Volt olyan idő, amikor 100 ezernél is több házi bivaly élt Magyarországon. A mezőgazdaság gépesítése azonban visszaesést okozott a rendkívüli igavonó erejéről ismert fajta használatában. Ezért szinte teljesen eltűnt a magyar vidékről. Az, hogy a hazai populáció mérete idővel mégis növekedésnek indult, az jórészt a bivalyok egy másik tulajdonságának, a vizes élőhelyekre gyakorolt kedvező hatásnak köszönhető.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a vizes területek hasznosítását szem előtt tartva már a megalapításának évében belekezdett a bivalytartásba és az állatok tenyésztésbe. A fajtában rejlő hasznosítási lehetőségekről és egy folyamatban lévő, a bivalyállományukat is érintő nagyszabású beruházásról a Magyar Mezőgazdaság munkatársa beszélgetett Pozderka Imrével, az igazgatóság mezőgazdasági felügyelőjével.

Bivalyok szénáznak a kifutóban Zalakomáron - Fotó: Magro.hu, CSZS, illusztráció

Milyen haszonállatfajtákkal, illetve azok mekkora állományaival foglalkozik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság?

Kizárólag őshonos magyar fajták tartásával, illetve tenyésztésével foglalkozunk. A nagyjából 300 egyedből álló magyar házibivaly-állományunkon kívül nagy számban tartunk magyar szürke szarvasmarhákat és juhokat is. Utóbbiból – a cigája és racka juhokból – összesen mintegy 900-at, előbbiből pedig közel 1300-at tartunk. A legfontosabb feladataink egyike a génállomány megőrzése. A nemzeti parkok a pásztorkultúra utolsó mentsvárai közé sorolhatóak, ezért az igazgatóságunk vállalkozási szerződés keretében foglalkoztat pásztorokat, illetve gulyásokat. Ők nem csak a rájuk bízott állatok, hanem ősi mesterségük őrzői is egyben.

Hogyan kezdődött a KMNPI-nél a magyar házibivaly-állomány kialakítása?

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területeinek jelentős részét vizes, mocsaras élőhelyek, vízállásos, zsombékos gyepterületek alkotják. Fenntartásuk leghatékonyabb eszköze a legeltetés. Ugyanakkor az ezeken jellemző növénytársulásokat a legtöbb haszonállat nem szívesen fogyasztja. Nem úgy, mint a magyar házi bivaly, mely számára éppen ez a közeg jelenti az ideális élőhelyet. Ezért igazgatóságunk az 1997-es megalapításától kezdődően foglalkozik a fajta tartásával és tenyésztésével. Az állományunk a magyar Alföld és Erdély között található Partiumból, egészen pontosan az Arad megyei Borosjenőről származik. Onnan 30 üszőt és egy tenyészbikát vásároltunk annak idején. E téren a génmegőrzés, mint nemzeti parki tevékenység a kezdetektől fogva jelentős hangsúllyal bírt. Annál is inkább, mivel a magyarországi bivalyállomány mérete a 90-es évek végére rendkívüli módon lecsökkent

Tavasszal lehetett olvasni arról, hogy halad az a beruházás, amelyet az igazgatóság több mint 1 milliárd forintból valósít meg. Ez a bivalytenyésztő ágazatot is érinti?

Attól függetlenül, hogy a fajta a legmesszemenőbb módon alkalmas ridegtartásra, télen és az ellési időszakban is fontos, hogy legyen fedél az állatok feje fölött. Éppen ezért Dévaványán, a bivalyaink elhelyezésére szolgáló réhelyi állattartó telepen, az állomány méretéhez mérten mindig is rendelkezésre állt a kellő számú istálló és szárnyék. Közben persze igyekeztünk fejleszteni a tartástechnológiákon is. A legnagyobb beruházás kivitelezése éppen most zajlik. Az egymilliárd forintos európai uniós támogatásból épül az új állattartó telepünk is, melynek része lesz egy 400 állatot befogadni képes szürkemarha szárnyék, és egy 200 bivaly elhelyezésére alkalmas istálló is. A létesítmény tervezésekor a szakemberek nem csak azt vették figyelembe, hogy az a legmodernebb állategészségügyi szempontoknak is megfeleljen. Azt is szem előtt tartották, hogy tájba illő épületek alkossák azt. A munkálatok várhatóan 2021. novemberére fejeződnek be.

Dévaványa település, illetve annak környéke a hazai túzokvédelem szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Itt hozta létre a KMNPI bő 4 évtizeddel ezelőtt a Túzokvédelmi Állomását. A bivalyok is segítik a madarakkal foglalkozó szakemberek munkáját?

A mintegy 400 hektáros, bekerített Túzokvédelmi Mintaterületünk ideális helyszín a mentett túzokfiókák neveléséhez, illetve a természetbe történő visszaszoktatásukhoz. Ezt a tájat részben zsombékosokkal, nádasokkal tarkított legelők alkotják, amelyek kiváló terepet biztosítanak a bivalyoknak. Ők a legelésükkel, tiprásukkal fontos szerepet vállalnak a túzok­élőhelyek kialakításában és fenntartásában is. Az itteni gyepek legeltetését minden évben úgy időzítjük, hogy azzal a legkevésbé zavarjuk a madarakat. Csak akkor engedjük a területre a bivalyokat, amikor a túzokfiókák már röp­képesek. Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontunk külső bemutatóhelyein őshonos állatfajokat, köztük a magyar házi bivalyokat is testközelből vehetik szemügyre az érdeklődők.

Hasznosítják-e a bivalyok húsát?

A tenyésztés során igyekszünk minden egyes állatfajtánk esetében magas minőségű egyedeket előállítani, melyek egy részét élőállatként értékesítjük. A bivaly tinókat 4 éves korukban, illetve a tenyész­után­pótlást nem szolgáló üszőket is értékesítjük. Olyan éttermekkel is kapcsolatban állunk, amelyek felismerték az egyébként rendkívül egészséges, különleges ízvilágú, sötétvörös színe miatt leginkább a vadhúsra hasonlító bivalyhúsban rejlő lehetőségeket. Ezen a téren még csak az út elején járunk, de a kilátások reményt keltőek. Egyértelműen látszik, hogy a belőle készült termékeknek idővel lesz piaca. A bivalyállományunk bizonyos egyedeivel hosszú évek óta találkozhat a nagyközönség kiállítások alkalmával is. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárnak rendszeres résztvevői vagyunk, többször is díjakkal tértünk haza onnan.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás