Az aszály, a koronavírus, a támogatás hiánya és a madarak okozta kár is sújtja a hazai halgazdaságokat. Az árak viszont várhatóan nem emelkednek. Nehéz helyzetbe hozta a haltermelőket az évek óta tartó tavaszi csapadékhiány. A tiszántúli halgazdaságoknál a fő- és kisebb elvezető csatornákból még valamennyire megoldható a halastavak vízellátása, azonban a dunántúli halgazdaságoknál ez sokkal nagyobb kihívás.

A Népszava írta meg, hogy a Dunántúlon völgyzáras gátakkal alakították ki a legtöbb halastavat, amelyekben a téli, tavaszi csapadékot, illetve a belvizeket gyűjtötték. Ezek a rendszerek mára a szárazság miatt nagyrészt vízhiánnyal küszködnek. Így felborult a halgazdálkodás korábban megszokott rendje. A termelők ősszel lehalásszák a tavakat, tavasszal pedig már ki kellene helyezni az ivadékokat. Ám a tározókban nincs, vagy alig van víz. A 60-80 centiméter sekély vízből a madarak könnyen kikapkodják az ivadékokat. Ráadásul nem fejlődik elég plankton, és a táplálékhiány miatt nagyok a veszteségeink – nyilatkozta a lapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnökségi tagja, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

A hazai haltermelők helyzetét támogatáshiány, aszály, koronavírus és madáréhség is nehezíti - képünkön kormoránok

A védett vízimadarak és emlősállatok összességében együtt sem okoznak akkora kárt, mint a kormoránok. A halgazdaságok veszteségeit viszont senki sem fizeti ki. A hazai védett állatokat tilos gyéríteni, kormoránra azonban már lehet kilövési engedélyt kérni, mert nem veszélyeztetett faj, viszont képes szinte teljesen kipusztítani például a telelő állományokat. Az Agrárminisztérium a halállományokban okozott hatalmas veszteségeket felismerve évek óta lőszerjuttatással is támogatja a kormoránok gyérítését. A madarak kártétele egyaránt súlyos a halgazdaságok és a természetes vizek szempontjából is.

A vízhiányon az eddigieknél is takarékosabb vízgazdálkodással lehetne enyhíteni. A völgyzárógátas rendszereknél a lehalászást a legalsó tónál kell kezdeni, majd a medret a fölötte lévő tó vizével lehet feltölteni. Ha nagyon kiszárad a talaj, akkor nem fut le a csapadékvíz, mert felisszák a szántók. Korábban a téli csapadék a fagyott talajon lefolyt a tavakba, ezzel megvolt a tavaszi vizünk. A klímaváltozás miatt ez a rendszer is megváltozott - részletezte a helyzetet Lévai Ferenc.

Támogatáshiány

A cikk szerint a haltermelők kevés agrártámogatáshoz juthatnak. Míg a növénytermesztők például hektáronként földalapú támogatásból a jelenlegi árakon számolva több mint 70 ezer forintot is kaphatnak, és további 10 ezrekhez egyéb címeken férhetnek hozzá, addig a 24-26 ezer hektáron gazdálkodó haltermelők hektáronként 5 ezer forinttal számolhatnak. Az ágazat szereplői abban reménykednek, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban nagyobb összegek jutnak az édesvízi haltermelésre is. Az pedig a szakértő szerint megmagyarázhatatlan, hogy miközben a Natura 2000-es területek uniós támogatást kapnak, a halgazdaságok, melyek területének 50-60 százaléka ebbe a besorolásba tartozik, nem jogosultak rá. Ennek oka, hogy a halászati alapban nem különítettek el forrást erre a célra. Azzal, hogy most a koronavírus miatt a nemzeti kormányok nagyobb mozgásteret kaptak, a magyar kormány is élhetne ezekkel a lehetőségekkel, és megnyithatná a Natura 2000-es támogatási forrást a halgazdaságoknak is - hivatkozik a lap a termelők véleményére.

Az intenzív akvakultúra-ágazat résztvevői, az afrikai és a szürke harcsát, illetve a tokféléket tenyésztő és feldolgozó, melegvizes technológiát alkalmazó termelők azonban minden támogatásból kimaradtak. A medencékben több 100 tonna hal várja, mi lesz a sorsa. Feldolgozva ugyan egy darabig eltarthatóak, de ehhez is tárolási és munkabér támogatásra lenne szükség, amit a MA-HAL szorgalmaz is. Külső segítség nélkül az akvakultúra ágazatot komoly, évekre kiható kár érheti - folytatta Lévai Ferenc.

Várhatóan nem lesz drágább a hal a takarmány áresése miatt

A járvány okozta gazdasági válság éppen azokon a halgazdaságokat sújtotta a legkeményebben, amelyek több lábon álltak. Ezek a halastavak működtetésén és a horgászturizmuson kívül halfeldolgozó üzemet, szállást, és vendéglátóhelyet is kiépítettek. Az idegenforgalom összeomlása és a keresletcsökkenés komoly bevételkiesést okozott nekik. A nehézségek dacára a jelenlegi előrejelzések szerint nem számítanak a karácsonyi főszezonban érdemi drágulásra, mert az alacsony olajárak miatt kevesebb kukoricából előállított etanolra van szükség. Több termény maradhat takarmánynak, így perdig olcsóbb lehet a haltápok egyik fontos összetevője.

A horgászatba vezették le a haltermelők feleslegét

A kormányzat évtizedek óta először nyújtott intervenciós támogatást a felesleges halkészletek levezetésére. Az ágazat a lezárt határok, a megszűnő export, a bezárt vendéglátóhelyek és szállodák, a lakossági fogyasztás visszaesése miatti keresletcsökkenés hatására nagyon nehéz helyzetbe került. A 13-15 ezer tonnás felesleges piaci halmennyiség nagyjából 8 százalékát, 1200 tonnát az állam bár csökkentett áron, de kilónként 650 forintért felvásárolta, és a MOHOSZ halászati joggal rendelkező vizeibe helyezte ki. Ez minden szereplőnek előnyös, mert enyhítenek a termelők gondjain, és a turisztika talán egyetlen olyan ágát támogatják, amelyre nem hat a járvány okozta válság. A horgászat főként magányos szabadtéri foglalkozás, így járvány esetén is lehet gyakorolni. A működő horgászturizmus így bevételt és adót is termel, egyben segít megtartani a dolgozókat - írta a lap.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás