A tavasz beköszöntével az időjárás hol melegebb, hol hidegebb és néha még a csapadék is színesíti a hétköznapokat. Amikor a hűvös és a csapadék egyidejűleg van jelen, akkor kell gondolni a gyümölcsfákra. Ilyen körülmények között, ugyanis, több kórokozó és gomba megkezdi a fertőzést.

Kritikus időszak a mostani. A többek között kajszit, őszibarackot, cseresznyét és meggyet is megfertőzni képes tafrina ugyanis már megkezdte hadjáratát. A kórokozó már a 0,5-1 centiméteres leveleket is képes megfertőzni, főleg hűvös, nedves körülmények között, mint amilyen az utóbbi időszakban többször is előfordult. permetezés nélkül a fáink, pontosabban az idei termésünk nagy veszélynek vannak kitéve. A fertőzött levelek torzultak lesznek, majd lehullanak, így a fa nem képes megfelelő fotoszintézisre, a gyümölcsök nem fejlődnek megfelelően.

Virágzáskor is kell permeezni, mert a tafrina és a monília már fertőznek
 

Az eu-info.hu szerint a tafrina mellett a monília is most végzi ámokfutását. Kizárólag abban az esetben tud fertőzni, ha a virágszirmok szétnyílnak és a virág bibéje nedves az esőtől, párától. Amennyiben a mandula-, őszibarack-, szilva-, kajszi- és meggyfákat virágzás idején eső éri, nagy valószínűséggel meg fogja támadni a monília. Tipikus jele a monília fertőzésnek, ha a virágok hirtelen elhalnak, később pedig a levelek is így tesznek. De ez még a jobbik eset. Súlyosabb fertőzés esetén a gomba (a moníliát ugyanis a Monilia laxa nevű gomba tejeszti) képes belenőni az ágba, a koronarész el is halhat ennek következtében, sőt, végső esetben az egész fa elhalhat. Védekezni ellene megelőzéssel lehet, virágzás alatt 2-3 alkalommal célszerű permetezni a fákat.

Virágzáskori permetezés közben azonban nagyon vigyázni kell, hogy kizárólag olyan szert használjunk, amely nem veszélyes a méhekre. Vannak szerek, amelyek nem veszélyesek, így bátran alkalmazhatjuk őket virágzáskor. Vannak továbbá olyan vegyszerek, amelyek mérsékelten veszélyesek. Ezeket az esti szürkülettől 23 óráig lehet használni, ekkor a méhek már a kaptárban tartózkodnak. Reggelre a permetszerek mérgező hatása megszűnik és a dolgozni kezdő méhekre már nem veszélyes. Ezt nevezik méhkímélő technológiának a szaknyelvben.

Fontos a személyi biztonság is. Bizonyos szerek alkalmazásakor a megfelelő, zárt védőruházat, légzésvédő, arcvédő maszk, védőkalap, védőszemüveg és védő lábbeli (magas szárú cipő vagy csizma) viselése ajánlatos. Még a kevésbé mérgező vegyszereknél is alapvető követelmény a kézvédelem, ehhez legjobb a kertészkesztyű.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás