A KITE Zrt. szokásos módon ebben az évben is megtartotta kettő helyszínen, Dalmandon és Nádudvaron repce és kalászos technológiai és fajta bemutatóját. Ennek apropójaként a betakarítási technológiákról is szó esett, ismertetve az ebben az évben megjelenő újdonságokat és azokat a jellemzőket, melyek a John Deere kombájnokat megkülönböztetik versenytársaiktól. A John Deere vezető rotoroskombájn-gyártóként, hazánkban is rendkívül sikeres S sorozatú, rotoros betakarítási technológiát képviselő gépcsaládjával - mutatta be a gépeket Kiss Sándor a KITE Szántóföldi gépértékesítési osztályvezetője. Köszönheti ezt rendkívüli cséplési teljesítményének és kitűnő munkaminőségének, melynek sok esetben a gép üzemeltetésének milyensége szab határt.
A John Deere S700-as sorozata 2018-ban jelent meg itthon
Minél nagyobb teljesítményű gépről beszélünk, annál inkább visszahat az esetleges gépbeállítási és üzemeltetési hiba a betakarításra. Erre ad választ a John Deere 2018-ban Magyarországon megjelenő új S700 kombájnsorozata - tette hozzá Kiss Sándor. A fantázia nevén ICA2-nek hívott rendszer ugyanis két darab kamera segítségével érzékeli a kalászvisszahordóban és magfelhordóban áramló anyag összetételét. (Gondoljunk itt a kicsépeletlen szemek, vagy éppen a törtszemek arányára, illetve az idegen anyag jelenlétre. Mostanáig ezek megítélése a gépkezelőre volt bízva.) Ez a rendkívül pontos elemző szoftver a kamerák képeinek, a veszteségmérőknek és a pillanatnyi gépbeállításnak objektív birtokában javasol egy beállítást. Ezt elfogadva folyamatosan figyeli a kapott eredményt, és folytatja a gépbeállítást egészen addig, amíg az általunk felállított fontossági sorrendnek (pl.: 1. teljesítmény, 2. szemveszteség, 3.szemtörés, 4. szemtisztaság) megfelelő legoptimálisabb beállítást el nem érjük. A rendszer használatával a gépben rejlő lehetőségek jobban kiaknázhatóak, valamint kisebb fajlagos üzemeltetési költséget realizálhatunk.
A másik újdonság az automata hozammérő-kalibráló rendszer. A hozammérés pontossága a jövőben nem függ a gépkezelőtől, illetve a kalibrálástól, ugyanis a magtartályban három darab mérőcella gondoskodik az egyedülálló pontosságú mérésről, kalibrálás szüksége nélkül. Örömteli hír, hogy a korábbi 2012-es modellévű vagy fiatalabb S600 sorozatú kombájnokra is felszerelhető utólag a fent említett automata kalibráló rendszer.
Szükséges megemlíteni, hogy a napjainkban megjelenő új fajták és hibrid búzák újabb kihívásokat támasztanak a kombájnokkal szemben. A szemterméssel együtt a szalma mennyisége és milyensége is megváltozott. Nem ritka a zöld száron érő búza. Ez a rotoros kombájnokat fokozottan terheli, hiszen egy viszonylag szűk térben kell a szalmának áthaladnia. Ezért a John Deere S kombájnokban a kalászos növények csépléséhez alkalmasabb hosszan kúpos rotor van beépítve. Így a nagy mennyiségű szalmának nagyobb tér áll a rendelkezésre, valamint folyamatosabban komprimálja a szalmát, így egyenletesebben terheli a rotort. A fülkéből gombnyomással változtatható az anyagáramlás sebessége a terelőlapát szögállításával, mely szintén egy kényelmes és gyors állítási lehetőség a nagy terméspotenciállal rendelkező kalászosok vagy repce esetében. Ezzel a tört szalma aránya csökkenthető, és jobb gépkapacitást is elérhetünk, hiszen feleslegesen nem keringtetjük a nagy mennyiségű szívósabb szalmát a gépben. A szalmarázós szegmensben is sikeres John Deere, a W és T sorozattal van jelen a magyar piacon. Mindkét modellsorozat 2017-ben újult meg. Ez annyit jelent, hogy növelték a rostafelületet, a szalmarázó ládák felületét, valamint a T sorozatnál drasztikusan nőt az aktív kosárfelület is, mely a korábbi modellekhez képest közel +20%-ot jelent. Ezzel a gépek kapacitása és munkaminősége is érezhetően javul. A felhasználó számára ez több learatott hektárt, vagy tonna terményt jelent naponta.
A szalmarázós szegmensben a John Deere W és T sorozata is megújult 2017-ben
A munkaminőség egy nagyon fontos kérdés, melyet alapvetően a veszteségszint és a tisztaság ír le. A törtszemarányban a John Deere cséplődobos gépei a nagy átmérőjű doboknak köszönhetően az egyik legkíméletesebb cséplést realizálják. Ezzel együtt a nagyobb ívű kosaraknak köszönhetően kisebb a hirtelen irányváltás és kisebb a szem- és szalmatörés is. A betakarítási veszteség azonban nem mindig és nem csak a kombájnban képződik. Ezért a vágóasztalok kérdése is egyre nagyobb fontosságú. A hagyományos gabonavágó-asztalok mellett a repertoár mára kiszélesedett. Az alacsonyan elhelyezkedő termőrésszel rendelkező növények esetén, mint a szója vagy a borsó, a talajt szinte borotválni szükséges, melyre a flexibilis kaszaszerkezettel rendelkező John Deere 600F sorozatú vágóasztalok képesek. Alkalmazásával egy hektáron szójában akár 200-250 kg-al több termény takaríthatunk be a hagyományos vágóasztalokhoz viszonyítva. Egy másik fontos kérdés a repcebetakarítás. A kitolható kaszaszerkezettel rendelkező vágóasztalok kényelmes megoldást nyújtanak a repce betakarításkori pergési veszteségének csökkentésére, de ne feledjük minél hosszabb az asztal, annál kevesebb ez a veszteség. Ezért a JD 600X sorozatú vágóasztala 800 mm hosszban tolható ki, ezzel szintén kiemelkedik. Az aktív anyagtovábbítással rendelkező 600D és 600FD vágóasztalok, melyek kezdenek elterjedni hazánkban is, a gabona betakarításban több kedvező tulajdonsággal bírnak. A középrehordó csiga helyett egy keresztirányú szalag szállítja a terményt középre. Így nagy munkaszélességnél a szalma nem tekeredik össze, és kalásszal előre kerülnek a rotorhoz, mely kedvezőbb cséplést nyújt a rotoros S kombájn számára. Ezzel bátran választhatunk egy mérettel szélesebb vágóasztalt. A szalagos vágóasztal a nagyobb S sorozatú kombájnok kiváló vágóasztala lehet, mely már flexibilis kaszaszerkezettel is elérhető szójához vagy borsóhoz (600FD). A KITE Zrt. a nagy terméshozamokhoz illesztett nagy kapacitású, és kiváló munkaminőséggel dolgozó megújult John Deere kombájn portfólióval kívánja biztosítani a megtermelt termények zökkenőmentes betakarítását, melyet gépbeállítási és optimalizálási szaktanácsadással fokoz. Ehhez a kombájnokba épített gépbeállításokat is rögzítő JDLink rendszer áll rendelkezésre, hogy a gépekben rejlő többletet teljes mértékben kiaknázhassák, és a beruházás minél gyorsabban megtérüljön - zárta bemutatóját Kiss Sándor.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás