A tengeri ásványi anyagok komplexe bizonyítottan javítja a kalciumhoz és a foszforhoz való hozzáférhetőségét. Emellett fokozza a brojlercsirkék immunitását, optimalizálva a madarak és az állomány teljesítményét. Ez nyilvánvalóan kulcsfontosságú a brojlertenyésztésben, tekintettel az állategészségügy és a termelési költségek csökkentése körüli jelenlegi kihívásokra.

A megfelelő mennyiségű ásványi anyag biztosítása nagyon fontos az egészséges madarak és az optimális egységteljesítmény szempontjából. Fontos, hogy a brojlertenyésztés különböző szakaszaiban jól értékelt tápanyagszükségletekkel és rendelkezésre állással rendelkezzünk, például az aminosav-, az energia- és a rendelkezésre álló foszfor (avP-) szükségletek tekintetében.

A csökkentett elhullási arányt a megerősödött immunrendszerrel lehet elérni, amely erősebb bélgáttal rendelkezik, és hatékonyabban tud megbirkózni a kihívásokkal (Fotó: Pixabay)

Az avP-szükségletekkel együtt jár a kalcium (Ca) szükséglete, valamint a kalcium és az avP között fellépő kölcsönhatás. A Ca-avP és a Ca-phytát komplexek képződése erősen befolyásolja a takarmányozás hatékonyságát. A csökkentett elhullási arányt a megerősödött immunrendszerrel lehet elérni, amely erősebb bélgáttal rendelkezik, és hatékonyabban tud megbirkózni a kihívásokkal.

Metaanalízis

Az Izland partjainál betakarított Lithothamnionból származó tengeri ásványi anyag komplex Celtical hatásainak értékelésére metaanalízist végeztek. A termék 30% kalciumot, 5,5% magnéziumot és 72 egyéb ásványi anyagot tartalmaz. Az ásványi anyagok egyedülálló módon egy poliszacharid hidrogélben vannak megkötve.

Egy brojleregység teljesítményének összehasonlítására szolgáló univerzális módszer a baromfi-hatékonysági tényező, amely figyelembe veszi az élőképességet, a testtömeget, a takarmányhasznosítási arányt (FCR) és a növekedési időszakot. Ehhez a metaanalízishez hat lektorált tanulmányt választottak ki.

Az összes vizsgálatból két kezelést választottak ki:

  1. Egy kontrollkezelést, amely a Ca- és avP-szintek tekintetében az ipari szabványokhoz hasonló; és
  2. a tengeri ásványi anyag komplex kezelését, amely csökkentett Ca-szintet, de azonos avP-szintet és a benne lévő tengeri ásványi anyag komplexét tartalmazta.

A baromfi-hatékonysági tényezőt (PEF) valamennyi vizsgálat esetében kiszámították, és összehasonlították a kontrollkezeléssel. Ez 1,04%-os javulást eredményezett az élőképesség tekintetében, 35 grammos teljes testtömeg-növekedést és a takarmányhasznosítási arány (FCR) 4 pontos javulását. Amikor az eredményeket kombinálták a baromfi-hatékonysági tényező kiszámításához, ez a PEF 19,6 pontos, azaz 5,6%-os növekedését eredményezte.

Hatásmód

A PEF javulása az izlandi Lithothamnion kettős hatásmechanizmusával magyarázható. Először is, a Lithothamnion egyedülálló szerkezete, amelyben az ásványi anyagok poliszacharid hidrogélbe ágyazódnak, csökkenti a kalcium és a foszfor, valamint a fitát közötti kölcsönhatásokat. Ez mindkét ásványi anyag nagyobb biológiai hozzáférhetőségét eredményezi. Másodszor, a Lithothamnion a bélgát erősítésével fokozza a madarak immunrendszerét, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Összefoglalva, a metaanalízis kimutatta, hogy a Celtical tengeri ásványi anyag komplexe javítja a kalcium és a foszfor hozzáférhetőségét, és erősíti a brojlercsirkék immunrendszerét. Optimalizálva a madarak és az állomány teljesítményét, és a baromfi-hatékonysági tényező 5,6%-os javulását eredményezi.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás