Tápanyaggazdálkodás során mindig az a kérdés, hogy holnapután mit juttassunk ki egy területre? Ebben segít a talajvizsgálat. Ott a traktor és a műtrágyaszóró, de a talajminta laboreredménye csak hetek múlva érkezik meg, a szaktanács pedig még később. Finoman szólva már nem lesz releváns, amit mond: a gazda akár keresztet is vethet az okszerű tápanyagkijuttatásra. Így pedig időt, pénzt és hatóanyagot pazarol. Létezik azonban egy eszköz, ami akár 10 perc alatt, még a helyszínen részletes eredményeket mutat a talajmintából. A kézi súlyzóra hasonlító talajvizsgálati eszközről a Csernozjom Kft. tulajdonosával, Vona Márton talajvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértővel beszélgettünk a Magro.hu bábolnai látogatásakor.
.Mióta foglalkoznak a magyarországi talajokkal?
A Csernozjom Kft. 2007 óta van jelen a magyar piacon, főleg a talajvédelemmel és tápanyaggazdálkodási szaktanácsadással foglalkozunk. Munkatársaink agrár egyetemek aktív, vagy egykori oktatói és kutatói, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek talajtani kutatás, tervezés és oktatás területén egyaránt. A húgom, tulajdonos-ügyvezető társam, Vona Viktória pedig Hollandiában 9 éven keresztül dolgozott egy többek között talajvizsgálatokkal is foglalkozó cégnél, ahol új precíziós növénytermesztési technológiákat tesztelt, használt és illesztett a gyakorlatba. Az egyik ilyet hoztuk el Magyarországra, a holland AgroCares cégcsoport kizárólagos hazai képviselőjeként. A kizárólagosság viszont nem ügynöki tevékenységet jelent, hanem a hazai igényeknek megfelelő szaktanácsadással egészítjük ki a technológiát.
A SoilCares talajszkenner használatával megoldható a gyors, részletes, helyszíni talajvizsgálat és elemzés
Hogyan működik a kézi talajszkenner?
Az eszköz a spektroszkópia elvén működik, és talaj-, tápanyagvizsgálatra alkalmas. Az Talajszkenner Bluetooth kapcsolatban áll az okostelefonnal, arra érkezik a talajvizsgálati eredmény. Mér, összes nitrogént foszfort, káliumot, kationkicserélődést, pH-t, agyagtartalmat, vezetőképességet és szervesanyagot is. Ez egy monitoring és indikációs eszköz, ami ugyanakkor nem váltja ki az akkreditált méréseket, így a nitrát jelentést sem, de nem is ez a célunk. A SoilCares Talajszkenner 85% feletti vizsgálati eredményt ad. De olyan naprakész tápanyaggazdálkodási szaktanácsot és tudást adunk mellé a gazdának, amit azonnal tud alkalmazni. A talajmintavétel megkerülhetetlen, de a szkennerrel történő mérést követő 10 percen belül a gazda talajállapot jelentést és a tápanyag-gazdálkodásra vonatkozó javaslatainkat egy mobilapplikáción keresztül megkapja. Gyorsan és egyszerűen, növényspecifikusan így helyben, azonnal tud dönteni a tápanyagutánpótlás következő lépéseiről. A tényadatokon alapuló döntéshozatallal nem csak a terméshozamunk nőhet, de a Kevesebb, vagy jól megválasztott műtrágyával és ráfordítással nagyobb profitot érhetünk el, ehhez nyújt segítséget a technológia.
Mire kínál megoldást ez a szkenner?
A mobil szerkezet gyors, akár helyszíni talajanalízist végez: a mintavételt követően 10 percen belül megtudhatjuk az adott mintára jellemző tápanyagadatokat. Ilyen típusú mobil applikációval támogatott talajszkenner a világon egyedülálló. A SoilCares Talajszkenner holland fejlesztést az Európa számos országában (pl. Lengyelország, Ukrajna, Dánia, Hollandia), a kontinensen kívül Ázsiában és Közép-Afrikában is használják.
Miben más a SoilCares Talajszkenner, mint a többi mobil talajvizsgálati eszköz?
A piacon vannak más mobil eszközök is, de a többségük mindössze egy-két talajparamétert vizsgál. Vagy csak nitrogén-, vagy csak mésztartalmat. A mi szkennerünk azokat a paramétereket tudja mérni, amik a napi rutinszerű tápanyaggazdálkodáshoz kellenek. A makro- és mezoelemek szempontjából vizsgálja a talajt, a bővített talajvizsgálati paramétereknek megfelelően.
Miben számít úttörőnek a technológiájuk?
Tavaly 550 talajmintát vettünk Magyarországon, amit a saját hollandiai akkreditált laborunkban, és hazai akkreditált laboratóriumban 80 paraméterre vizsgáltunk meg a klasszikus (oldószeres feltárású módszerekkel (nedves analízis)). Emellett mértünk a közeli infravörös tartományban, spektroszkópiával (száraz analízis). Az eltérő módszerek, eredmények adatainak felhasználásával validációs adatbázist építettünk Magyarországra, amely adatokat beillesztettünk a több mint 28.000 talajanalízisen alapuló globális adatbázisunkba. Ez alapján tudunk tápanyaggazdálkodási szaktanácsadást nyújtani. Ugyanis a validálás és a magyarországi adottságokhoz való történő illesztés nélkül nem biztos, hogy azonnal sikeres szaktanácsadást eredményeznek a gazdák számára más országokban már bevezetett rendszerek. Mi ebben is kivételt jelentünk a validációt mi végeztük, a magyar gazdálkodók már kiépített hazai talajadatbázison nyugvó értékelést kapnak.
Helyszíni mintavétel a táblán
Milyen fejlesztéssel készülnek még?
Jövőre várható a szkenner levélanalízist, talajbiológiai aktivitást mérő applikációval történő bővítése, de számos egyéb módszertan van még. Az eszköz teljes tudása még egyáltalán nincs kiaknázva.
Mi okozza a legnagyobb kihívást a talajvizsgálatoknál?
Sok vita van amiatt, hogy a magyar tápanyaggazdálkodás 5 hektáros alapegységekkel dolgozik, 5 éves ismétléssel. Ez szinte a teljes talajos szakma szerint - még a nagyon homogén békési mezőségi talajon is - túl nagy, túl hosszú idő. Talajaink tápanyagszolgáltató képessége nem állandó, térben és időben is igen változó lehet. Az okszerű növénytermesztés folyamatos tápanyag-gazdálkodási információt követel meg. Ez a „nedves analízis” időigénye, költsége miatt azonban eddig korlátozottan volt megvalósítható. A „száraz analízis”, Talajszkennerrel történő mérés gyors és költségkímélő, így azonnali talajvizsgálati eredményeket biztosít a gazdálkodónak, akár vegetációs időszakon belül.
Így elemzi a kézi talajszkenner a vödörbe összegyűjtött, és összekevert talajmintát
Kik érdeklődnek a SoilCares Talajszkenner talajvizsgálati rendszer iránt? Kik a potenciális ügyfelek?
Azok a gazdák keresnek meg minket, akik felismerik, hogy heterogének a talajaik, és szeretnék megérteni, miért van ez. Akik szeretnének kisebb ráfordítással nagyobb profitot termelni. Akiknek fontos a függetlenség, hogy ne kelljen hónapokat várni egy-egy talajvizsgálati eredményre. Rajtuk kívül érdeklődnek még az integrátorok, illetve az agrárcégek, akik szaktanácsadási rendszereikbe integrálják. Ők arra használják a rendszert, hogy a naprakész talajvizsgálati eredmények alapján, megalapozott, jó választ adjanak a gazdák talajokkal kapcsolatos kérdéseire. Ez alapján pedig az adott termőhely talajadottságainak, növény igényeinek leginkább megfelelő szolgáltatást nyújthassák a gazdálkodók számára. Csurja Zsolt

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás