Hirdetés
Szüreteljünk a legjobb időpontban!
Hirdetés
Közeleg az első őszi hónap, ezzel együtt egyre több gyümölcs szüretelését kezdik meg a gazdák. Fontos azonban meghatározni, hogy milyen módon fogjuk felhasználni és tárolni, tartósítani a terményt. A döntésnek megfelelően kell ugyanis a szüret idejét meghatározni.
Miről ismerjük fel az almaszedés megfelelő idejét?
Bálint gazda szerint a tárolásra szánt, téli almákat a kiskertek fáiról rendszerint megkésve szüretelik le, aminek a következtében korán megjelennek a gyümölcs héján az apró és egyre terjedő, barna foltok, amelyek egy idő múlva fogyasztásra alkalmatlanná teszik az almát. Ezért az almaszedést szeptember első napjaiban el kell kezdeni, amikor a felvágott alma magjait már barnának látjuk és a gyümölcs könnyű megemelésével, a kocsány enyhe megcsavarásával a gyümölcs leválik a termőgallyról. A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul hűvös helyre kell vinni és a tároló hőmérsékletét is úgy kell szabályozni, hogy a légtér minél hűvösebb legyen. Száraz időjárás esetén a tároló padlóját öntözzük meg, éjjel szellőztessünk, és nappal tartsuk zárva az ajtót és az ablakokat.
Hasonlóan kell eljárni a téli körte szedésével is tekintetbe véve azt, hogy a téli körte még érzékenyebb portéka, mint az alma!
Mikor szedjük a szilvát?
A szilvát - és különösen a lekvárnak szánt Beszterceit, Olasz kéket - teljes érésben kell leszüretelni, mert ez a gyümölcs nem utóérő és az éretlen gyümölcsből nem lehet kellemes zamatú lekvárt főzni!
![](/public/agronews/an_article_inner/12491/c12dfc9dda48821af26d92912729fbbe_1.jpeg)
Ne siessünk a birs és naspolya betakarításával!
A birsalma és a naspolya szedésével nyugodtan várhatunk október végéig, mert ezek nem érzékenyek az alacsony hőmérséklet bekövetkezésére. A lehullott, érett, de nem rothadt, nem penészes gyümölcsöt ne hagyjuk a fa alatt elpusztulni, mert egyrészt terjesztik a betegségeket, másrészt megfelelő gondossággal értékes cefrét lehet belőlük erjeszteni és ebből kiváló pálinka készülhet.
A szőlősgazdák ritkán tévednek!
Aki bort is készít, az nagyon ügyeljen a szüret idejének megállapítására, mert a bogyók cukortartalma és a belőlük erjesztett bor alkohol-, sav-, íz- és aromatartalma nagymértékben függ a szüret idejétől. A szőlőtermelő vidékeken ajánlatos a szüret idejéről a hegyközségnél tájékozódni!
Forrás: balintgazda.hu
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés