Megállíthatatlanul nőnek a zöldségek és a gyümölcsök árai is a háború miatt, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom például kétharmadával drágult tavalyhoz képest. A Terméktanács egész évben 10-20 százalékkal magasabb árakra számít az egy évvel korábbinál, ráadásul egy esetleges országos aszály tovább növelheti az árakat.

Vajon milyen terménymennyiségre számítanak a szakemberek, hogyan alakulhatnak az árak? Mennyibe kerül most a piacokon, boltokban a paradicsom és különböző fajtái?

Magyarországon 2021-ben a szeptember végén befejeződött betakarítás után a jelentett végleges mennyiség 115 ezer tonnát ért el Fotó: Pixabay)

Feldolgozóipari prognózis: 2%-os növekedés

A WPTC (World Processing Tomato Council) március 15-én kiadta a 2022-es évre vonatkozó első feldolgozóipari prognózisát, amelyben a globálisan feldolgozott ipari paradicsom volumenét 39,7 millió tonnára becsüli. Ez körülbelül 2%-os növekedést jelent a 2021-es évhez képest, ám a szervezet minden lehetséges módon jelezte, hogy a becslésnek óriási a bizonytalansága – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán, amelyet a hellovidek.hu szemlézett.

Ezért elsősorban az orosz-ukrán háború háború, a versenyképesebb kultúrák megjelenése Kínában és a kaliforniai vízhiány lehet felelős. A szervezet szerint az első prognózis inkább feldolgozóipari szándékot, semmint konkrét mennyiségeket jelez.

A mediterrán térséget, tágabban pedig Oroszországot és Ukrajnát is magában foglaló AMITOM régió esetében például kisebb mértékű visszaesést jósol a WPTC a globális növekedés ellenére. De mit mond a WPTC a magyar termelésről, illetve a becsült idei, feldolgozásra kerülő mennyiségekről?

Magyarország: 100 ezer tonna paradicsom

2021-ben a szeptember végén befejeződött betakarítás után a jelentett végleges mennyiség 115 ezer tonnát ért el, ami lényegesen magasabb lett, mint az év elején becsült 100 ezer tonna. Ennek magyarázata, hogy a szezon közepe-vége felé optimális időjárási viszonyok uralkodtak, és ez kompenzálta az év eleji, elsőre ijesztőnek tűnő veszteségeket. Ráadásul a termés minősége is jó volt (átlag Brix 5 körül, ez az utóbbi 5 évet tekintve a legmagasabb), az 1450 hektáros termőterületen pedig 79 t/ha-os országos átlaghozamot sikerült elérni.

A jövedelmezőség azonban továbbra is alacsony, és a zöldborsóhoz hasonlóan a gazdák fokozatosan új kultúrák termesztésének irányába mozdulnak el. Elsősorban a takarmánykukorica lett vonzó a kifejezetten magas világpiaci áraknak köszönhetően. Az alapanyagárak ugrásszerű növekedése borítékolhatóan a nyers paradicsom árának növekedését vetíti előre a 2022-es évre.

Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari feldolgozásra szánt paradicsom felvásárlási ára 2021-ben 34,2 ezer forint/tonna körül mozgott. Ez átlagosan 12%-os emelkedést jelentett a 2020-as szinthez képest.

A drágulás borítékolható

Megállíthatatlanul nőnek a zöldségek és a gyümölcsök árai is a háború miatt, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom például kétharmadával drágult tavalyhoz képest. A Terméktanács egész évben 10-20 százalékkal magasabb árakra számít az egy évvel korábbinál. Ráadásul egy esetleges országos aszály tovább növelheti az árakat. A drágulás további okai lehetnek még az emelkedő energiaárak, a megnövekedett fuvarköltség, az infláció és a hektikus euróárfolyam is.

A tavalyi azonos héten az Olaszországból beszállított fürtös paradicsom ára 558–635 forint/kilogramm között alakult (Fotó: Pixabay)

Mit tapasztalhatnak a vásárlók?

Az AKI PÁIR adatai szerint a budapesti nagybani piacon a 9. héten az importból származó (Törökország) 40–47 mm átmérőjű gömbparadicsomot 830 forint/kilogramm leggyakoribb áron kínálták. Egy évvel korábban a Spanyolországból importált, azonos méretkategóriájú gömbparadicsom heti átlagára 507 forint/kilogramm volt. A spanyolországi származású fürtös paradicsom vizsgált heti ára 950–1000 forint/kilogramm között mozgott, míg a tavalyi azonos héten az Olaszországból beszállított fürtös paradicsom ára 558–635 forint/kilogramm között alakult.

Azok, akik nem járnak piacra, vagy nincs a közelükben, legtöbbször a hipermarketekből szerzik be a zöldségeket, így a paradicsomot is.

A Tesco online kínálatában találunk fürtös paradicsomot 195 Ft/kg áron, fürtös bébi szilva paradicsom 250 grammos kiszerelésben 799 Ft/csomag áron, szilvaparadicsomot 699 Ft/csomag áron, koktélparadicsom 250 grammos kiszerelésben 409 Ft/csomag áron, koktélparadicsom mixet 250 grammos kiszerelésben 899 Ft/csomag áron.

Az Auchan webshopjában vehetünk paradicsomot 500 Ft/kg áron, fürtös paradicsomot 180 Ft/kg áron, paradicsom mixet 899 Ft/csomag áron, koktélparadicsomot 1299 Ft/kg áron, szilvaparadicsomot 749 Ft/kg áron, Cherry paradicsomot 599 Ft/kg áron, mini smarzano paradicsomot 799 Ft/kg áron.

A Spar online kínálatában találunk fürtös koktélparadicsomot 1199 Ft/csomag áron, fürtös paradicsomot 1099 Ft/csomag áron, a fürtös paradicsom 1199 Ft/kg, a Monte Rosa paradicsom 1099 Ft/kg, a vödrös koktélparadicsom 1399 Ft, a narancssárga koktélparadicsom pedig 799 Ft/kg áron érhető el.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás