Ad Verhoeven volt az , aki 2017-ben a világon elsőként az uborkatermesztők közül teljes LED-es világítással szerelt fel egy részt a vállalkozásában.

– Akkoriban még senkinek sem volt tapasztalata a LED-ek uborkatermesztésben való alkalmazásával, még a kutatóintézeteknek sem – mondta visszatekintve Verhoeven.  – Mi azonban bíztunk abban, hogy LED alatt is tudunk uborkát termeszteni. Kiderült, hogy a snack uborkáknak nagyon speciális fényreceptre van szükségük ahhoz, hogy a legsötétebb hónapokban is teljes termést biztosítsanak.

A termelő és a Signify egy alapos kiértékelést követően arra a következtetésre jutott, hogy további fejlesztésekre van lehetőség (Fotó: Pixabay, Sweetaholic)

A Signify a Kwekerij Verhoevennel közösen kifejezetten a snack uborka termesztésére kifejlesztett egy fényreceptet, aminek eredményeként a termesztő úgy döntött, hogy idén ősszel eljött az ideje a teljes LED-berendezésre való átállásnak.

A Signify a GrowWise vezérlőrendszerrel ellátott Philips GreenPower LED felsővilágítású kompakt telepítést szállít, amely Ad Verhoeven számára kiváló minőségű világítást és a növekedési ciklus, valamint a hollandiai Prinsenbeekben található termesztő létesítményének teljesen automatizált vezérlését biztosítja. Az új világítóberendezés 2,1 hektárnyi snack uborkaültetvényt fog megvilágítani. Az első fázist már telepítették, a második fázis pedig idén ősszel következik.

Együtt keresik az optimumot

A termelő és a Signify egy alapos kiértékelést követően arra a következtetésre jutott, hogy további fejlesztésekre van lehetőség. Ezért 2017-ben közösen kezdték el kutatni a snack uborka optimális fényreceptjét.

Frank van Holsteijn ügyfélmenedzser és Erik Stappers növényszakértő három éven keresztül átfogó kutatásokat végzett a vállalat prinsenbeeki telephelyén egy speciálisan erre a célra kialakított kísérleti üvegházban.
– Ez mindkét fél számára nagyon tanulságos volt – nyilatkozta a hortidaily.com megkeresésére Stappers. – Sok kísérletet végeztünk, és sokat tanultunk a különböző receptúrák és fényintenzitások hatásairól, számos paramétert aprólékosan mérve. Csak idő kérdése volt, hogy a megfelelő kombináció felszínre kerüljön.

Csúcsminőség egész évben

A snack uborkákhoz használt speciális fényrecept kulcsa a tipikusan használt vörös és kék fény kombinációján kívül egy csipetnyi zöld fény és távoli vörös fény hozzáadása. – Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a növények tovább nyúljanak, így leveleik több fényt tudnak elkapni – mondta Verhoeven. –  Ennek a jobb felépítésnek köszönhetően a téli termés egyértelműen nagyobb, a gyümölcsök minősége pedig szuper. Most már egész évben folyamatosan csúcsminőségű termést tudunk megvalósítani. Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan a Signify ezt kezelte. Nagyon konstruktívan dolgoztunk együtt, és az eredmény lenyűgöző.

A fény összetételének beállításán felül Verhoeven magasabb fényszintet tud megvalósítani, miközben az áramfelhasználása nem változott a korábbiakhoz képest. Emellett a lámpák Philips GrowWise vezérlőrendszerhez való csatlakoztatásával a fényerősséget is ellenőrizheti, és az egész vállalat villamosenergia-gazdálkodásának optimalizálásához is hozzájárul.

Win-win – Mindent egybevetve mindkét fél számára win-win helyzetnek bizonyult – zárja elégedetten a termesztő. – Őszintén hiszem, hogy most már a ma elérhető legjobb berendezéssel rendelkezem. A kiterjedt kutatásoknak köszönhetően mind a Signify, mind én magam rengeteg új ismerettel és tapasztalattal gazdagodtunk az uborkatermesztésben alkalmazott teljes LED-ről. Ez a tudás mindkét fél számára nagyon értékes.

– Az élelmiszerek elérhetőségének támogatása a kertészeti LED-ek segítségével jól illusztrálja a jó egészség és jólét (SDG3) támogatása iránti elkötelezettségünket. Ez része a 2020 szeptemberében indított Brighter Lives, Better World 2025 programunknak – nyilatkozta a Signify csapata.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás