Hirdetés
Szüret mellett már az ültetésre is figyelni kell
Hirdetés
Szeptemberben elsősorban a betakarítással foglalkoznak a gazdák. Pedig ez az az időszak, amikor már gondolni kell a jövő évi fokhagymatermésre, valamint még madársalátát is vethetünk.
Nem kétséges, hogy - a pirospaprika mellett - az egyik legjellegzetesebb magyar fűszer a fokhagyma. A szétszedett gerezdeket mélyen felásott, nem frissen trágyázott földbe most kell elduggatni, négy-öt cm mélyen. Egy négyzetméter területen negyven-ötven tőnek jut hely, és ez megközelítőleg egy háromszemélyes család évi szükségletét fedezi.
Lehetőleg a makói őszi, államilag elismert fajta gerezdjeit ültessük el, mert ez szép, egészséges hagymákat fejleszt. Az őszi ültetés azért kívánatos, mert jó termést csak az olyan fokhagymától várhatunk, amelyik átesett az úgynevezett jarovizációs szakaszon, tehát korán vetették és a földben négy-öt fokos, fagypont alatti hőmérsékletű időszakot is átvészelt.
A fokhagyma legjobban a közép-kötött vályogtalajokban érzi magát, de nem mondható különösebben igényes növénynek. Száraz időben meghálálja az öntözést. Kártevői és betegségei nem okoznak gondot, ha csak négy-öt évente ültetjük a gerezdeket a kertnek ugyanabba a részébe. A nyár folyamán csupán a talaj gyomtalanításával kell törődnünk.
Próbáljuk ki a madársalátát!
Érdemes megpróbálkozni a madársaláta termesztésével, mert ez nagyon egyszerű kultúrájú, de igen hasznos növény, amelynek ropogós, kellemes zamatú leveleiből a háziasszonyok remek salátát tudnak készíteni. Régen ezt a növényt még galambbegysalátának nevezték, és a réteken, legelőkön gyűjtötték össze.
Kártevők és betegségek nem gyötrik, permetezni nem kell, a termőhelyre igénytelen és tenyészideje mindössze hat hét! A talajban nem válogat, gyengébb földben is jól fejlődik, ha a magját ezekben a hetekben, egy-két cm mélyen vetik el. Mindössze tíz-tizenöt cm magasra nő és fejet nem fejleszt, csupán húsos leveleket.
A kikelt állományt a korai fagyok ellen lombbal, lekaszált fűvel takarva, akár télen is szedhetjük a C-, és B-vitaminokban gazdag leveleket. A madársaláta elterjedésével értékes zöldségfélével gazdagodhat a magyar kertekben termelhető, téli termények választéka.
Mikor kezdődik az almaszüret?
Az idén viszonylag korán kell elkezdeni a téli alma szüretelését, mert a kánikulai nyárvége felgyorsította az érési folyamatokat. Ha a gyümölcs sokáig a fán marad, akkor a benne levő savak lebomlanak, az ilyen alma pedig rosszabbul, rövidebb ideig tárolható. Általánosan érvényes szabály, hogy a fáról leszedett almát lehetőleg azonnal hűvös helyre kell szállítani, majd pedig minél alacsonyabb hőmérsékleten tárolni. Az ideális tároló-légtér hőmérséklete egy-két fok és páratartalma nyolcvanöt-kilencven százalék. Ez persze, háztartási körülmények között aligha érhető el, de arra kell törekedni, hogy ezt az értéket megközelítsük a helyiség célszerű szellőztetésével. Ez azt jelenti, hogy kezdetben éjszaka, később nappal kell szellőztetni. A levegő páratartalmát lapos tálcákban kihelyezett vízzel lehet fokozni, illetve kiszórt, égetett mészporral lehet csökkenteni.
Madarak viszik a termést
Sok bosszúságot okoznak mostanában a szőlősgazdáknak a seregélyek és a feketerigók, amelyek a szőlőbogyókat fogyasztják. Ezeket madárháló felrakásával és riogatással lehet távol tartani az érő fürtöktől. A falánk és sok kárt okozó darazsak ellen aggassunk ki műanyagból készített csapdát, amelyet egyharmadig kell megtölteni másfél deci sörből, egy evőkanál ecetből és egy evőkanál cukorból készített "csalioldattal".
Forrás: balintgazda.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés