A takarónövények nem csak a lezsarolt szántóföldi talajok megmentői, hanem a szőlős- és gyümölcsösgazdák is ugyanúgy hasznukat tudják venni. Sőt, az ültetvény telepítése előtt megtervezett takarónövény-technológia komoly versenyelőnyt biztosíthat. Csak azt érdemes tudni, mit és hova érdemes telepíteni!

Az Agrárágazat cikkében a Démétér Biosystems cég arról ír, hogy az évelő-keverékek mellett a gondosan menedzselt egyéves keverékeknek is helyük van a sorközökben.

A takarónövényeket a gyümölcsfák sorközébe is érdemes telepíteni
Egyéves vagy évelő takarónövényeket ültessen?

A szőlőültetvényekben és gyümölcsösökben használt mixekkel kapcsolatban az alábbiakat érdemes megfontolni:

  • mennyire kell bírnia a taposást (például szüretkor)
  • mekkora vízigénye van
  • ki lehet-e egyszerre elégíteni az ültetvény és a takarónövény vízigényét
  • milyen magasra tud megnőni
  • zavarhatja-e a főnövényt
  • akadályozhatja-e a kezeléseket, ápolásokat

Vízválasztó kérdés, hogy egyéves vagy évelő köztes kultúráról van-e szó.

Az utóbbiaknál a kisebb kezelési költség és munkaigény (3 év után fogasolás, esetleg felülvetés) áll szemben a magasabb kezdeti beruházással.

Az egyévesek több munkát igényelnek, de a vetőmagok ára alacsonyabb, és egy megfelelő keveréksorrenddel a talaj számos tulajdonsága javítható az évek alatt.

Mire jók a takarónövények?

A gyorsan fejlődő takarónövényeknek köszönhetően a gyomok kevesebb fényhez, tápanyaghoz és vízhez jutnak. Ezért már a telepítés első évében jelentős mértékben csökkenthető a gyomnövény-populációk mérete.

A takarónövények akár 1 méter mélyen is képesek átlazítani a talajt. Ezáltal a következő főnövény gyökerei mélyebbre nyúlhatnak. A tömörödöttség megszűnésével a talaj víz- és levegőgazdálkodása is javul.

A takarónövények képesek felvenni a talaj mélyebb rétegeiben elérhető tápanyagokat, és azokat egész télen keresztül tárolni, majd a következő főnövénynek átadni. A pillangósok a légköri nitrogén megkötésével járulnak hozzá a talaj tápanyag-ellátottságához.

Kattintson ide, és olvassa el korábbi cikkünket, melyet a témában írtunk!

Miért érdemes a keverékeket választani?

Mert azok az ültetvény típusához, korához és műveléséhez illeszkednek. A telepítés előtti talaj-előkészítéstől a termőre forduláson át a beállt ültetvények talajainak „felújításáig” gondosan szelektált fajtákból összeállított, egyszerűen alkalmazható egyéves mixeket lehet találni a kínálatban.

Hol tudhat meg többet a témáról?

A takaronovenyek.hu Tudásbázisában számos faj és technológia leírása megtalálható.

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás