Több tízezer tonna szója áfáját tüntette el az a dunántúli bűnszervezet, amelyet a közelmúltban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A másfél milliárdos kárt okozó bűnbanda 10 gyanúsítottja közül 4 fő már letartóztatásban van. A brazil eredetű szójadara szlovén és cseh cégeken keresztül érkezett Magyarországra, ahol eltűnő kereskedők és fiktív számlák kísérték szövevényes útján. A strómanok nevére bejegyzett társaságok áfát nem fizettek, az általuk kiállított fiktív számlákkal pedig a haszonhúzók csökkentették fizetendő adójukat. 

A szóját 27 százalékos árelőnnyel, nyomott áron tudták értékesíteni belföldi viszonteladóknak és végfelhasználóknak, így a költségvetésnek okozott másfél milliárdos kár mellett a tisztességes kereskedőket is jelentős hátrány érte - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az adócsalási ügyben eljáró vámosok végezték el a lefoglalásokat, többek között ezt a traktort is zár alá vették - Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A szója köré építették a csalássorozatot

A bűnözői csoport felszámolására szervezett akcióban járőrök és informatikusok segítették a nyugat-dunántúli nyomozók munkáját. A helyszíneken, ahol fegyver jelenlétére is számítani lehetett, ott a MERKUR bevetési egység biztosította a kutatásokat. Az okozott kár biztosítására egymilliárd forintot meghaladó értékben készpénzt, luxuscikkeket, mezőgazdasági eszközöket foglaltak le, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak a banda tagjaitól. A lefoglalt tételek között több tonna takarmány és csaknem 100 szarvasmarha is volt.

Videón a vámosok és a rendőrök közös akciója:

https://www.youtube.com/watch?v=iRg9cBPQIKo
Milliárdos kár adócsalással, ez lett az eredménye

A NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A szervezet vezetői – ha bűnösségük bebizonyosodik – 20 évnyi börtönbüntetést is kaphatnak.

A MERKUR Bevetési Egység

MERKUR Bevetési Egység a NAV Bűnügyi Főigazgatóságán működik. Fő feladata a NAV hatáskörébe utalt bűncselekmények megakadályozása és megszakítása, a tetten ért vagy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek elfogása. Őrzi és kíséri a fokozottan veszélyes elfogott, előállított, őrizetbe vett és fogva tartott személyeket, akiknek erőszakos magatartásától, szökésétől vagy megszöktetésétől lehet tartani. Amennyiben a NAV bűnügyi szakterülete a büntetőeljárásban személyi védelmet rendel el, azt is a MERKUR Bevetési Egység látja el.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás