Homoktövis termesztésébe kezdett egy kis, családi ökogazdaság Csongrád megyében, Kistelek közelében. A gazdálkodó házaspár Gödöllőn, a Szent István Egyetem környezet- és tájgazdálkodási intézetében ismerkedett meg közelebbről a növénytermesztéssel és egymással, majd Szegeden laktak, és onnan költöztek ki Kistelekre, egy tanyára. A családi léptékű gazdasághoz egy kis gyümölcsfás és egy zsebkendőnyi zöldséges terület tartozik, a tanyához tartozó 6 hektáros legelőn pedig egy kisebb birkanyáj is legelészik. Hobbiként pedig bort is készítenek a barátaiknak a 160 tőke cserszegi fűszeres szőlőjükből a Lelkes Ökotanyán.

Már több éve szerettünk volna gyerekeket, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan elterveztük, ezért az életmód váltás mellett döntöttünk, és tanyára költöztünk – meséli Szabó Máté. Először csak élettérként gondoltunk rá, még Szegedre jártunk dolgozni, aztán amikor befejeztük a kis parasztház felújítását, leültünk, fújtunk egy nagyot, és néhány napon belül két jó hírnek is örülhettünk: gyermeket várunk, és megnyertünk egy pályázatot homoktövis ültetvény telepítésére – mondta a feleség, Szabó-Madarasi Edó. A mai napig "csoda szeptemberként" emlegetjük ezt az időszakot. Azóta már a második gyermekünk is megszületett, így két kislány segít a betakarításban. Ám egyelőre csak a pocakjukba szüretelnek – meséli nevetve az anya.

Jól termő homoktövis Kistelek közelében - Fotó: Kordás Katalin

A homoktövis termesztését azért választottuk, mert ez a növény felelt meg az elképzeléseinknek: mivel akkoriban még mindketten Szegeden dolgoztunk, olyan mezőgazdasági vállalkozást szerettünk volna indítani, amelyet munka mellett is fenn tudunk tartani. A homoktövisnél nem kell állandó alkalmazottat foglalkoztatni, továbbá mindenképpen ökológiai gazdálkodást szerettünk volna folytatni. Az állatok mindennapos ellátást igényelnek, a zöldségekkel nagyon sok a kézimunka, így maradt a gyümölcsös. A közeli barátainknak ekkor már volt egy homoktövis ültetvénye, amelynek fenntartásába mi is beleláttunk, ez is segített a döntésünkben.

A Szabó család bio homoktövis ültetvénye - Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó

Mekkora területen, hogyan, és milyen fajtákkal termesztenek?

A biogazdaságban kicsivel több, mint 2 hektáron termesztenek homoktövist, ascola és habego fajtákkal dolgoznak. A növény nem szereti a kötött talajt, de a száraz homokot sem. Legjobban vízzel és tápanyaggal jól ellátott homoktalajon érzi jól magát. Az öntözést nagyon meghálálja.

Termesztés, betakarítás, feldolgozás

A termés legnagyobb részét külföldre értékesítik bogyó formájában. Sajnos itthon még nem sikerült áttörni a falakat, hogy ezt az értékes növényt az élelmiszeripar felismerje és felhasználja – mondja Máté.

Így néz ki a bogyópor - Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó

Bár a termesztése más gyümölcsfajokhoz képest nem igényel nagyobb ráfordítást, a szüret bőven ad feladatokat pénzügyi és a munkaszempontból is. A bogyós, szúrós ágakat 40 centiméteresre vágjuk össze, majd nagy, almás konténerekbe rakjuk. A konténereket a nap végén egy fagyasztóházba szállítjuk, ahol mínusz 20 °C-on sokkolva fagyasztják le. Mikor teljesen átfagyott a bogyós rőzse, egy gépsoron halad át, ami leveri a fagyott bogyókat a kocsányról. Ekkor még ki kell szelelni, rostálni belőle a leveleket és a kis ágakat. Mivel az utóbbi időben többen telepítettek homoktövist, a fagyasztóházak sajnos nem minden esetben tudják fogadni a gyümölcsöt. Vagy nem olyan feltételekkel, ahogyan az ideális lenne. Szerencsére eddig még mindig sikerült megnyugtató megoldást találni. Az egyik legnagyobb nehézség, hogy a tisztítást, ami a homoktövis termesztés legnagyobb költsége, úgy kell előre kifizetni, hogy még nem keresik a bogyót a piacon. Ezért a termelő nagyon nagy anyagi kockázatot vállal.

A termés értékesítésének kisebb, de szívmelengetőbb része a Bogyólé eladása - Fotó: Kordás Katalin

A homoktövis termés kisebb részét feldolgozva értékesítjük. Ez a szakasz már sokkal szívmelengetőbb nekünk, ilyenkor személyesen találkozunk a vásárlókkal, akik megszerették a termékünket és nagyon jó érzéssel tölt el minket, hogy visszajárnak hozzánk, és beszámolnak a homoktövis jótékony hatásairól – mesél a tapasztalatokról Edó.

Tervek, elképzelések, fejlődési lehetőségek

Szabó Máténak a kislánya, Bíborka is segít a betakarításban - Fotó: Kordás Katalin

A feldolgozott terméket szeretnénk minél több helyre eljuttatni, amihez valószínűleg meg kell változtatni a vállalkozás szerkezetét. Úgy gondolom, hogy a terület adottságainak megfelelő termést tudunk előállítani a Lelkes Ökotanyán. Abban látunk fejlődési lehetőséget, hogy a feldolgozott terméket minél több egészségtudatos vásárlóhoz eljuttassuk. Továbbá fontos lenne, ha minél több helyen megjelenne, hogy milyen jó hatásai vannak a homoktövisnek. Hiszen egy jó és egészséges árut állítunk elő, és a visszajelzések alapján azok, akik fogyasztják a belőle készült termékeket, sokkal jobban érzik magukat.

Egészségügyi előnyök és ajánlott fogyasztás

A Magyarországon megtermő növények közül a homoktövisben van a legtöbb C-vitamin, ezért kiválóan alkalmas az immunrendszer támogatására. Fajtától függően 1 kilogramm friss bogyóban 3000-4000 milligramm C-vitamin is lehet. Ám fontos megjegyezni, hogy vitamin mellett benne az antioxidánsok és ásványi anyagok segítik az immunrendszerünk védelmét, így sokkal többet nyújt, mintha bedobnánk egy C-vitamin tablettát – mondja Máté.

Homoktövisből készült termékek - Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó

Ezek közül a legfontosabbak:

  • Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású
  • Allergiára, asztmára, allergiás bőrbetegségre(ekcéma) javasolt
  • Májvédő hatású
  • Roboráló hatású, gyorsítja a szervezet felépülését a betegségekből
  • Gyomorfekély és más gyomor- bélproblémákra is ajánlott
  • Megelőzheti a rákos sejtek kialakulását és növekedését,
  • fogyókúrához alkalmazható, továbbá
  • szív- és érrendszeri problémák, 2-es típusú diabétesz, cukorbetegség kezelésére is alkalmas.

Csurja Zsolt

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás