Csaláshoz és átveréshez vezetett a foszfátkvóta, azaz a trágyatermelés adminisztratív korlátozása Hollandiában. A holland mezőgazdasági minisztérium szerint 2100 tehenészet trükközött a nyilvántartásokkal. De miért dagadt ekkorára a tehénbotrány a tengerparti országban?

Hollandiában ezres nagyságrendben érinti az adathamisítási botrány a tehenészeteket. A tehenek, az üszők és a borjak egyedi azonosítóival csaltak – számolt be a parlamentnek szóló jelentésében Carola Schouten holland mezőgazdasági miniszter az Agrárszektor híre szerint. A kormányzat válasza az volt, hogy két napra felfüggesztette az érintett üzemek állatkereskedelmét, tejet és húst azonban továbbra is forgalmazhatnak.

Nem ők tehetnek róla, hogy tehénbotrány van Hollandiában

Hollandiában az állatállomány nagysága óriási nitrát- és foszfátterhelést jelent a környezetnek. Ezért egyáltalán nem csoda, ha már az állatok partközeli hajókon való nevelésével is kísérleteznek. Mivel rendre túllépik a foszfátkibocsátásra vonatkozó uniós előírást, ezért a büntetést elkerülendő, kvótarendszert vezettek be az állattenyésztésben. Idén januártól üzemi szinten kell betartaniuk az állatlétszámhoz igazodó felső korlátot. De ez nem megy könnyen, sőt, több állattartó át akarta rázni a hatóságokat. Az előírások ugyanis tarthatatlannak bizonyultak. A botrány abból robbant ki, hogy 2100 tehenészetben hallgatták el az üszők első ellését. A megszületett borjakat a tejelő állományhoz regisztrálták, mint kettős és hármas ikerellést. Ezzel pedig az üszők továbbra is növendékek maradhattak. Az állategység-számítás szempontjából ugyanis a tehén egyet ér, míg az üsző csak egy fél „számosállat”, így papíron kevesebb trágyát termel.

Nem ma keletkeztek a tehénbotrány okai

Az Európai Uniós Nitrát Irányelvet a magyar gazdálkodók is jól ismerik. Arról itt írtunk korábban, hogy a holland állattartóknál mi a helyzet. A szigorú szabályok miatt ugyanis akár félmillió tejelő marha életét is kiolthatják, mert túl sok trágyát termelnek. A fő probléma az, hogy a körülbelül 1,5 millió szarvasmarha olyan mennyiségű trágyát produkál, hogy azt az állattenyésztők legális keretek között már nem tudják hová rakni. A holland kormány természetesen keresi a megoldást, de a helyzetük közelről sem nevezhető rózsásnak. Szakértők szerint a problémát nem is a nitrát, sokkal inkább a szervestrágyával kijuttatott foszfor okozza, ez ugyanis komoly fenyegetést jelent a felszíni és felszín alatti vizekre. Az állattartók már annyira elkeseredettek, hogy a takarmánygyártókat szólították fel arra, hogy keverjenek kevesebb foszfort a takarmányokba.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás