A mezőgazdaságra – mint tudjuk – komoly hatással van az időjárás. Ezt befolyásolni - jelenlegi ismereteink szerint - nem lehet, vannak azonban módszerek, amelyekkel az időjárási hatásokat némiképp tompítani tudjuk.

Az elmúlt években még az eddigieknél is jobban látható, hogy hatalmas kilengéseket tud produkálni a növénytermesztés az időjárás miatt. Míg a 2007-es aszály következtében csupán 4 millió tonna kukorica termett az országban, addig tavaly ennek több mint duplája, 8,8 millió tonna. A szőlőnek ellenben az extrém csapadékos 2010-es év jelentette a mélypontot: alig 300 ezer tonna termett az elvárható 450-500 ezer tonnával szemben.

Jöjjön néhány érdekes adat

Akik csak üres fecsegésnek hiszik az éghajlatváltozásról szóló híreket, még azokat is elgondolkoztathatja a hvg.hu által összegyűjtött néhány adat. Az OMSZ megfigyelései alapján ma országosan 2 héttel korábban köszönt be a tavasz, mint 1980-ban. A szőlővirágzás ideje az elmúlt 50 év alatt 14 nappal korábbra tolódott, aminek egyik következménye az, hogy az ültetvényeket még érzékenyebb fejlődési szakaszban kaphatja el a kései fagy.

Lehet tenni a változó időjárás hatásai ellen
 

30 év alatt 2,6 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet Tokajban, Csongrád megyében pedig 25 százalékkal kevesebb csapadék esik, mint 1960-ban. Somogy és Baranya megyét is csak a télen érkező bőséges csapadék menti meg a kiszáradástól.

Megoldás az ’iparszerűbb’ termelés?

Sokak szerint, ha visszatérünk a régi mezőgazdasági technológiák alkalmazásához, kevésbé lesz környezetkárosító a mezőgazdasági termelés. Pedig szakértők szerint épp ellenkezőleg, a mezőgazdaság még iparszerűbbé válásában van a menekülés. A növekvő népesség miatt ugyanis nem engedhetünk meg magunknak kevesebb termést, viszont a termeléshez szükséges vegyszerek mennyiségét csökkenteni lehet. Mégpedig úgy, hogy milligramm pontossággal juttatjuk egészen pontosan oda, ahol a növény számára hasznosul. Ezekhez a célokhoz bőtermő fajtákra, egyúttal nagyon precízen dolgozó emberre és gépre van szükség.

Vagyis a technikai fejlődés a fenntartható fejlődést szolgálja. Még az aszály hatásait is képesek vagyunk jelentősen mérsékelni egy szárazságtűrő fajta választásával vagy csepegtető öntözéssel.

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás