A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2021. április 22. napján kelt határozatában engedélyezte a Verimark SC rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását paprika és paradicsom kultúrákban különböző rovar kártevők ellen. Hajtatásban a készítmény az öntözőrendszeren keresztül kijuttatható, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 1 nap. Szabadföldi termesztés esetén a készítmény a palánták kiültetés előtti felszívatásával használható fel.

A Nébih felhívta a termelők figyelmét, hogy a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználása saját felelősségre, a felhasználást engedélyező határozatban leírtak figyelembevétele és betartása mellett történhet.

Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott a Verimark SC rovarölő permetezőszer paprika és paradicsom kultúrákban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Szentes

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mint élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, engedélyező hatóság a FruitVeB, mint ügyfél kérelmére indult hatósági eljárásban engedélyezte a Verimark (200 g/l ciantraniliprol) rovarölő permetezőszer 6300/13566-1/2019. NÉBIH számú engedélyokirattól eltérő szükséghelyzeti felhasználását. Az engedély Magyarország egész területén paprika és paradicsom kultúrában rovar kártevők ellen 2021. április 22-től 2021. augusztus 18-ig érvényes.

Az ügyfél felhasználói körének saját felelősségére:

  • hajtatott paprikában, paradicsomban, levéltetvek, üvegházi molytetű, tripszek, aknázó molyok, paradicsommoly (Tuta absoluta) ellen előrejelzés alapján és növényvizsgálat ismeretében 0,4 l/ha dózisban csepegtető öntözéssel. A készítmény Venturi csövön keresztül adagolva közvetlenül az öntözőgerincen keresztül jut a növényekhez. A készítmény alkalmazását a kultúraváltást követően a hasznos szervezetek betelepítése előtt a termesztési ciklus elején javasolt elkezdeni. Egy termesztési ciklusban 1-4 alkalommal lehet a kezeléseket elvégezni. A készítmény integrált növényvédelmi technológiában alkalmazható. A készítmény alkalmazása kedvezően segíti elő a hasznos makroszervezetekkel folyó biológiai védekezéseket (Orius laevigatus, Amblyseius swirskii, Aphidius colemani).
  • szabadföldi paradicsomban és paprikában levéltetvek, paradicsommoly (Tuta absoluta), üvegházi molytetű, tripszek ellen a palántákat a palántanevelőben, a kiültetés előtt kell felszívatni a készítmény 15 ml/1000 növény adagjával.
  • Hajtatott paprikában és paradicsomban előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 1 nap. Szabadföldi paprikában és paradicsomban az előírás szerinti felhasználás esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő előírása nem szükséges.
Óvatosság, fegyelem a felhasználás során

A határozat alapján a szükséghelyzeti felhasználás a fenti készítményre, mint referencia termékre hivatkozó, azonos összetételű, származtatott (párhuzamos, klón) engedéllyel rendelkező termékekre is vonatkoztatható. A készítmény szükséghelyzeti felhasználásakor az engedélyokiratban előírt munkavédelmi óvórendszabályokat és környezetvédelmi előírásokat szigorúan be kell tartani. A felhasználást engedélyező 6300/1156-3/2021 számú NÉBIH határozat ide kattintva letölthető.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás