A birtokvédelem a szomszédjogok területéhez tartozik, utóbbiak megsértése esetén birtokháborításról van szó. Az igénybe vehető jogi lehetőségek régóta változatlan szabályok szerint vannak jelen a mindenkori polgári törvénykönyvben, azonban az élet és a technológia fejlődése nem áll meg. Amíg az ókori római jogban a sajtkészítő üzem füstje zavarta a szomszédokat, addig manapság már a szomszéd területére rálátó kamera jelent problémát.

A KSH OSAP adatbázisa szerint átlagosan évi 6000, önkormányzati jegyzőkhöz befutó birtokvédelmi kérelemből 2000 helyt adó döntés születik, továbbá átlagosan 500 ellen nyújtanak be keresetlevelet. A Mezőhír oldalán Csegődi Tibor László írt szakcikket, ezt az anyagot szemléztük.

A birtokvédelem a szomszédjogok területéhez tartozik, utóbbiak megsértése esetén birtokháborításról van szó. Az igénybe vehető jogi lehetőségek régóta változatlan szabályok szerint vannak jelen a mindenkori polgári törvénykönyvben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Vác

Elismerés és védelem

Eszerint a polgári jog egy ingatlan tulajdonosát nem csak elismeri, hanem minden kívülállóval szemben meg is védi. Elvi szinten legalábbis emiatt a dologi jogosultnak teljes, valójában a törvények által behatárolt jogi hatalma van a dolga felett. Ezt a hatalmat a jogosult akarata ellenére senki más nem gyakorolhatja, nem akadályozhatja, illetve nem zavarhatja meg.

A dologi jogok körében két csoportot szokás megkülönböztetni: a tulajdonjogot (amely saját dolgon fennálló, teljes jogi hatalmat biztosító jogosultság) és más tulajdonában álló dolgon fennálló idegen dologbeli jogokat, amelyek korlátozott jogi hatalmat biztosítanak. 

A részletezett téma szempontjából a tulajdonjogviszonynak lesz jelentősége, amelynek keretein belül különbséget lehet tenni tulajdon, illetve az azt védő tulajdonjog között. Előbbi a dolgok feletti kizárólagos uralmat, utóbbi az ezt elismerő és védelemben részesítő jogosultságot jelenti. Ebből ugyan egy úgynevezett abszolút szerkezetű jogviszony képe bontakozik ki, hiszen a jogosultságok kizárólagosan gyakorolhatók, mindenki más pedig kötelezetti pozícióban van, ám 

A tulajdon legtipikusabb részjogosultságai a birtoklás, a használat és a rendelkezés joga. Ezek közül a használat vagy bővebben a használat, hasznosítás és a haszonszedés joga a lényeges birtokvédelmi szempontból. E jogosultság alapján a tulajdonos a dolgot (például egy ingatlant) saját maga és családja szükségleteinek kielégítésére, termelőtevékenység folytatására fordíthatja, esetleg más módon hasznosíthatja.

Határolás és érintettség

A cikk szerint a termőföld használata meghatározott módon és mértékben gyakran érint más személyeket is, hiszen egy ingatlan – körülhatárolása, bekerítése ellenére is – közvetlen kapcsolatban marad a szomszédos ingatlanokkal. Emiatt az egyes földrészletek rendeltetésszerű használata is együtt jár a szomszédos ingatlanokra való közvetett, sőt, olykor közvetlen áthatásokkal. A szomszédjogok azok a jogi határok, amelyek között a szomszédok az egymás tulajdonosi érdekkörébe való szükségszerű áthatásokat tűrni kötelesek. A törvénynek a szomszédjogra vonatkozó szabályai diszpozitívak, ezektől a felek közös megállapodásban eltérhetnek.

Kötelességek

A szomszédjog általános szabálya szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédjait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. A szabályból következően a szükséges mértékű zavarás megengedett, azzal szemben a szomszédot (vagy más személyt) tűrési kötelezettség terheli. 

A bíróság a zavarás tényének megállapításakor a közfelfogást vizsgálja, az egyéni érzékenységnek általában nem tulajdonít jelentőséget. A szükségtelen zavarás megnyilvánulhat például kilátáselvonásban, leárnyékolásban, okozhatja zaj, por, állattartásból eredő bűz. A szomszédjogi szabályok megsértésének minősülő magatartásokat birtokháborításnak nevezzük.

Mikor szomszédjogok és mikor birtokvédelem?

A szerző leírta, hogy az ókori római jogban ezen jogintézmények előzménye az úgynevezett praetori interdiktum volt, amely nagyon leegyszerűsítve a hibátlan, jóhiszemű birtokost védte egy – abban a korban – egyszerűsített eljárás lefolytatásával. Ugyanakkor már az ókorban is szűk kivételt jelentett a jogos önhatalom, amire csak ritka, szigorúan meghatározott és körülírt esetekben kerülhetett sor jogszerűen. Mivel a középkorban a népsűrűség ritkább volt, ezért a szomszédjogi szabályok a városi statútumokban jelentek meg, például a sűrű építkezések miatt az épületek napsütéstől való elzártsága és az intimitásérzet elvesztése.

Magyarországon az 1800-as évek ipartörvényei után (amelyek lehetővé tették a zavarások hivatalból történő kivizsgálását) az 1937-es városrendezési törvény mondta ki, hogy a kért építési engedélyt meg kellett a hatóságnak tagadnia, ha előre meg lehetett állapítani a tilos áthatást a másik telekre. 

A szocializmus kialakulásának első évtizedeiben a birtokvédelem az abban a korban jellemző problémákat (társbérletből, ágyra járásból eredő konfliktusok) kívánta sajátosan megoldani. Jelen korunkban a polgári törvénykönyv egyszerre szabályozza a szomszédjogok és a birtokvédelem témakörét. A szomszédjogi szabályok a dolgok használatában beálló zavarásokat próbálják orvosolni, míg a birtokvédelmi szabályok a birtoklás sérelmét kezelik.

Továbbá a szomszédjogi szabályok a tulajdonos szempontjából mondják meg, hogyan gyakorolja jogosultságait mások (a szomszédok) zavarása nélkül, míg a birtokvédelem a birtokos fókuszából mondja meg, hogy sérelme esetén a birtokvédelem melyik fajtájával élhet. Szomszédjogok esetén a cél az érdekek összeütközésének feloldása a különböző érdekek (állattartáshoz való jog szemben mások nyugodt birtokláshoz fűződő jogával – lehet-e például városban baromfit tartani, ha zavarja a szomszédokat a kakas kukorékolása) mérésével, míg birtokvédelem esetén inkább objektivitásra törekednek. Történt-e zavarás, birtokfosztás, ha igen, akkor a jog szankciókkal élhet (például eredeti állapot visszaállítása, zavarástól eltiltás).

A birtokvédelem eszköztára három típusú lehet

A birtokos a birtokvédelem három típusú eszközével léphet fel birtokháborítás esetén. A legritkább – vagyis a jogrendszer által a legkevésbé támogatott – eszköz a birtokvédelem önhatalommal. A jog általában tiltja az önbíráskodást, és elvárja, hogy a személyek jogaikat törvényes (közigazgatási vagy bírói) úton érvényesítsék. Ez alól kivétel a birtokot közvetlenül fenyegető magatartás elhárítása. Az önhatalom kivételesen a már elveszett birtok visszaszerzésére is irányulhat, ha más birtokvédelmi eszközök igénybevételével járó időveszteség a birtokvédelmet meghiúsítaná.

A másik – jóval gyakoribb – lehetőség a birtokvédelem közigazgatási úton, amely esetben a vita eldöntésére a helyi önkormányzat jegyzője rendelkezik hatáskörrel. Birtokháborítás esetén a birtokos egy éven belül a jegyzőtől kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését. Egyszerűbb esetekben ez az eljárás tehermentesíti a bíróságokat, de a felek érdeke is a helyben történő, gyors ügyintézés. A jegyző határozatával helyreállítja az eredeti birtokállapotot, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve, ha nyilvánvaló, hogy a birtokos nem volt jogosult a birtoklásra.

Amennyiben a birtokvitában az ingatlannal kapcsolatos hasznok, károk és költségek kérdése is felvetődik, a jegyző ezekről is határozatot hozhat, amennyiben a felek között ez ügyben egyezség alakul ki. Egyéb esetben a jegyzőnek a kártérítésről dönteni nem kötelessége. Ilyen döntés meghozatalára ugyanis csak az illetékes járásbíróság köteles. A jegyző határozatát haladéktalanul közölni kell, és három napon belül végre kell hajtani. A jegyző határozatát sérelmesnek tartó fél 15 napon belül a bíróságtól kérheti a határozat megváltoztatását.

A harmadik lehetőség pedig, amikor a jogvitát a járásbíróság zárja le ítéletével. A birtokvita a bíróság elé kerülhet, ha a jegyző határozatát – akár a birtoklás, akár a hasznok, károk, költségek kérdésében vagy mindkét vonatkozásban – sérelmesnek tartó fél bírósági pert kezdeményez az ellenérdekű féllel szemben. Ugyancsak a bíróság eljárásnak van helye, amennyiben a birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését a birtokháborítás kezdetétől számított egy év eltelte után kéri, vagy ha az ügyben a birtokláshoz való jogosultság képezi a vita tárgyát. Ennek egyik tipikus esete a túlépítés. De ugyancsak ez a jogi lehetőség áll fenn akkor is, ha a birtokháborítással összefüggésben bármely félnek igazolt költsége vagy kára keletkezett, és ennek megtérítését kéri a birtokháborításban marasztalt féltől, de követelése tárgyában nem született a jegyző előtti eljárásban egyezség.

Megfigyelés, kamera és szomszédzavarás

Gyakori eset a térfigyelő kamera használatának ügye. Még egy 2016-os bírósági döntés szerint adott filmfelvétel személyiségi jogok csorbulása mellett birtokháborítást is megvalósíthat. A birtokláshoz fűződő jog – mint a tulajdonjog egyik részjogosítványa – a jegyzői birtokvédelem esetén elsősorban tény, és ennek védelme, bírói szakaszban már a jogkérdés/jogcím vizsgálata az elsődleges. A kamerarendszerek alkalmazása (elsősorban technikai beállításoktól függően) elhelyezésük és látószögük alapján alkalmas lehet arra, hogy mások megfigyelésével, felvételek készítésével a megfigyelt személyek személyhez fűződő jogait, magánszféráját megsértsék.

Az eddigiekhez kapcsolódóan – látszólag – egyértelműen kijelenthető, hogy a biztonságérzetet adó álkamerák telepítése, rögzítése nem esik sem az Európai Unió adatvédelmi szabályozása (GDPR), sem a birtokvédelem hatáskörébe. A cikk szerint azért látszólag, hiszen utóbbi esetében – tekintettel az álkamerával elérhető „meg vagyok figyelve” érzetre – a bíróság szomszédjogi perben mérlegelheti az egymással ellentétes jogokat és érdekeket. Ebben a tekintetben adalék, hogy egy álkamera (vagy egy mobil-átjátszóállomás, esetleg egy elektromos trafó) léte esztétikai-pszichés alapon az ingatlan forgalmi értékének csökkenését eredményezheti, tehát jelképes kártérítésre megítélésére lehetőséget ad a bíróságnak. Kamera alkalmazása esetén végső soron a jog mozgástere látszólagos: a döntés ugyanis nem feltétlenül hozza magával a kamerarendszer eltávolítását vagy legalábbis visszafordítását.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A rágcsálóirtás görényeket és más védett állatokat is mérgez

2024.09.18.

Magas arányú rágcsálóirtószer-koncentrációt találtak hazai kutatók az elpusztult görények májmintáiban.

Marhatrágya javít a krizantém alatti talajéleten

2024.09.18.

Egy vágott krizantémot termesztő holland kertész úgy döntött, hogy a műtrágya-felhasználás csökkentése érdekében ettől az évtől szárított marhatrágyát is juttat a talajba.

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Éjszaka hatályba lépett az árvízrendelet, de mit jelent ez?

2024.09.18.

Kedd este lépett életbe Orbán Viktor rendelete az árvíz elleni védekezésről, amely Magyarország teljes területén összehangolt védelmi intézkedéseket ír elő. A védekezési tevékenységeket a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter koordinálja.

200 milliárd forintot osztanak szét az arra érdemesnek gondolt vállalkozások között

2024.09.18.

Szeptember 17-től újabb két pályázati lehetőség nyílt meg a vállalkozások számára, összesen 200 milliárd forint értékben. A feldolgozó üzemek komplex fejlesztésére 150 milliárd forint, míg az állattartó telepek kisebb beruházásaira 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Gyökeres fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.18.

Szerda estig a kezdetben még felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütés várható. Helyenként, nagyobb eséllyel az ország déli felében, esetleg északkeleten zápor előfordulhat, egy-egy zivatar is lehet. Az északkeleti, keleti szél napközben nagy területen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás