A John Deere és a GUSS Automation bemutatta a világ első és egyetlen teljesen elektromos, autonóm, gyümölcsösökhöz tervezett gyomirtó permetezőjét, az Electric GUSS-t a február 13. és 15. között a kaliforniai Tulare-ben megrendezett 2024-es World Ag Expón.

A 2023-ban piacra dobott autonóm GUSS gyomirtó permetezőre építve ez a teljesen elektromos és autonóm permetező lehetővé teszi a termelők számára, hogy távoli forrásból irányítsanak több permetezőt. 

Csak ott permetez, ahol klorofillt észlel

Az újonnan bemutatott gép tartalmaz egy pontpermetezésű gyomirtó rendszert, amely azonosítja a klorofillt a gyomokban, és csak ott permetez, ahol észlelik. A John Deere és a Guss szerint ez az észlelési technológia jelentősen csökkenti a felhasznált teljes mennyiséget. 

Ez a gyomnyomástól függően akár 90%-os anyagmegtakarítást is eredményezhet. Csökkenti a működési költségeket, csökkenti az anyagsodródást, növeli a fenntarthatóságot, és hozzájárul az alkalmazottak fokozott biztonságához.

A John Deere márkakereskedőknél Észak-Amerikában és Ausztráliában.a Smart Apply, az Orchard GUSS és a mini GUSS már elérhető (Forrás: futurefarming.com) 

Az elektromos GUSS Kriesel akkumulátorokat használ, amelyek teljesen feltöltött állapotban egy teljes műszakot biztosítanak a permetezéshez. A GPS, Light Detection and Ranging (LiDAR) és a szabadalmaztatott technológia kombinációjával a pontos lefedettség érdekében egyetlen alkalmazott akár nyolc GUSS gépet is kezelhet és felügyelhet járművéből egy laptop segítségével, így csökkentve a kezelő expozíciójának lehetőségét. 

Az autonóm képesség több biztonsági funkciót is tartalmaz a veszélyek elkerülése érdekében, és automatikusan leállítja a permetezési műveletet, ha a személyek közel vannak.

Felfelé dönthető szórókeretek

A permetezőgép mérete 23'6" hosszú, 6'4" magas, működési szélessége 8'4"-19". A hidraulikus vezérlésű, állítható magasságú szórókeretek 18'-22' sortávolságot tesznek lehetővé, és felfelé dönthetők a permetezéshez. 

Az egyedi kialakítás emellett kitörő gémeket is tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a fák és a növények károsodását a kezelői használat során. Az elektromos GUSS hamarosan megrendelhető lesz bizonyos John Deere márkakereskedőknél Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Smart Apply Intelligens Spray Control System

Ezenkívül a dízelmotoros Orchard GUSS és a mini GUSS autonóm szemléltető permetezőkhöz immár lehetőség van a Smart Apply Intelligent Spray Control System™ rendszer használatára. A John Deere által 2023-ban megvásárolt Smart Apply precíziós kijuttatást, precíziós adatokat és elemzéseket biztosít, valamint növelheti a szemcseszórók teljesítményét. 

Az egyes fák és szőlők jelenlétének érzékelésével, valamint a permetezés mennyiségének automatikus beállításával a fa mérete és lombsűrűsége alapján a Smart Apply segít optimalizálni a védelmet és elkerülni a túlzott permetezést, ami átlagosan akár 50%-os vegyszer- és vízmegtakarítást eredményez. A GUSS-szel párosított Smart Apply az automatizált permetezőgép hatékonyságát, valamint az intelligens kijuttatási rendszer pontosságát és egyszerűségét hozza el a gazdáknak.

A Smart Apply, az Orchard GUSS és a mini GUSS már elérhető a kiválasztott John Deere márkakereskedőknél Észak-Amerikában és Ausztráliában.

(Forrás: futurefarming.com

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás