Kevés zöldséget és gyümölcsöt vásárol, valamint fogyaszt a magyar, ellenben a megvásárolt élelemiszer egy jó részét kidobjuk a szemétbe. Személyenként több 10 kilogrammot évente. Pedig van néhány praktika, amivel tovább frissek maradnak a zöldségek és a gyümölcsök.

A sárgarépa ropogósan jó. Ezért, amint megvesszük vagy kihúzzuk a földből, szedjük le róla a zöld részt, mert ez csak elszívja a nedvességet a gyökérből. Ne tároljuk nedves helyen és ne mossuk meg – csak rögtön felhasználás előtt. Ha nedvesség éri, hamarabb megromlik.

Van néhány praktika, amivel tovább frissek maradnak a zöldségek és a gyümölcsök (Fotó: Pixabay)

Ha sok uborkát veszünk, időről időre érdemes átnézni a kupacunkat, és kidobni belőle a meglevesesedett darabokat. Csak elrontják a többit is. Hogy ne romoljon meg, szárazon kell tartani. Vegyük ki a műanyag csomagolásból, azután bugyoláljuk be papírtörlőbe és tegyük egy zacskóba, amit még véletlenül se zárjunk le. A kamra helyett inkább tegyük a hűtőbe.

A fűszernövények is frissen jók. Először jól mossuk és szárítsuk meg egy papírtörlővel. Töltsünk vizet egy befőttesüveg aljára és tegyük bele a fűszernövényeket. Tegyünk rá műanyag zacskót, gumizzuk rá a befőttesüveg szájára, és tegyük a hűtőbe. Érdemes néhány naponta ellenőrizni és kicserélni a vizet. 

Ez a tipp a menta, a koriander és a petrezselyem esetén használatos. A bazsalikomot ugyanúgy befőttesüvegbe tesszük, de kint lehet hagyni a pulton. Csak ne érje közvetlen napfény. A rozmaringot, a kakukkfüvet és a zsályát csavarjuk bele nedves törlőkendőbe, és tegyük egy zárt műanyag zacskóba.

A leveles zöldségekkel mielőtt bármit is csinálnánk, először fésüljük át a kupacot. Ha vannak közte olyan levelek, amelyek már romlásnak indultak, akkor azokat dobáljuk ki. Ezután alaposan mossuk és szárítsuk meg. Szórjuk őket egy papír törlőkendőre, tegyünk a tetejére egy másikat, azután tekerjük fel és gumizzuk össze.

A paradicsomot szobahőmérsékleten kell tartani, hogy az érési folyamat ne álljon le. Csak hagyjuk a pulton néhány napig, hogy elérjék a legfinomabb állapotukat. Ezután azonban már érdemes a hűtőbe tenni, hogy lelassítsuk a romlást.

Ha a pulton hagyjuk citromot, sokkal kevesebb ideig maradnak frissek, mintha beletesszük egy jól záródó zacskóba, és a hűtőben tartjuk.

A spárgával ugyanúgy kell eljárni, mint a gyógynövényekkel. Töltsünk egy pohár aljára egy kis vizet, tegyük bele a spárgát, rakjunk rá egy műanyag zacskót, és tegyük a hűtőbe. Néhány naponta érdemes ránézni és kicserélni a vizet. Egy hétnél tovább azonban ne tároljuk így, inkább fogyasszuk el. 

A zeller ropogósan jó. A trükk: csomagoljuk a fejét alufóliába, majd tegyük be a hűtőbe. Ennyire egyszerű.

A bogyós gyümölcsök hamar megpenészednek vagy elvesztik nedvességtartalmukat, és összezsugorodnak. Hogy ezt megakadályozzuk, először mossuk meg ecetes vízzel (egy rész ecet, három rész víz), hogy a baktériumok lejöjjenek róla, azután öblítsük át folyó víz alatt. Szárítsuk meg papírtörlővel, majd tegyük egy műanyag dobozba. Minél nagyobb, annál szellősebben lesznek benne a bogyók, és annál tovább maradnak frissek. Arról nem beszélve, hogy így kevésbé valószínű, hogy bepenészednek. Tegyünk rá egy papírtörlőt, de a dobozt ne zárjuk le.

Ha nem szeretnénk barna, mancsos banánt enni, akkor egyszerűen tegyük be őket a hűtőbe. A hideg hatására lelassul az érési folyamat. Ne feledjük: még így is csak pár napunk van, mielőtt a gyümölcs tönkremenne. 

Ha a csemegekukoricát nem fogyasztjuk el azonnal, akkor ne szedjük le róla a leveleket, hanem tegyük egy műanyag zacskóba, majd a hűtőbe.

Összeállításunk az Origo.hu cikke alapján készült.


További híreink

Jelentősen bővülhet az agrárvállalkozások jövedelme a beruházási pályázatok pénzeivel

2024.10.18.

Az állattartás, a kertészet és különösen az élelmiszeripar oldaláról óriási az érdeklődés a beruházási pályázatok iránt.

Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 107 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás