A mikrobiológiai készítmények alkalmazásának előnye és hatékonysága a mezőgazdaságban elvitathatatlan. Tudományos kutatások és kísérletek bizonyították jótékony hatásukat mind a talaj, mind a növény állapotára. Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója, most a szőlő és gyümölcsfa telepítésétől kezdve járta körül ezt a kérdéskört.

Hogyan érdemes elkezdeni egy szőlő- vagy gyümölcsültetvény telepítését?

Egy ültetvény telepítése hosszú távú elköteleződést jelent. A gyümölcsfák 20-30, a szőlőtőkék 40-50 évig képesek évről-évre hozamot biztosítani nekünk. Ám nem mindegy ennek a mennyisége és a minősége. Az idei év ezeket a növényeket sem kímélte. Mivel hosszú távra telepítünk, ennek biztos alapokon, lábakon, talajon kell állnia, hogy a növények kibírják a különféle stresszeket és termést tudjanak hozni.

Amikor a terület kiválasztása - akár a genetika, akár a fajtajelleg alapján - megtörtént, elkezdhetjük a telepítés előkészítését. Mindenképpen végig kell gondolni azokat az inputanyagokat, amelyek feltétlenül szükségesek még ilyenkor, ősszel is az indításhoz. Ekkor a tápanyagok kijuttatásának nem az a célja, hogy a növény hirtelen gyökeresedésnek induljon, elkezdődjön a levélképzés vagy egyéb jelentős anyagcsere-folyamat, hanem, hogy tavasszal minden rendelkezésre álljon, amikor a hőmérséklet, a nedvességtartalom vagy a napsütéses órák száma lehetővé teszi, hogy a növények elinduljanak.

Mi, az AGRO.bio-nál azt javasoljuk, mivel mikrobiális termékekkel foglalkozunk, és több mint 20 éves tapasztalat van mögötte, hogy mykorrhizáljuk a növényeinket. Állókultúráknál, akár szabadgyökerű, akár konténeres kiültetésről beszélünk, meg lehet találni azt a kijuttatási módot, technológiát, amire az adott termelőnek lehetősége van.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója

Konténeres gyümölcsfa esetében ez viszonylag adott: egy megfelelő ültetőgödröt kell ásni és azt ellátni mindenféle „jóval”. Mi a Symbivit mykorrhizát forgalmazzuk, ami száraz formában kerüljön a megfelelő adagban az ültetőgödör aljába, nem a felrétegzés során. A gombának a gyökerekkel kell találkoznia, azokat meg kell tudni fertőznie, hogy a szimbiotikus kapcsolat ki tudjon alakulni. Emellett érdemes ilyenkor egy kis szerves trágyát is kiadni, de jellemzően inkább tavasszal a tányérba vagy a tövek mellé. Javasolt a technológiát gyökéritatóval kiegészíteni, ami egy magyar termék és az Agrooter névre hallgat. A kettő együtt szenzációs eredést tud biztosítani. A mykorrhiza alkalmazása egyébként is szinte nullázza az eredési veszteséget.

Beszéljünk most a Symbivit® termékről részletesebben. Mit érdemes róla tudni?

A Symbivit® természetes eredetű mykorrhiza gombákat tartalmaz, amely hifahálózata segítségével megnöveli a gyökér víz- és tápelem felvételére szolgáló felületének nagyságát. Azért fontos az alkalmazása, mert a sok gombaölő készítmény miatt eléggé lecsökkent mennyiségben és diverzitásban is a jelenlétük. Egy szimbiotikus kapcsolat jön létre, melyben a gombafonalak a talaj mély régióiból is folyamatosan nedvességgel és oldott tápanyaggal, foszforral, cinkkel, káliummal látja el a gazdanövényt, a növény pedig ezért cserébe szerves anyagokat, amik a mykorrhiza felépítéséhez szükségesek, juttat neki vissza. Abban a pillanatban, amikor ez a visszaadás csökkenni kezd a növényt ért stressz miatt, akkor a gomba a meglévő tartalékaiból még több gombafonalat növeszt minden irányban, hogy még több vizet, tápanyagot tudjon a növénynek biztosítani, hogy az együttműködés és tápanyagáramlás helyreálljon. A készítménnyel így egy egyenletes, külső, szélsőséges behatásoktól mentes termelést lehet biztosítani. Bár a napégést nem tudjuk ellensúlyozni vele, de az intenzív párolgásnak kitett növény vízfelvételét segíteni tudjuk.

A vízfelvevő felületet több tíz, akár százszorosára növeljük ezzel az eljárással. A talajon keresztül a mustig tudunk a szőlő esetében közreműködni. Mindig egyenletes mennyiségű és minőségű mustot lehet így biztosítani, ami akár az évjárathatásoknak a különbségét is lecsökkenti. A Symbivit® tehát hosszú távon, az ültetvény akár teljes életében, ellensúlyozni képes a száraz időszakok kártételeit.

Mekkora költséget jelent?

Egy almacsemete pár száz forintba kerül nagy tételben vásárolva, a Symbivit® költsége 1200-1500 Ft-attól függően, hogy milyen kiszerelésben vesszük.

Ez, ha bekalkuláljuk a tápanyag-megtakarítást és a termésbiztonságot, az első termőre forduláskor megtérül. Egy egyszeri jelentős kiadás, de a költséget passzív elhatárolásként el lehet osztani, akár 15-20 évre is.

És milyen technológiákat érdemes használni tavasszal?

Tavasszal, amikor a növények növekedése beindul, a tápanyagutánpótlási és növényvédelmi technológiába a BactoFil® talajjavító baktériumokat is érdemes beilleszteni. Ez megvalósulhat, például, csepegtető öntözéssel, ha intenzív kultúráról beszélünk. Ha pedig a rügyfakadás megtörtént és a lombborítás megfelelő, akkor Algafix® biostimulátorral érdemes még kinetin tartalmú növekedési hormont kijuttatni, ami véd a stresszhatások ellen is. Ha az említett készítményeket komplexen alkalmazzuk, egy kezelt másodéves szőlő sokkal többet terem, mint egy kezeletlen harmadéves. A vesszők masszívakká, erősekké válnak, nem hirtelen nyúlnak meg, így a fürtökön az elvégezett műveletek kisebb mértékű sebzést tudnak okozni. Egy nagyon szép, egészséges állományt lehet így létrehozni.

A mikrobiológiai készítmények, a BactoFil® talajjavító baktériumok vagy egy talajoltás bizonyos mértékben a tápanyagot is helyettesíti. A nyesedéket, a zöld hulladékot először a talajra, majd a talajba kell juttatni, majd keverni és irányított cellulózbontást kell elvégezni rajtuk. Ezek ráadásul a tápanyagmérlegbe mind-mind bevihetők. A szőlő, illetve gyümölcsültetvények fedetlen sorközeit biológiai sorköztakarással is meg lehet védeni a kiszáradástól, nemcsak pázsittal. Az Algater®-rel megőrizhetjük a talajnedvességet és fokozhatjuk a termésbiztonságot. Azokon a területeken és azokban a szőlészetekben, ahol ezt idejében, tavaly-tavaly előtt felismerték, nekik nagyon jó évjáratuk lesz mind minőségben, mind mennyiségben.

Történtek-e kíséretek arra vonatkozóan, hogy meghatározzák, mennyi a hozadéka a korábban említett mikrobiológiai készítmények használatának?

Az egyik legnagyobb soltvadkerti szőlészetben-borászatban üzemi átlagban 24%-os terméstöbbletet értek el különböző biológiai technológiák alkalmazásával. A nyesedéket visszaforgatják, szárzúzást, tavasszal talajoltást végeznek, 2 éve pedig talajalgát is kijuttatnak a talaj, hogy megpróbálják a vizet megőrizni. A szervesanyag növelése itt azért fontos, hogy a talajba kerülő tápanyagok oda tudjanak tapadni, a növények fel tudják azokat venni, a kationcserélő képességüket lehet ezzel fejleszteni. A talaj szervesanyag-tartalma a kulcsa és a biztosítéka annak, hogy a tápanyaghasznosuláson keresztül a termés valójában megfelelő minőségben és mennyiségben jöjjön létre. Ez igaz egyébként a szántóföldi termelésre is. Ott, ahol ez gyenge, sokkal drágább, a kockázatoknak jobban kitett a termesztés.

Az egész olyan, mint egy házépítés, az alapoknál kell kezdeni. Két vagy három technológiai elem nem hagyható ki "büntetlenül", ha valaki biztosra megy a termelésben. Nem véletlenül mondjuk, hogy olyan komplex mikrobiológiai megoldások léteznek, amelyek, nagy mértékben alkalmazva, akár elégségesek is lehetnek. Az ökogazdálkodások jelentik a legjobb kontrolt. Ott is nagyon jól alkalmazhatók. Én nem azt hangsúlyozom, hogy csak biológiai szereket használjunk, hanem hogy megfelelő arány legyen a biológiai és kémiai szerek alkalmazása között. A fizikai-kémiai hatásokat egyenlő mértékben kell biológiai hatásokkal ellensúlyozni, és mi törekszünk arra, hogy a növényeket folyamatosan lehessen talajon vagy a lombon keresztül magyar fejlesztésű mikrobiológiai termékekkel támogatni. Ez alól a mykorrhiza az egyetlen kivétel, mert az cseh importból származik, de ebben az esetben pedig Európa legjobb tudású termékéről beszélgetünk.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás