A FAKT AG vállalat márciusban nagyértékű kertészeti és kereskedelmi fejlesztést jelentett be Mosonmagyaróvár térségében. Emiatt a FruitVeB tagszervezetei sok megkeresést kaptak a termelőktől. Ezekben aggodalmukat fejezték ki a projekttel kapcsolatban. A tervezett ingatlanfejlesztés 30 hektár üvegház építést, 50 hektár szabadföldi zöldségtermesztés kialakítást, és egy zöldség-gyümölcs kereskedelmi-logisztikai központ megépítést foglal magába. A gazdálkodókban erős a félelem, hogy a német beruházás magyar hajtatókertészeket szoríthat ki a hazai piacról, tönkretéve ezzel a megélhetésüket.

A FruitVeb közleményben írta le: azonosul a kollégák azon véleményével, hogy a hazai kertészet fejlesztésének a magyar gazdákról és a magyar családokról kell szólnia, és egyetlen Magyarországon zajló fejlesztés vagy azzal összefüggő elképzelés sem kerülheti meg az ő érdekeiket. Ennél fogva a megkereséseket jogosnak tartották, továbbá hangsúlyozták, hogy az ügyben megkezdték az alapos tájékozódást és az információgyűjtést. Ennek érdekében a hazai hajtatókertészet jövőjéről és a német tulajdonú FAKT AG tervezett kertészeti beruházásáról egyeztettek a FruitVeB képviselői Nagy István agrárminiszterrel.

Hatalmas kertészeti beruházás lesz a nyugati határnál: 313,7 milliárd forintból építenek termelési, feldolgozási és logisztikai központot. A beruházó a FAKT AG.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy az Agrárminisztérium és a FruitVeB egymással együttműködve készíti el a hazai hajtatókertészet középtávú fejlesztési programját a következő fél évben. Ebben megfelelő alapossággal és mélységig értékelhetők lesznek a hazai hajtatókertészet gyengeségei és erősségei, fejlődési lehetőségei és korlátai. Továbbá ezekre alapozva meghatározhatók azok az intézkedések, melyek a hazai hajtatókertészeti szektor fejlődését segítik. A Program szakmai-társadalmi megvitatását és elfogadását követően a felek rendszeresen és folyamatosan értékelik a Program megvalósítása érdekében tett intézkedéseket, illetve annak előrehaladását.

Hamarosan további egyeztetések következnek, minden érintett részvételével

A felek arról is megegyeztek, hogy a FruitVeB a következő negyedévben egy fórumot szervez, ami várhatóan a májusi küldöttgyűlésen lesz. Ezen Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kempert, a FAKT AG vezérigazgatója is részt vesz és ismertetik, illetve megvitatják a FAKT AG tervezett magyarországi kertészeti projektjének részleteit a hazai kertészet képviselőivel.

A FAKT magyarországi befektetéséről ebben a cikkünkben írtunk:

A kertészágazatba érkezik Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházása

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás