Amennyiben a kapáláskor rendelkezünk folyékony tápanyagkijuttatási lehetőséggel, semmiképpen se hagyjuk ki ezt a munkafolyamatot. Ilyen magas nitrogénárak mellett érdemes olyan tápanyagokat is kijuttatni, amelyek mellett kevesebb nitrogént használhatunk, és még a növényünk is aszálytűrőbbé válik. Nézzük, milyen lehetőségek vannak.

NS – ammónium-tioszulfát, mikroelemekkel

A VulcanAgro Kft. kínálatában központi helyet tölt be az ammónium-tioszulfát termékcsalád (Vulcan Profi S35). Az ammónium-tioszulfát folyékony NS műtrágya, amely 160–165 g/liter nitrogént és 345–360 g/liter mennyiségben ként (1000–1100 g/liter szulfátként) tartalmaz. A Vulcan Profi S35 termékek mikroelemekkel dúsított változatban elérhetők, bórt, rezet vagy molibdént tartalmaznak. A tioszulfátok nagyon magas kéntartalmú termékek, amelyek sűrűsége és állaga a nitrogénoldathoz (UAN) hasonló. Lassítják a nitrifikációt, így elnyújtják a nitrogénhasznosulást. Tápkultivátorozásnál a nitrogénoldathoz akár 15–20%-ban is tehetünk a Vulcan Profi S35 termékből.

Kén, de foszfor-kálium és mikroelem is kerülhet a nitrogénoldat mellé

Hibrid 20 – UAN-oldat mellé

Amennyiben rendelkezünk UAN-oldattal, azt érdemes együtt kijuttatni más tápanyagokkal. Ilyen a Vulcan Hibrid 20 keverék, amely foszfor–kálium–magnézium és mikroelemek koncentrátumát és a Vulcan Powert tartalmazza. Amennyiben a Hibrid 20 terméket 50–100 liter/ha dózisban keverjük az UAN-oldathoz, akkor a nitrogénmennyiséget jelentősen csökkenthetjük. A napraforgó esetében 80–100 liter/ha UAN és 80–100 liter/ha Hibrid 20, a kukorica esetében 120–150 liter/ha UAN és 80–100 liter/ha Hibrid 20 használata javasolt.

Hibrid 50 – és más nem kell

A Vulcan Hibrid 50 termékben már jelentős – 190–195 g/liter – a nitrogén mennyisége. Továbbá, nagy mennyiségben tartalmaz szerves formában tápanyagokat (Vulcan Power), illetve magnéziumot, cinket. A Vulcan Hibrid 50 terméket a napraforgó sorközművelése esetén 150–250 liter/ ha mennyiségben használjuk, attól függően, mennyi indító tápanyagot juttattunk ki. Kukorica termesztésekor 200–300 liter/ha dózis bőven elegendő lesz akkor is, ha csak kevés indító tápanyagot adtunk a vetés előtt.

A kapálás felér egy esővel. Hát még ha komplex tápanyagot is kijuttatunk

Vulcan Power, ha biogazdálkodásban termelünk

Egyre több helyen folyik biogazdálkodás vagy az erre történő átállás. Ezeken a helyeken – amennyiben folyékony tápanyagot tudnak kijuttatni kapáláskor – a Vulcan Power + Start6 Bio keveréket javasoljuk használni. Akár kukorica vagy napraforgó termesztését végezzük, a lehető legtöbb Vulcan Power (200–300 liter/ha) jusson ki a sorba, amit érdemes kiegészíteni 15–25 liter/ha mennyiségben Vulcan Start6 Bio-val. A Start6 Bio magnézium-szulfát alapú termék, amely jelentős mennyiségű mikro­elemet is tartalmaz.

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000
info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

(x)

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás