Az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámmentesség kiterjesztéséről szóló uniós döntés kedvező és egyben Ukrajna uniós integrációjának egyik első lépése – jelentette ki az ország gazdasági miniszter-helyettese az Ukraine Business News szerint. Hozzátette: ha Ukrajna valóban Európai Unió tag lenne, akkor az teljesen átalakítaná az agrártámogatások rendszerét is. A blokk részévé váláshoz rendszerszintű változásokra lesz szükség.

Ukrajna gazdasági miniszter-helyettese, egyben az uniós tárgyalások során az ország kereskedelmi képviselője, Tarasz Kacska szerint az Európai Parlament bizottságának az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámmentesség kiterjesztéséről szóló döntése esélyt jelent a kereskedelmi kapcsolatok helyreállítására, és előkészíti a terepet Ukrajna és mezőgazdasági ágazata számára az EU-ba való teljes integrációhoz. Az Agro Napló anyagát szemléztük a témáról.

Ukrajna gazdasági miniszter-helyettese, Tarasz Kacska szerint az Európai Parlament bizottságának az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámmentesség kiterjesztéséről szóló döntése esélyt jelent a kereskedelmi kapcsolatok helyreállítására

További lépések következnek Ukrajna ügyében

A politikus megjegyezte, hogy az európai parlamenti képviselők elsöprő támogatása annak a jele, hogy a dolgok jó irányba kezdenek haladni. Hozzátette, hogy ez csak egy szakasza az ukrán mezőgazdaság EU-ba való integrációjáról szóló hosszú távú párbeszédüknek.

A blokk részévé válás egy másik kérdés, és ehhez rendszerszintű változásokra lesz szükség a mezőgazdasági ágazatokban a határ mindkét oldalán. Kacska meg van győződve arról, hogy az uniós jogalkotóknak komoly vitát kell kezdeniük az európai mezőgazdaság jövőjéről és Ukrajna helyéről ebben. Ez a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjához vezet majd, amelynek támogatásai az EU költségvetésének egyharmadát teszik ki - fogalmazott.

Így látja az ukránok támogatását az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomagról szóló megállapodás kiszámíthatóságot biztosít az ország számára az elkövetkező négy évre. „Ez azt jelenti, hogy kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges," - mondta. Az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatával kapcsolatban hangsúlyozta, az EU most már rendelkezik a pénzügyi forrásokkal ahhoz, hogy megbirkózzon azokkal a kihívásokkal, amelyekkel szembe kell néznie ebben az évtizedben - írta az Európai Parlament weboldala.

Kész korlátozni az EU-s agrárexportját Ukrajna, ha a közösség nem vesz orosz gabonát

Arról itt írtunk bővebben, hogy Ukrajna kész elfogadni az Európai Unióval folytatott mezőgazdasági kereskedelem korlátozását a Lengyelországgal folytatott politikai vita eloszlatása érdekében. Keleti szomszédunk vezetése cserébe annyit kér, hogy Lettországhoz és várhatóan Lengyelországhoz hasonlóan az EU se vásároljon orosz gabonát. Ukrajna továbbá támogatja az EU-bizottság által javasolt új intézkedéseket a tojás, a baromfi és a cukor EU-behozatalára vonatkozó korlátozásokban.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kedden újra fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.20.

A következő hét nap időjárása változatos arcát mutatja, a napos, száraz időtől kezdve az esős, felhős napokig minden megtalálható lesz. A hét elején még zavartalan napsütés várható, azonban a hét közepétől változékonyabbra fordul az idő, helyenként záporokkal és élénk széllel. Nézzük, mire számíthatunk naponta!

A talajvédelem új korszaka: 3 millió hektáron indul talajkímélő gazdálkodás

2024.09.20.

Hazánk vállalta, hogy 2023-ra legalább 1 millió hektáron alkalmaznak talajkímélő gazdálkodást, azonban a termelők összesen 3 millió hektáron vállalták a talajvédelmi szempontok érvényesítését.

Közös az EU-s és a magyar érdek: az európai mezőgazdaság erősítéséről tárgyaltak Budapesten

2024.09.20.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett szeptember 5-6-i budapesti KAP Konferencián a Közös Agrárpolitika volt a fő téma.

Hétvégi meglepetés: Napsütés váratlan lehűlésekkel – nézze meg, Önnnél mi várható

2024.09.20.

Pénteken estig az északkeleti tájakon többnyire zavartalanul napos idő várható, de máshol is sok napsütés valószínű kevés fátyol-, hazánk délnyugati, nyugati felén gomolyfelhőkkel is. Ez utóbbiakból délután néhol zápor sem kizárt. A keleti, északkeleti szél ismét több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható. Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Győzött az árhullám a közlekedésben: a Duna melletti utak zömén megszűnt a forgalom

2024.09.20.

Az árvíz okozta károk miatt több útvonal is lezárásra került Magyarországon, jelentős forgalomkorlátozásokkal kell szembenézni az ország több megyéjében. Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna vármegyében is számos útszakasz vált járhatatlanná. Az autósokat és kerékpárosokat kerülőutakra terelik, több helyen ideiglenes gátak épültek, és sebességkorlátozások vannak érvényben. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb útszakaszok állapotát és a javasolt alternatív útvonalakat.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás