Régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire. Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges az időjárás, mint a mostani. Víztakarékos talajművelésről beszélünk, miközben legfeljebb a veszteséget lehet csökkenteni.

„Azt hittem, végre fátyolos ég alatt dolgozhatunk, de nem. Nagyon száraz és hőségnapokkal telik ez az év. Túl az aratáson, s ahol nincs takaró, ott bizony kiszáradtak a talajok” – magyarázta Birkás Márta professzor a Vaderstad Kft. dunaegyházi bemutatóján. A hazai talajok elismert szakembere hozzátette, régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire.

Szántani semmiképpen nem szabad, úgy tűnik, hogy november végéig egyáltalán nem (fotó: Pixabay)

Takaró kell a talajra!

Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges az időjárás, mint a mostani. De akkor is kellett takaró a talajra, legfeljebb azért, hogy több víz maradjon benne – fogalmaz a magyarmezogazdasag.hu cikke.

A szakember felhívta a figyelmet, egy biztos, szántani semmiképpen nem szabad, úgy tűnik, hogy november végéig egyáltalán nem. A talajlazítás is kérdéses, de attól függ, hogy milyen a lazító. Fölhozza-e a rögöt vagy nem, ám ha nem hozza föl, attól a nagy hant ott marad, és ha a gyökér el is jut odáig, nem tud lejjebb menni.

„Éppen ezért nem kell meglepődni, hogy nahát, nem hozza föl a lazító rögöt. Ha csak annyit, amennyit a bemutatott kultivátorok produkálnak, az még elfogadható” –  magyarázta a professzor. A legnagyobb dilemma ma az, mi legyen a tarlóval. Június 19-én aratták az egyetemi kísérleti árpát, akkor azt mondták, a tarlóhoz nem nyúlnak, nem bolygatják a talajt, így az nem veszít vizet. Ám ezt csak akkor szabad megcsinálni, ha van jól szecskázott, jól terített szalma, azzal lehet igazán jól takarni.

„Emellett a nagy traktor, a területhez méretezett nagy traktor legalább ilyen fontos. Mi a második legfontosabb eszköz: a szecskázó adapter” – hívta fel a figyelmet a szakember. Dunaegyházán elég magas a tarló, ami nem a legszerencsésebb. De nyilván az öntözés és az egyenetlen a talaj az oka, hogy a kombájn nem tudta a talajt megfelelően kopírozni.

Ha a kukoricamoly lárvája sem éli túl a telet

Sokkal nehezebb a dolgunk kukoricatarlók esetében, amit úgy kell szecskázni, hogy ízközép ne maradjon épen, tépje meg az adapter. Mert akkor valóban elkezdődik a föltáródás, ráadásul a kukoricamoly lárvája sem éli túl a telet.

A másik probléma, ha tele van repedéssel, mert az agyagtalajok duzzadnak, repedeznek. Azért jó, hogy a gépészek is gondoltak az ilyen esetekre, így megszülettek az ultrasekélyen dolgozó gépek, amelyekkel csak a felszínt kell megbolygatni és belesodorni ezekbe a repedésekbe a szalmát. Utána várni, hogy majd a talaj beázik, és lehet-e mélyebbre hatolni. Ehhez milyen eszközt kell használni? Semmiképpen sem ekét, ám lehet lazító, kultivátor, mert valami megoldást kell találni.

„Nekem sem úgy tanították, hogy legyen takaró a felszínen, hanem feketére kell művelni, az ilyen táblák a szépek. Hát, lehet, hogy szép valakinek, de nagyon veszélyes a talaj számára. Különösen mostanában” – fogalmazta meg véleményét Birkás Márta. Minden jobb, mint az égetőbe eladott szalma, amit a talajtól rabolnak el. Kell a talajnak a folyamatos szervesanyag-ellátás, a humuszkolloid három és félszer több vizet tart, mint az agyagkolloid. Óvatosan bolygassuk a talajt, a giliszták számára a tarlómaradvány táplálékot jelent, s abból lesz a humusz. Ám sokszor eladjuk előle, mert kell a pénz, mert a felvásárló azonnal fizet. Elég baj az, hogy sok gazda így gondolkodik. Aki most elherdálja az értékét, az komoly problémák elé nézhet.

Amerikában azt mondják, a legnagyobb kárt az ekék okozták az emberiségnek. Egy friss szántás után nő a szén-dioxid-kibocsátás, ami a légkörbe jut (Fotó: Pixabay)

Megoszlanak a vélemények az ekéről

„Hatvan mellett van a tartalmi kísérletünk, és 2002 óta ott hagyjuk a tarlómaradványt. Bizonyos körökben leírták, az emberiségnek a földet az eke jegyezte el” – magyarázta,

Amerikában azt mondják, a legnagyobb kárt az ekék okozták az emberiségnek. Egy friss szántás után nő a szén-dioxid-kibocsátás, ami a légkörbe jut.

Mindkettő szélsőséges vélemény, de azt szeretnénk elérni, hogy a szerves anyag a talajban szépen feltáródjon, azt gazdagítsa, és megtartsa a vizet. Azt tanították, hogy az őszi szántásokat nem kell elmunkálni. Ma már ez nem állja meg a helyét, a jó csernozjomok is porosodnak, ha nagy a felületük. Amerikában a '30-as években farmokat temetett el a szántott talajokról szél által elhordott por. Ma még nem tartunk itt, de eljuthatunk ide.

Évek óta beszélnek a klímaváltozásról, enyhe a tél, de nem csapadékos. Ősszel úgy kell hagyni a területet, hogy az télen ne legyen vízvesztő. Egy hepehupás szántásról nagyon sok nedvesség párolog el.

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás