A termelők részére a talajban kifejlődő károsítók jelentős terméskiesést tudnak okozni. A legfontosabb kártevők lárva vagy pajor alakban a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak. Egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel – házikerti illetve üzemi körülmények között komposzttal, szerves trágyával, tőzeggel– dolgozunk, akkor a károsítók fokozottabb jelenlétével kell számolnunk.

A főbb károsítók

Lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa): polifág károsító, a talajban járatokat ás, ezekben közlekedve apró rovarokkal, gilisztákkal és növényi részekkel táplálkozik. Kertjeinkben a növényeink föld alatti részeinek elvágásával, illetve elrágásával súlyos gondokat tud okozni.

Mocskospajor (Agrotis fajok): kártételüket a gyökérnyak, a répa test, föld alatti gumók megrágásával okozzák.

Mocskospajor

Cserebogárpajorok: a cserebogárformák alcsaládjába tartozó rovarok lárvái. Mivel a különböző fajok más-más fejlődési formával rendelkeznek, nehezebb az ellenük alkalmazott általános védekezés. Kártételük ugyancsak a gyökérzetet, illetve az imágók által okozott lombrágás jellemzi.

Barázdáshátú vincellérbogár (Otiorhyncus sulcatus): a cserepekben termesztett lágyszárú növényekben jelentős a kártétele, mert itt a gyökérzet terjedésére korlátozott lehetősége van a növénynek. Az imágó főként éjszaka mozog, a levelek szélének a rágásával esztétikai kárt okoz. Polifág táplálkozású, főleg a Camelia, Rhododendron, Euonymus, Bergenia fajokat kedveli, de előfordul Rubus, Ribes, Acer, Aster fajokon is.

Barázdáshátú vincellérbogár (Otiorhyncus sulcatus): a cserepekben termesztett lágyszárú növényekben jelentős a kártétele, mert itt a gyökérzet terjedésére korlátozott lehetősége van a növénynek. Az imágó főként éjszaka mozog, a levelek szélének a rágásával esztétikai kárt okoz. Polifág táplálkozású, főleg a Camelia, Rhododendron, Euonymus, Bergenia fajokat kedveli, de előfordul Rubus, Ribes, Acer, Aster fajokon is.

Barázdáshátú vincellérbogár
Dianemmel kezelt (narancs) és kezeletlen (fehér) kukoricabogár lárva

Amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera): a kukoricabogár invazív kártevőként az amerikai kontinensről került az európai kontinens területére. Hazánkban 1995 óta van jelen. Egy nemzedékes faj, pete alakban telel a talajban, majd a májusban kikelő lárvák a kukorica hajszálgyökereivel táplálkozik. A lárva kártételének köszönhetően figyelhető meg a kukorica hattyúnyakasodása. A kukorica nem képes ellenállni a széllökéseknek, eldől, de nem pusztul el. Az eldőlt növény újra az ég felé törekszik, így alakul ki a tipikus kárkép.

Az imágók a kukorica levelén hámozgatnak, virágzáskor pedig a bibeszálakat fogyasztják, gyengébb megtermékenyülést, ezáltal terméskiesést okozva.

Védekezési lehetőségek

Ezen kártevők ellen talajba bedolgozható / beöntözhető készítményekkel lehet védekezni. Hazánkban a Biocont Magyarország Kft. által forgalmazott Nemastar, illetve a Nematop termékei talajbolygatás nélkül is alkalmazható.

Nemastar: Steinernema carpocapsae fonálférget tartalmaz, amelyet a lótücsök, mocskospajorok, egyéb talajlakó lepkehernyók és a lószúnyog lárvái ellen használhatuk.

Nematop: Heterorhabditis bacteriophora fonálférget tartalmaz, amely a barázdáshátú vincellérbogár elleni védekezés eszköze.

Dianem: Heterorhabditis bacteriophora fonálférget tartalmaz, amely az amerikai kukoricabogár elleni védekezés ökológiai megoldása.

A gazdaszervezetből frissen kiszabaduló fonálférgek

Hatásmechanizmusuk

A kijuttatott fonálférgek a kijuttatást követően aktívan keresik a gazdaszervezetet. Bejutva a gazdaszervezetbe, a fonálférgekkel szimbiózisban élő baktériumok okozzák a károsítók pusztulását, amelynek a szervezetét utána a fonálférgek táplálékként hasznosít. A gazdaszervezetből kiszabadulva újabb fertőzhető egyedeket keresnek. Emiatt a termék legmagasabb ~ 90% fölötti ~ hatékonyságát a kezelés után 6-8 héttel éri el. A termék használata akkor sikeres, ha a teljes időszak alatt a területen biztosítjuk a fonálférgek mozgását elősegítő talajnedvességet.

Nematódák mikroszkópos képe

Felhasználási lehetőségek:

Kijuttatása két intervallumban javasolt: tavasszal, amikor a talajhőmérséklet elérte a 10 - 12 Celsius fokos hőmérsékletet, de még nem haladja meg a 32 Celsius fokot. Ez hozzátevőlegesen a március közepétől június elejéig ideális, ha hűvösebb az időjárás, akkor akár tovább is kijuttatható. Ősszel, amikor már a talajhőmérséklet nem haladja meg a fent említett értéket, de még nem csökkent 12 Celsius fok alá. Az őszi időszakban szeptember – október, enyhébb időjárás esetén november első felében még alkalmazhatóak a fonálféreg készítmények.

A Dianem kijuttatása a kukorica vetésével egy menetben, közvetlenül a magágyba juttatva ajánlott.

Nematoppal kezelt (narancs) és kezeletlen (fehér) vincellérbogár lárvák

Hasznos tudnivalók

Mindhárom termék hűtve tárolandó, a kijuttatást ajánlott az esti órákban, vagy felhős időben elvégezni. A Dianem esetében a magágyba kijuttatásnak köszönhetően az alkalmazása nem kötött a napszakhoz. A kijuttatáskor a teljes csomag tartalmát fel kell használni.

Kiszerelések:

50 millió egyed/csomag, ami 100 m2 kezelésére elegendő
500 millió egyed/csomag, ami 1000 m2 kezelésére elegendő
2 milliárd egyed/hektár, a Dianem esetében alkalmazható, 4 db 500 milliós csomagolás, gyűjtőcsomagolásban

A termékek elérhetőségével kapcsolatban keresse a területileg illetékes kollégát.

Péter Zoltán
Szaktanácsadó
Biocont Magyarország Kft.

Biocont Magyarország Kft.
www.biocont.hu
6000 Kecskemét, Vértes u. 7.
06-76-320-645
office@biocont.hu

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás