A Massey Ferguson, a McHale és a Versatile után a Kverneland márka forgalmazásával vált teljessé a Start Agro Kft. szántóföldi erő- és munkagép portfóliója. Ráadásul új telephelyen várják a potenciális vásárlókat. A kezdetekről, az azóta végzett tevékenységekről, valamint a közeljövő terveiről Petróczki Gábor ügyvezető-tulajdonossal beszélgettünk.

Mikor alakult meg a cég és mik voltak a kezdeti lépései?

2014-ben született meg az ötlet, majd ezt követően - Tóth Róberttel és Csiha Sándorral együtt - 2015 februárjában alapítottuk meg a Start Agro Kft.-t. Ekkor már mindannyiunk mögött több mint 10 éves, a mezőgazdasági gépkereskedelemben szerzett tapasztalat állt. A korábban kialakított ügyfélkörünkre alapozva kezdtük meg a tevékenységünket. Az első évben rögtön a terveink háromszorosát realizáltuk. Azóta szinte töretlenül fejlődik a cég árbevétele.

Kverneland Optima V szemenkénti vetőgép

Milyen márkákat forgalmaztak ekkor?

Mindenképpen szerettünk volna egy nyugati, prémium traktormárkát forgalmazni. Az első termékünk ezért a Massey Ferguson volt. Nem kevés munkába került meggyőzni a beszállítót, hogy a mi cégünket is vegye fel a kereskedelmi hálózatába. Már akkor foglalkoztunk továbbá a McHale bálázó és zöldtakarmány betakarító gépeivel. Mostanra mi lettünk a legnagyobb forgalmú McHale kereskedő Magyarországon.

Már a kezdetektől szerettünk volna egy teljes munkagép portfóliót kínálni, de csak a tavalyi évre lett teljes a paletta.

Mi emelne ki a mostani portfólióból?

Az említett márkák megmaradtak, és 2019 elejétől a cégünk lett Magyarországon a Versatile kanadai traktormárkának a kizárólagos forgalmazója, és ugyanebben az évben lehetőségünk lett a Kvernelanddal is üzleti kapcsolatba kerülni. Ez az együttműködés tette teljessé a portfóliónkat a szántóföldi talajművelés, vetés, növényápolás terén.

Melyek voltak a Start Agro fejlődésének főbb mérföldkövei?

Ezeket a márkákhoz kötöm. 2015-ben az Austro Diesellel és a McHale-lel történő megállapodás mindenképpen ezek közé tartozik. A Pneusej szlovák gabonavetőgépeket gyártó vállalatnak, illetve a lengyel Agro-Tomnak szintén mi lettünk a kizárólagos importőrei.

A harmadik fontos dátum 2020 júliusa volt, amikor Szolnok külterületén egy új telephelyre költöztünk. Itt található egy szerviz, egy alkatrészraktár, az irodai adminisztráció, valamint rendelkezik udvarral is, ahol a gépeket be tudjuk mutatni, illetve tudjuk tárolni.

A témához tartozik, hogy 2 hónap múlva Hajdúböszörményből Hajdúnánásra költözünk, egy másik telephelyre, illetve Kecskeméten van még egy kisebb raktárunk, ami az ottani szervizbázist szolgálja ki.

Mi jellemzi most a mezőgazdasági gépek piacát?

Az országban szinte minden márka termékei elérhetők. Idén viszont már a mezőgazdasági gépgyártásba is begyűrűzött a más iparágakra már korábban jellemző hiány. Egyrészt az emberállományban, mert a cégeknek nagyon nehéz a pandémia miatt átmenetileg kieső kollégákat pótolni, ami visszaveti a gyártási kapacitásokat. Illetve vannak olyan komponensek, amiknek a beszállítása sokkal nehezebbé vált. A chip- és az általános acélhiány a traktorgyártást is elérte. Bizonyos márkákra idén már nem is tudunk rendelést felvenni új gépre. Ez igaz az egész piacra.

Eközben ugyanakkor jelentős a kereslet. Normál körülmények a 2020-asnál erősebb évet zárnánk, de jelenleg már annak is örülnénk, ha saját készleteinkkel, előrendeléseinkkel a tavalyi eredményeket elérjük.

Agro-Tom APSP RS 3.0 féligfüggesztett szántóföldi kultivátor

Mely konkrét termékeket ajánlaná most a gazdálkodók figyelmébe?

A tavaszi munkálatokra már beszerezték a gépeket a gazdák, de műtrágyaszórót és vetőgépet - ha valakinek esetleg meghibásodna - még most is tudunk szállítani, akár napokon belül.

A vetőgépek közül a Kverneland elektromos hajtású, 6 soros szemenkénti vetőgépét emelném ki az Optima V-t. Talán ez a legrégebbi gyártó, amelyik elektromos magadagoló hajtással dolgozik. Az említett típus már megfelel a legmodernebb elvárásoknak is. Van olyan változata is, ami figyeli, hogy soronként hova kerül a tő, és egymástól el tudja azokat tolni, hogy még nagyobb élettere legyen egy-egy növénynek. Illetve most aktuális a szálastakarmány betakarítása. A hírek szerint nemsokára egy pályázatot is ki fognak írni ezen a területen. Mi nagyon rövid határidővel tudunk, akár Massey Fergusan, akár McHale körbálázókat szállítani. Kaszából is vannak szállítói készletek. A pályázat várhatóan a kisebb, maximum 100 LE-s traktorokra is kiterjed. Ebben a kategóriában eléggé széles a Massey Ferguson kínálata. 3 különböző modellcsaládja van, amelyekben több mint 20 típus található. Nyár végi, őszi leszállítással előrendelhetők.

A nyári tarlóhántás időszakára az Agro-Tom rövidtárcsáival és szántóföldi kultivátoraival készülünk, illetve nagyobb teljesítményű traktorok is elérhetők már ekkorra.

Precíziós vonalon mi lehet a közeljövő legnagyobb dobása?

A fejlődés már évek óta az elektronika irányába tolódik el a precíziós gazdálkodás kapcsán. Erőgép vonalon az önvezető rendszerek, mezőgazdasági robotok hozhatnak újabb áttörést. Munkagépek terén néhány specializált gyártó van már a piacon, akik mindenki előtt járnak, viszont csak egy szűk réteget szolgálnak ki jelenleg Európában, miközben az USA-ban uralják a piacot. A Precison Plantingról beszélek, ami szintén az AGCO márkája, ami a Massey Fergusonnak is az anyacége. Ők arra specializálódtak, hogy a meglévő szemenkénti vetőgépekre technológiai eszközöket építenek, amivel a vetés pontossága még tovább növelhető. Az USA-ban a gazdálkodók csak a „vasat” vásárolják meg, és minden kiegészítőt, ami a vetés pontosságával kapcsolatos, a Precison Planting szállít. Amit kiemelnék, az egy magnyomó pálca. Sok gyártó kerekes megoldással nyomja a magot a magágy fenekére. Ők pálcát használnak, amivel ráadásul speciális szereket lehet kijuttatni a magágyakba. De nemcsak ezért érdemel külön figyelmet, hanem, mert a SmartFirmer pálca számos talajparamétert tud folyamatosan, vetés közben mérni. Olyanokat is, amire ilyen felbontásban más rendszer nem képes. Fontos adatokat szolgátat a későbbi döntésekhez. A cég fejlesztéseit folyamatosan követem, precíziós vonalon ilyen vállalkozásoktól jöhetnek meglepő újdonságok.

SmartFirmer

Milyen terveik vannak a közeli jövőben?

Ahogy említettem a hajdúböszörményi telephelyünk Hajdúnánásra költözik pár hónapon belül egy másik bérleménybe, de az a tervünk, hogy pályázati forrásból szintén Hajdúnánáson egy új telephely beruházásába kezdünk. Mindez még stabilabb szolgáltatási színvonalat tud majd az ügyfeleknek biztosítani.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás