Az őszi betakarítások után sokak szerint megáll az élet a mezőgazdaságban, ez azonban nem így van. Több olyan feladatot is elvégezhetünk a hideg téli napokon, ami megkönnyíti a tavaszi rajtot a földeken.

A mezőgazdaságban a termések betakarításával, a szüret után a laikusok számára úgy tűnhet, megáll az élet. Nincs már semmi tennivaló, a szektorban dolgozók számára ilyenkor jön el a „nyári szünet”. Ezt azonban nem szabad így kijelenteni. Van tennivaló decembertől februárig, ha nem is feltétlenül csak a szántóföldeken, de a gépek között biztosan.

A szántóföldön elsősorban a mezei pocok ad munkát a növénytermesztéssel foglalkozóknak. A károsító nyáron szinte mindenhol megtalálható, télen pedig igyekszik olyan területekre telepedni, ahol növényi takaró található. Ennek tudatában előszeretettel bérel ki évelő pillangós táblákat, őszi vetésű gabonaterületeket, vagy elhanyagolt évelő kultúrákat lakhelyéül. A ravasz kis bestia télen, a hótakaró alatt is képes folytatni a kártételt, így megfelelő védekezés nélkül tavasszal, olvadás után furcsa dolgokat találhatunk.

Az agraroldal.hu-n olvasható információk szerint a védekezést akkor kell megkezdeni ellenük, ha 100 négyzetméter területen 6-8 lakott járatot találunk. Nagy területekre szántóföldi gépekkel kipermetezhető kemikáliákat lehet beszerezni az üzletekben. Ezek jól alkalmazhatóak a mezei pockok ellen.

Télen is van feladat a mezőgazdaságban, a gépek karbantartása ilyenkor időszerű
 

Apropó, permetezés. A téli munkálatok másik fontos része a garázsokban történik vagy kellene, hogy történjen. Sok gazda a szezon után nem nyúl hozzá a permetezőgépekhez, így az azokban maradt minimális permetszer lerakódik a rendszerben. Ilyenkor az tavasszal lassan kioldódik a többi permetszer hatására. Ám, de ha a szermaradék olyankor oldódik ki, amikor arra érzékeny növényt permetezünk, komoly károk is keletkezhetnek a vetésben.

„Unalmas” téli napokon tehát érdemes kitakarítani a permetezőgépeket, ha ez nem történt volna meg közvetlenül az utolsó permetezést követően. Ha több héttel az utolsó kezelés után tisztítjuk a permetezőt, célszerű az öblítő vizet egy napig a permetező rendszerben hagyni. A karbantartás során a szűrőberendezésekre fokozottan ügyeljünk, mert a legtöbb vegyszermaradék itt található. A gépek kimosására többféle készítmény számításba jöhet, így a mindennapi életben használt Trisó, Hypó, Szalamiák. Ezek valamelyikének 1%-os oldatát célszerű alkalmazni. A mosó vizet - mivel az üzemekben nincs megsemmisítő hely - azon a táblán célszerű kipermetezni, ahol utoljára használtuk a gépet.

Az említett két feladaton kívül nem árt, ha a vegyszerraktárunkban is körülnézünk. A fagyra érzékeny szereket érdemes fagymentes helyre vinni, máskülönben a hatóanyag kikristályosodhat és tavasszal csak az oldószert permetezzük ki. A kiürült növényvédő szer göngyölegek szakszerű kezeléséről nem szabad megfeledkezni. Tárolásukat, megsemmisítésüket rendeletek szabályozzák, ezek alapján kell eljárni.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás