Tárolja igy a zöldségeket és a gyümölcsöket, később romlanak meg
Kevés zöldséget és gyümölcsöt vásárol, valamint fogyaszt a magyar, ellenben a megvásárolt élelemiszer egy jó részét kidobjuk a szemétbe. Személyenként több 10 kilogrammot évente. Pedig van néhány praktika, amivel tovább frissek maradnak a zöldségek és a gyümölcsök.
A sárgarépa ropogósan jó. Ezért, amint megvesszük vagy kihúzzuk a földből, szedjük le róla a zöld részt, mert ez csak elszívja a nedvességet a gyökérből. Ne tároljuk nedves helyen és ne mossuk meg – csak rögtön felhasználás előtt. Ha nedvesség éri, hamarabb megromlik.
Ha sok uborkát veszünk, időről időre érdemes átnézni a kupacunkat, és kidobni belőle a meglevesesedett darabokat. Csak elrontják a többit is. Hogy ne romoljon meg, szárazon kell tartani. Vegyük ki a műanyag csomagolásból, azután bugyoláljuk be papírtörlőbe és tegyük egy zacskóba, amit még véletlenül se zárjunk le. A kamra helyett inkább tegyük a hűtőbe.
Hirdetés
A fűszernövények is frissen jók. Először jól mossuk és szárítsuk meg egy papírtörlővel. Töltsünk vizet egy befőttesüveg aljára és tegyük bele a fűszernövényeket. Tegyünk rá műanyag zacskót, gumizzuk rá a befőttesüveg szájára, és tegyük a hűtőbe. Érdemes néhány naponta ellenőrizni és kicserélni a vizet.
Ez a tipp a menta, a koriander és a petrezselyem esetén használatos. A bazsalikomot ugyanúgy befőttesüvegbe tesszük, de kint lehet hagyni a pulton. Csak ne érje közvetlen napfény. A rozmaringot, a kakukkfüvet és a zsályát csavarjuk bele nedves törlőkendőbe, és tegyük egy zárt műanyag zacskóba.
A leveles zöldségekkel mielőtt bármit is csinálnánk, először fésüljük át a kupacot. Ha vannak közte olyan levelek, amelyek már romlásnak indultak, akkor azokat dobáljuk ki. Ezután alaposan mossuk és szárítsuk meg. Szórjuk őket egy papír törlőkendőre, tegyünk a tetejére egy másikat, azután tekerjük fel és gumizzuk össze.
A paradicsomot szobahőmérsékleten kell tartani, hogy az érési folyamat ne álljon le. Csak hagyjuk a pulton néhány napig, hogy elérjék a legfinomabb állapotukat. Ezután azonban már érdemes a hűtőbe tenni, hogy lelassítsuk a romlást.
Ha a pulton hagyjuk citromot, sokkal kevesebb ideig maradnak frissek, mintha beletesszük egy jól záródó zacskóba, és a hűtőben tartjuk.
A spárgával ugyanúgy kell eljárni, mint a gyógynövényekkel. Töltsünk egy pohár aljára egy kis vizet, tegyük bele a spárgát, rakjunk rá egy műanyag zacskót, és tegyük a hűtőbe. Néhány naponta érdemes ránézni és kicserélni a vizet. Egy hétnél tovább azonban ne tároljuk így, inkább fogyasszuk el.
A zeller ropogósan jó. A trükk: csomagoljuk a fejét alufóliába, majd tegyük be a hűtőbe. Ennyire egyszerű.
A bogyós gyümölcsök hamar megpenészednek vagy elvesztik nedvességtartalmukat, és összezsugorodnak. Hogy ezt megakadályozzuk, először mossuk meg ecetes vízzel (egy rész ecet, három rész víz), hogy a baktériumok lejöjjenek róla, azután öblítsük át folyó víz alatt. Szárítsuk meg papírtörlővel, majd tegyük egy műanyag dobozba. Minél nagyobb, annál szellősebben lesznek benne a bogyók, és annál tovább maradnak frissek. Arról nem beszélve, hogy így kevésbé valószínű, hogy bepenészednek. Tegyünk rá egy papírtörlőt, de a dobozt ne zárjuk le.
Ha nem szeretnénk barna, mancsos banánt enni, akkor egyszerűen tegyük be őket a hűtőbe. A hideg hatására lelassul az érési folyamat. Ne feledjük: még így is csak pár napunk van, mielőtt a gyümölcs tönkremenne.
Ha a csemegekukoricát nem fogyasztjuk el azonnal, akkor ne szedjük le róla a leveleket, hanem tegyük egy műanyag zacskóba, majd a hűtőbe.
Összeállításunk az Origo.hu cikke alapján készült.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés