Hogyan lehet kiküszöbölni a fagy pénzügyi következményeit?

Röviden: a megfelelő növénybiztosítással, amelyet összehangolva a kárenyhítési rendszerrel köt meg.

De hogyan?

Tisztázzuk: tavaszi fagynak az a fagy számít biztosítási szempontból, amely április elsején vagy azt követően éri a növényt. Ez a határidő a biztosítás megkötése és a kár bekövetkezése szempontjából is fontos. A biztosítás megkötése szempontjából azért, mert van olyan biztosító, ahol van várakozási idő, emiatt hiába köti meg mondjuk március 30-án a szerződést, az április elsején bekövetkező fagyra nem fog fizetni, mert van öt nap várakozási idő. Ezért mi azt javasoljuk, hogy március 16-ig kösse meg a biztosítást, így biztosan életbe fog lépni a kockázatviselés elsején.

Tavaszi fagy biztosítási szempontból április elsején vagy azt követően éri a növény (Fotó: Pixabay)

Tavaszi fagynál a másik kritérium az, hogy a biztosító fogadja el azt tavaszi fagynak. Ennek előfeltétele, hogy az OMSZ a hivatalos adatai között szerepeljen, hogy volt -2⁰ C vagy hidegebb az adott területen.

Hogyan függ össze a biztosítás és a kárenyhítési rendszer?

Úgy, hogy a kárenyhítési rendszer és a biztosítások részletszabályait ismerve érdemes megkötni a biztosítást, hogy kár esetén a lehető legtöbb pénzt tudja kivenni a rendszerből. Ebben a cikkben nincs elég hely minden részletszabály leírására, de szívesen válaszolunk a kérdéseire.

Ennek a legegyszerűbb módja, ha kalkulál magának egy növénybiztosítást és utána mi felhívjuk. Díjmentesen és kötelezettségmentesen.

Az a legfontosabb információ a biztosítás és a kárenyhítés összefüggésében, hogy ha a megfelelő biztosítást köti meg és a megfelelő nagyságú üzemi területre, akkor nem fogják lefelezni a kárenyhítésből kapott pénzt. Tehát biztososítás nélkül csak a kárenyhítésből járó pénz felét fogja megkapni.

Ha pedig olyan biztosítása van, amely ugyanarra a kockázatra vonatkozik, amelyre a kárenyhítésből is kaphat pénzt, akkor először be kell jelenteni a kárt a biztosítónak ahhoz, hogy ne feleződjön le a kárenyhítési összeg. Ennek elmulasztása tehát veszteséget okoz Önnek. A kárenyhítésből járó összegből egyébként levonják a biztosító által fizetett összeget és a maradékot fogja megkapni.  Ez amiatt van, mert 2 helyről nem kaphat pénzt ugyanarra a kárra.

A fagy negatív pénzügyi következményei megfelelő növénybiztosítással, összehangolva a kárenyhítési rendszerrel kiküszöbölhetők (Fotó: Pixabay)

Mi a legfontosabb ahhoz, hogy egy jól megkötött növénybiztosítása legyen?

  • Az üzemi területnek legalább a felére és a referencia hozamértéknek is legalább felére kell biztosítania a növényeit.
  • Ha az adott kárra van biztosítása, akkor a biztosító és a kárenyhítési rendszer felé is jelentenie kell a kárt. Ha nincs biztosítása, akkor csak a kárenyhítési rendszer felé.
  • káresemény után már csak olyan kárra köthet biztosítást, ami még nem következett be, egyéb esetben nem fogják figyelembe venni a kárenyhítésben sem.

Ha ezeket a szempontokat a növénybiztosítás kötés során betartja, képes lesz olyan biztosítást kötni, amely nagy eséllyel fizet és a kárenyhítésből is jól jár.

Ha a további részletszabályokra és lehetőségekre kíváncsi, kalkuláljon nálunk díjmentesen és kötelezettség nélkül!

Szerző: Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, Agrisk.hu

(x)

További híreink

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

2024.07.11.

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében hazánk európai uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni.

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Már csak néhány napot kell kibírni és utána lassú csökkenés várható a levegő hőmérsékletében

2024.07.11.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Nézze meg, ma milyen időjárási riasztás van érvényben a megyéjében - mindenki értintett

2024.07.11.

Ma, csütörtökön folytatódik az embertpróbáló időjárás. Az ország minden vármegyéjére valamilyen figyelmeztetés van érvényben.

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás