A KITE Zrt. a járvány miatti korlátozások idején is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a partnereivel, több alkalommal is élő online bemutatók keretében tájékoztatott a cég fejlesztési programjairól, valamint a legújabb növényfajtákról és technológiákról. Ahogy pedig a kormányzati intézkedések lehetővé tették, az elsők között hívták össze a gazdatársadalmat Nádudvaron egy szántóföldi programra, hogy a korábbi évek rendezvényeinek hagyományaihoz hasonlóan megmutassák, mivel készültek erre az évre.

Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója

Az eseményen Balogh Viktor marketingigazgató, Hadászi László innovációs főigazgató és Zahorán Zalán műszaki-kereskedelmi vezérigazgató-helyettes beszélt a Magro.hu-nak a KITE-technológia időszerűségéről és fontosságáról.

Különleges aktualitást adott a precíziós technológiai megoldások a teljesség igényével című programnak, hogy az uniós európai zöld megállapodás (Green Deal) a mezőgazdaság irányába is új elvárásokat támaszt: ez pedig a környezetet a lehető legkisebb beavatkozással megbolygató, fenntartható módon történő termelés. A KITE Zrt. ehhez a cég szakemberei által megvizsgált, a hazai viszonyokra adaptált technológiát biztosítja a magyar mezőgazdaság szereplőinek – mondta Balogh Viktor, a cég marketingigazgatója.

John Deere gépkapcsolat a KITE Zrt. logisztikai központjában tartott, precíziós technológiák köré szervezett rendezvényén, Nádudvaron - Fotó: Magro.hu, BT
Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója arról beszélt, hogyan érvényesül a rendszerszemlélet a vállalat technológiai ajánlatában:

A cég a megalapításakor termelési rendszerként kezdte a működését, így alapvetően mindig a rendszerszemléletű technológiában hittünk és ezt adjuk át a partnereinknek is.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója

Akkor mondhattuk ki, hogy Precíziós Gazdálkodási Rendszerrel rendelkezünk, amikor azokban a szántóföldi kultúrákban, amelyek a magyarországi vetésterület több mint 90 százalékát elfoglalják, elértük, hogy minden technológiai beavatkozás precíziós szemlélettel és eszközrendszerrel legyen végrehajtva. Ennek a technológiai hátterét láthatták a termelők Nádudvaron, az alapműveléstől egészen a betakarításig és a fajtasorokig. Mindent az adatgyűjtéssel kezdünk, ami két fő területre koncentrálódik. Az első a talaj. A precíziós talajmintavétel az előző évi hozamtérkép alapján történik, annak eredményeit értékelve és felhasználva állítjuk össze a tápanyagutánpótlás rendszerét.

A szilárd alapműtrágyák, a foszfor, a kálium adagolása menedzsmentzónákra osztott kijuttatási térképek alapján valósul meg. A nitrogén-utánpótlás pedig ugyanezen az elven, de folyadékrendszereken keresztül jön létre. Ennek oka, hogy ezzel a technológiával precízebben adagolható, messzebbre eljuttatható és jobban mérhető a tápanyag – mutatott rá a szakember.

John Deere kombájn a KITE Zrt. logisztikai központjában tartott, precíziós technológiák köré szervezett rendezvényén, Nádudvaron - Fotó: Magro.hu, BT

Az adatgyűjtés feladatainak másik nagy csoportja a kikelt növényállományban történik a felszínre telepített meteorológiai állomás információinak felhasználásával. Ezek alapján tervezzük meg a növényvédelmi beavatkozásokat, amelyek előtt előrejelzést, szignalizációt alkalmazunk. Azoknál a kártevőknél, amelyeknél szükség van rá, csapdázással egészítjük ki a meteorológiai állomás adatait. Ezeken túl pedig a talaj nedvességállapotát és a hőmérsékletét mérve segítjük a legoptimálisabb vetésidő meghatározását. Folyamatosan drónos felderítéseket végzünk, és azok eredményeit alkalmazzuk a tervezés folyamatában, illetve a műveletek kivitelezésének ellenőrzésére is használjuk azokat – tette még hozzá.

Zahorán Zalán, a cég műszaki-kereskedelmi vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy mi a belépési pont a KITE technológia rendszerébe a gépesítés szempontjából:

Minden gép és eszköz „okosabbá” tehető, akár már a meglévő gépparkban is. A precíziós gazdálkodásba az első belépési pont a GPS navigáció és az azzal támogatott automatikus kormányzás. Erről az alapról a későbbiekben a rendszer eljuttatható a helyspecifikus gazdálkodási gyakorlatig. A munkagépeknél az elején még nem az RTK korrekciós jellel megvalósított vezérlés a legfontosabb, hanem az, hogy a vetőgép a magot pontosan oda és abba a mélységbe helyezze, ahova szeretnénk. A kívánt tőszám és vetéssűrűség megvalósítása kiemelt jelentőségű. Ugyanezt el lehet mondani a tápanyagkijuttatásra is: a KITE Jet rendszerrel a folyékony anyagokat akár helyspecifikusan is ki lehet adni a területekre, mindez pedig pár millió forintos beruházással már megvalósítható – világított rá a menedzser.

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki-kereskedelmi vezérigazgató-helyettese

A kulcseszközök, amik nélkül nem beszélhetünk precíziós gazdálkodásról, az RTK korrekciós jel megléte és annak használata az adott eszközön. Ez egyrészt 2,5 centiméter pontosságú munkát tesz lehetővé, másrészt biztosítja, hogy a táblákon később, akár évek elteltével is visszataláljunk ugyanazokra a pontokra. Fontos, hogy a KITE Zrt. soha nem enged ki olyan eszközt a kereskedelmi forgalomba, amit előtte saját, hazai körülmények között nem tesztelt és vizsgált. Lényeges, hogy nem engedjük el a partnereink kezét a gépértékesítés után. Mindig számíthatnak ránk, egyrészt a gépkezelők alapoktatásakor, másrészt a precíziós technológiákhoz kapcsolódó rendszeres képzések során. A gépüzemeltetési szaktanácsadáson keresztül pedig az egyes gépek és gépkapcsolatok optimalizálását is elvégezzük a mérnökeink és technikusaink segítségével, hogy a gazdák a lehető leghatékonyabban termelhessenek – tett még hozzá. (x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás