Hirdetés
Téli tárolás - hogyan teleltesse a gyümölcsöket és zöldségeket?
Hirdetés
Ha már becsülettel megdolgozott a gyümölcsért és zöldségért, ne engedje, hogy a rossz téli tárolás miatt veszendőbe menjen a terménye. Olvassa el a tárolási tanácsokat!
Már a tél előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogyan tároljuk el a kert terményeit. Minden tárolásra szánt zöldség- és gyümölcsfélének más és más a környezeti igénye ahhoz, hogy minél tovább megőrizze a beltartalmi értékeket. A téli tárolás alatt olyan feltételeket kell teremteni, hogy az eltett terményeket a kártevők és a betegségek ne támadhassák meg.
![](/public/agronews/an_article_inner/10906/50dbd0ca62438440ccf9720c4cf2630c_1.jpeg)
Sokat tettünk a siker érdekében, ha már a betakarításkor eleve csak válogatott, egészséges, sértetlen zöldségeket, illetve gyümölcsöket tárolunk be. A legelső feladat a tároló helyiség (pince, kamra, vagy verem) alapos kitakarítása, azután fertőtlenítése. Ezt a célt már egy alapos meszeléssel is elérhetjük. Gondoskodni kell a tároló edényzet (láda, kosár, polc) Hypós oldattal történő megtisztításáról és fertőtlenítéséről.
Az anyagot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara munkatársa, Dr. Aponyi Lajos foglalta össze a magyarnovenyorvos.hu oldalon.
Mennyi a zöldségek és gyümölcsök tárolási hőigénye?
Minden zöldség és gyümölcsféle optimális tárolási hőigénye eltérő. Az alma és a körte, illetve a vöröshagyma és a fokhagyma a 0,5 – 2 Celsius között áll el legtovább. A burgonya, cékla már ennél kicsivel magasabb hőmérsékleten, 2 – 5 Celsius között viseli a legjobban a tárolást. Hasonló hőfokon tárolhatók jól a gyökérzöldségek. Ilyen a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a pasztinák. Ezeket még jobb kissé nyirkos homokban, rétegezve eltárolni. A jó tárolóhelyen a relatív páratartalom lehetőség szerint eléri a 75 – 80 százalékot. Ilyen magas páratartalom mellett az eltárolt termények nedvességvesztésből adódó apadása alacsony, mert nem von el vizet belőlük a környezet. A tároló helyiségbe helyezzünk el minimum – maximum hőmérőt, valamint páratartalom mérőt, hogy a környezeti viszonyokat folyamatos ellenőrizni lehessen. Fagyveszély esetén az érzékenyebb termények külön takarásáról gondoskodni kell.
A jó téli tárolás része az utóválogatás is
A télire betárolt zöldség és gyümölcsféléket célszerű rendszeresen átválogatni. A romlásnak indult darabokat távolítsuk el az egészségesek közül. A kicsit hibásakat pedig használjuk el minél előbb.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés