Zala megyei helyzetkép a munkálatokról; GMO-mentes szójatermesztésre ösztönzik a gazdákat; 2 milliárd forintot kapnak a juhtartók. Ismét jelentkezik Agrárhír-összefoglalónk.

A zalai gazdák nem tétlenkednek, gőzerővel nekiláttak a tavaszi munkálatoknak. A napraforgó- és a kukorica-vetőmag 80 százaléka már a földben van. Napraforgót eddig 4.980 hektárra, kukoricát 34.120 hektárra vetették el. Természetesen nem csak ezzel a két növénnyel haladnak ilyen jól a termelők. 3.560 hektárnyi tavaszi árpát, 1.190 hektárnyi zabot, és 2.370 hektárnyi tavaszi búzát is elvetettek már. A tavaszi növények vetése mellett az őszi vetések fejtrágyázása is zajlik, sőt, 31 ezer hektáron már be is fejeződött. AZ idei évtől újdonságnak számító zöldítési követelményeket sem hagyják figyelmen kívül a zalai gazdák, több, mint 60 százalékuk fehérjenövények termesztésével tesz eleget a követelményeknek, ezekre ugyanis plusz támogatást kapnak az államtól.

Nagyon jól haladnak a vetéssel a zalai gazdák

 

Ha már fehérjenövények! Hazánk az eddigieknél is jobban kívánja ösztönözni a termelőket, hogy GMO-mentes szóját termesszenek. Ennek érdekében 2020-ig a GMO-mentes szójatermesztéshez hektáronként 60 ezer forintos támogatást kapnak a gazdák! Szakértők ettől a lépéstől a szójatermesztés fellendülését várják. Optimális esetben 2020-ig a jelenlegi 40 ezer hektáros szójatermő terület mérete akár a háromszorosára is nőhet. A szójatermesztés kifejezetten fontos, mivel az állati takarmányozásban kiemelt szerepet tölt be, a takarmányok fő fehérjeforrásának számít. A takarmányok minősége miatt egyre több országban növekszik a kereslet a GMO-mentes szója iránt, amit persze nagyon jó áron is lehet értékesíteni. így aki ezt termeli, nagyobb bevételre is számíthat.

Kiemelten támogatják a GMO-mentes szóját termesztő gazdákat
 

Bőséges a kínálat a piacon a mezőgazdasági termékeket tekintve. Az árak ennek hatására 5 éves mélypontra süllyedtek. A FAO élelmiszer-árindexe áprilisra 1,2 százalékkal 171 pontra süllyedt, ami 2010 júniusa óta a legalacsonyabb szintnek tekinthető. 2014-hez képest 19,2 százalékkal alacsonyabb. A legnagyobb árcsökkenést a tejtermékeknél látható, de a cukor, a gabonák és a növényi olaj árai is jelentősen mérséklődtek. Az igen gazdag raktárkészletek miatt továbbra is nyomott árakra lehet szállítani.

Juhtartók figyelem! 2 milliárdos kifizetés kezdődött anyajuhtartás és anyajuh de minimis támogatás keretében, melyre több, mint 5 ezer gazdálkodó jogosult. Az érintettek az anyajuhok után egyedenként legfeljebb 21 ezer forintot vehetnek fel. Ez az összeg 18 ezer forintra módosulhat abban az esetben, ha a termelőjuhtejet, vagy juhtermékeket értékesít. Az anyajuh de minimis támogatás keretében a jogosultak egyedenként 3 ezer forintot kaphatnak.

A juhok is várják már a támogatást
 

Razziázni kezdett a NÉBIH, célkeresztben az őstermelők voltak. Az ellenőrzés célja az őstermelői igazolványok érvényességének, továbbá a tevékenységekhez kapcsolódó szabályok betartásának ellenőrzése volt. A három napos ellenőrzés során elsősorban a szamócát árusító őstermelőket vizsgálták. 17 esetben találkoztak érvénytelen őstermelői igazolvánnyal dolgozó őstermelővel, 18 esetben pedig hiánypótlásra szólítottak fel gazdákat. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a razziák csökkentik a visszaélések számát, azonban továbbra is indokolt a terület kiemelt ellenőrzése.

Agrárhír-összefoglaló cikkünk az MTI hírei alapján készült!

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás