Táplánszentkereszten elhangzott, hogy a nemesítőházak dolgoznak azokon a genetikai alapokon, melyek megfelelnek az új termesztési kihívásoknak. A NAK Vas megyei szervezete elindította és működteti a Szója Assistance szolgáltatást, amin belül fajtakísérleteket végeznek, ezek alapján pedig vetőmag kínálati listát állítanak össze. Ez határozza meg az oltóanyag kínálatukat is. 

„Néhány éve még alig 7 ezer hektár szójáról beszélhettünk megyénkben. Mára meghaladtuk a 10 ezer hektárt, ezzel hazánkban a második helyre kerültünk” - kezdte előadását a NAK Vas megyei elnöke, Pusztavámi Márton, aki maga is szójatermesztő. A szakember hozzátette, a búza a maga 40 ezer hektárjával vezeti a sort, amit közel ennyivel követ az őszi káposztarepce. Ez utóbbiból idén 20 százalékkal kevesebbet vetnek a megyei gazdák - írta a Magyar Mezőgazdaság.

Sikerrel termesztik a szóját Vas megyében - képünk illusztráció

Növekvő bevételek és termőterület

A gazdasági kérdésekkel kapcsolatban Pusztavámi Márton elmondta, hogy az elmúlt évben 5 tonnás átlagtermés mellett 300 ezer forint bevételre tettek szert a gazdálkodók, ám ha elérték a 8 tonnás átlagot, akkor már 480 ezret kereshettek. Ezt a 180 ezer forintos különbséget jelentette a szaktudás. Idén ez különbség látványosan nagyobb. 

Ma már nem elégedhetünk meg az alacsonyabb átlagterméssel, gondoljunk csak például a földbérletekre – ami Vasban 150 ezer forint hektáronként –, az emelkedő input árakra és egyéb költségekre. Nem csoda, ha a gazda minden forintot megragad - mondta. A szakember példaként a szalmát hozta, amit ha leszecskázott a tulajdonosa, hektáronként 14 ezer forintot számolhatott el. Ha viszont eladta, 250 ezret fizettek érte. Ugyan ezzel nitrogént, foszfort „adott el” a földjéről, ám a műtrágya eddig még olcsóbbnak számított. A zöldítésért hektáronként plusz 20 ezer forint jár, ám az egyik kereskedő cégnél az egy hektárra elegendő vetőmag 25 ezerbe kerül - mondta.

Szójaszolgáltatás segíti a termelőket Vas megyében

A NAK Vas megyei szervezete életre hívta a Szója Assistance szolgáltatást. Ezen belül fajtakísérleteket végeznek, s ez alapján vetőmag kínálati listát állítanak össze. Ugyancsak ez az alapja az oltóanyag kínálatuknak. Amerikai és francia oltógépeket vásároltak, hogy ezzel is segítség a partnereiket. Szójagümő vizsgálatot tartottak, tavaly növényenként 7,5-ről, idén 18 darabról számolhattak be. 

„Az Egyesült Államokban két éve már több szóját termesztenek, mint kukoricát” - hívta fel a figyelmet a szakember egy közelmúltban szervezett tanulmányúton szerzett tapasztalatait. Nincsenek gyomos táblák, s legalább 40 gombaölő szer áll a gazdák rendelkezésére - mondta.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás