A téli zöldségtárolás során a termény jókora része kárba veszhet, ha nem szakszerűen helyezi el azt a gazda. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerti zöldségfélét hol, hogyan és mennyi ideig tároljuk. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak rövid ideig eltarthatók, mert hamar elveszítik a frissességüket és könnyen megromlanak. Anyagunkból kiderül, hogy melyek a legideálisabb tárolóhelyiségek, és hogy melyik zöldségfélét hol érdemes tárolni. A Kiskertblogger anyagát szemléztük. Ahhoz, hogy a betakarítás után megőrizze a zöldségek frissességét fontos, hogy megfelelő helyen tárolja azokat. Viszont nem mindegy, melyik zöldséget hol és mennyi ideig tároljuk. Van, amelyik hosszabb, és van, amelyik rövidebb ideig eltartható, illetve a tárolóhelyiségek között is több lehetőség van. A legjobbak erre a konyha, a spájz, a kamra, a hűtőszekrény, a pince és a verem. Hosszabb tárolásra alkalmasak például a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék.
A helyes téli zöldségtárolás megalapozásához a betakarítás előtt egy hónappal már nem szabad nitrogént kijuttatni az adott növény termőterületére
A zöldségféléket már a betakarítás előtt érdemes tárolásra előkészíteni. Szedés előtt egy hónappal már nem ajánlott a nitrogénnel való trágyázásuk, mert az fellazítja a szöveteket, és csökkenti a sejtfalak erősségét. Fontos, hogy a tárolásra szánt zöldségeket mindig a fagyok beállta előtt szedje le száraz, csapadékmentes időben. Tárolásra pedig minden esetben csak egészséges, beérett terméseket használjon. Extra javaslat, hogy érdemes inkább a közepes nagyságúakat leszedni, a túl nagyoknak ugyanis magas a víztartalma, ezért hajlamosak a romlásra.
Így lesz jó a téli zöldségtárolás
  • A gyökérzöldségeket és a burgonyát érdemes az eltárolás előtt megmosni. Áztassa őket 10-20 percig, hogy a rátapadt föld fellazuljon, távolítsa el a talajmaradványokat, és itassa szárazra a zöldségeket. Ezután jöhet a tárolás.
  • Vannak, akik kerülik a gyökérzöldségek vízzel való tisztítását, mert nem biztos, hogy azok tökéletesen szárazak lesznek, amikor eltárolják őket, ez pedig megindíthatja a romlást. Ezért javasolják a száraz letisztítást.
  • Ne tárolja ömlesztve a zöldségeket, és ne tárolja együtt a zöldséget és a gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra készteti.
  • 13 fok felett a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped.
  • A paprikán 8 fok alatt már rothadási foltok jelennek meg.
  • Ha a burgonya a tárolás alatt fényt kap, a héja megzöldül, az íze keserűvé válik, ezért fogyasztásra alkalmatlan lesz.
A kertészek többsége a leggyakrabban a pincében tárolja a termést. Erre az olyan pince a legjobb, amely szellőztethető, és ahol a gyökérzöldségek 1–3 fok körüli hőmérsékleten tárolhatók. Fontos, hogy fertőzésmentes és tiszta hely legyen, és figyeljen arra, hogy a betárolt zöldségeket időnként válogassa át, a pincét pedig néha szellőztesse ki. A burgonyát védeni kell a lehűléstől, mert életfolyamatai már 3–4 fok alatt lelassulnak, így ha meleg pincében tárolja, akkor a kívánatosnál hamarabb kezd csírázni. A csírákat ilyenkor kéthetenként törje le, mert különben a gumó nagyon hamar ráncosodik, nagy lesz a súlyvesztesége, és hamarabb kezd romlani - írja a cikk.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás