Jelentős mértékben nő a világon elérhető adatmennyiség és az internetre kötött okoseszközök száma, ráadásul a technológia és az adattárolás költsége is folyamatosan csökken. Ezzel párhuzamosan egyre nehezebb munkaerőt találni az állattartási, illetve feldolgozási feladatokra – hangzott el a Baromfiágazat nevű szakmai konferencián Budapesten. A folyamatok egy irányba mutatnak: a robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia jelenti a megoldást a baromfi termékpályán is.

A világon fellelhető adatmennyiség változása döbbenetes mértéket ölt, 25 év alatt ezerszeresére nőtt - írta az Agrárszektor beszámolója. Ám korántsem biztos, hogy minden információ hasznos, vagy igaz - mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke a Baromfiágazat szakmai konferencián, Budapesten. Hozzátette: egy felmérés szerint hitelesnek az adatmennyiség alig 10 százaléka nevezhető. Míg régebben az írott szakirodalom komoly szűrőn ment át, ma már ez nem érvényesül. Az okoseszközök száma is nagy ütemben nő, de kérdés, hogy ezt megfelelően ki tudjuk-e használni.

A robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia sok kihívásra hoz megoldást a baromfi termékpályán is
A robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia sok kihívásra hoz megoldást a baromfi termékpályán is

Hibás adatok, drága elvárások

A hatalmas adatmennyiségnek vannak előnyei és hátrányai is – utóbbiak közül az elnök az energiaigényt és a hitelesség szűrőjét említette. Valószínűleg saját, hiteles adatbázisból kell dolgoznia a mesterséges intelligenciának is.

Csorbai Attila kitért az uniós választásokra is, amelyekről elmondta: a nagyszámú új képviselő esetében előjön a kérdés, hogy a szakma, vagy más érdekcsoportok találják meg őket először. Az EU-s politika nagyban befolyásolhatja az olyan kérdéseket, mint az ukrán termékek behozatala, vagy a kakascsibék leölése. Az elnök kijelentette: az ECC (European Chicken Commintment) elvárásai érzékeny pontok, különösen a telepítési sűrűség, a gázos kábítás vagy a lassú növekedésű fajták terén.

Egy tanulmány szerint 44 százalékkal csökkenne a termelékenység, 37 százalékkal pedig növekedne a termelés költsége az elvárásoknak történő megfelelés esetén - fogalmaz a cikk.

A baromfihús azonban továbbra is a legnépszerűbb hús, amelynek fogyasztása ma is nő. A fogyasztók bő harmada azonban nem fizetne többet a baromfihúsért, sokak nem akarnak vagy nem tudnak többet fordítani erre. Márpedig az ECC egyértelműen növelné a baromfi fogyasztói árát is.

Öregedő és fogyadozó munkaerő Európában

A mesterséges intelligencia és a robotizáció alkalmazásáról tartott előadást Bárány Péter, a Master Good ügyvezetője. A történeti kitekintésben elmondta: a mezőgazdaság zöld forradalma, a gépesítés és a munkaerő nagyszámú bevonása miatt a termelékenység javult és az élelmiszer olcsóbb lett. A búza ára például történelmi távlatban folyamatosan csökkent, a háztartások a jövedelmük egyre kisebb hányadát fordították élelmiszer vásárlására. Ebben a trendben a Covid hozott változást, amely felpattanást hozott az élelmiszerárakban.

Mára egy olyan korszakban élünk, ahol egyre kevesebb az elérhető termőföld, az emberiség gyarapodásával utakat, házakat, gyárakat építenek a földeken. A medián életkor ugyanakkor nő, Európa öregszik, így Magyarország is. Egyre kevesebb az aktív, munkaképes korú ember, valamint az energia ára is hosszabb távon nő.

A fogyasztás ugyanakkor növekszik, ebből tehát az következik, hogy az elöregedő munkaerőt pótolni kell. Ráadásul a fiatalabbakat nem is érdekli a termelésben végzett munka, a fizikai munkával járó diszkomfort nem vonzó számukra. A robotizáció fő indoka tehát a munkaerőhiány.

A mesterséges intelligencia használatát indokolják a körülmények

Időközben ráadásul a hatalmas adatmennyiségek tárolásának ára is nagymértékben csökkent, az internetre kötött eszközök mennyisége viszont nagy sebességgel nő. Mindezek miatt a technológia fejlesztése szükségszerűség, minden a mesterséges intelligencia irányába mutat.

A Master Goodnál használt megoldásokról is beszélt Bárány Péter, ahol több ponton is a robotizáció, az automatizácó, illetve a mesterséges intelligencia révén sikerült a hatékonyságot növelni. Számos példát említett: a telepeken drónokkal mossák le a takarmánytárolót, a vágóhídon mesterséges intelligencia válogatja a csirkéket, az egyes húsrészek pakolásáról szintén a szoftver dönt, hogy minden tálcába pontosan ugyanannyi súly kerüljön. A készítménygyártásban szintén nagy szerepet kap a robotizáció - írta a cikk.

A humanoid robot a jövő dolgozója

Az állattartó telepeken már komoly szinten fejlesztik a mesterséges intelligenciát, ehhez amerikai egyetemek is partnerséget biztosítanak. A számítástechnikai kapacitás nagymértékben nő, ami segíti ezt a folyamatot, és a mechanikai alkatrészek is olcsóbbá váltak - közölték.

Amire az ember nem képes, hogy egy csirkét figyeljen folyamatosan, azt a számítógép meg tudja csinálni. Megállapítja, hogy a madár eszik-e, illetve iszik-e, a tömörülésből a hőkomfortra is következtet. Ez a rendszer jelenleg fejlesztés alatt áll, a közeljövőben viszont az istállórendszerek be lesznek kötve a központi rendszerbe, hosszabb távon pedig egy szűrt elemzést adnak a döntéshozóknak, akik el tudják dönteni, hogy be kell-e avatkozni.

A jövőben pedig humanoid robotok fogják felváltani a munkaerőt az állattartásban – tette hozzá Bárány Péter. Ilyen, emberszabású robotokat már ma is alkalmaznak például az autógyártásban. A jövőben várható, hogy az állattartásban, illetve az élelmiszeriparban is megjelennek az egyre nehezebben fellelhető emberi munkaerő kiváltására - mondta a szakember.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A növényi betegségek kimutatásában is segít a mesterséges intelligencia

2024.10.12.

A ChatGPT-től az időjárás-előrejelzésig a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásai folyamatosan bővülnek. A londoni székhelyű növénytermesztéssel foglalkozó HSAT cég a közelmúltban bejelentett egy „úttörő technológiát”, amely képes javítani a betegségek észlelését és a termés előrejelzését az AI segítségével.

Teljes robotizáció válthatja fel a munkásokat a baromfiágazatban

2024.10.12.

A robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia sok kihívásra hoz megoldást a baromfi termékpályán is

Készül a „lazacfilé” a világ legnagyobb 3D élelmiszer-nyomtató üzemében

2024.10.12.

Az élelmiszeripar rohamosan halad a fejlett digitális gyártási technológiák bevezetésével. A Steakholder Foods éppen nemrégiben nyitotta meg bemutatóközpontját Rehovotban. A Revo Foods Bécsben található „ízgyárában” megismerhető, hogy a 3D-s élelmiszer-nyomtatás hogyan tervezi forradalmasíani az élelmiszerek előállítását és fogyasztását.

Közös magyar fejlesztéssel segítik a tehenészetek digitalizációját a szakemberek

2024.10.12.

A tejtermelő gazdaságok munkáját, a beteg egyedek gyors elkülönítését lehetővé tevő, a tartástechnológiai elemek optimalizálását segítő rendszert fejleszt a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Diákvetélkedőt indított a Nébih, a KonyhaKontroll a tudatos fogyasztást segíti

2024.10.12.

Nagyszabású online diákvetélkedőt indított a Nébih az Okos Doboz felületén, amelynek alapját a hivatal újonnan összeállított interaktív tananyaga és animációs videói adják.

Vissza nem térítendő támogatás a juh- és kecsketartóknak

2024.10.11.

Az Agrárminisztérium 65 millió forintos keretösszeggel nyújt egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a juh- és kecsketartóknak a súrlókór megelőzésére.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás