Az Európai Bizottság hatásvizsgálata során arra következtetésre jutott a Green Deal megállapodással kapcsolatban, hogy a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása harmadával sem csökkenne 2030-ra, az elért mérséklés hatásainak körülbelül a fele pedig a világ más tájain jelenne meg. A jelentés szerint biztosra vehető, hogy az Európában gyártott élelmiszerek mennyisége radikálisan csökkenni fog, a szűkülő kínálat miatt az élelmiszerárak 50-80 százalékkal is megemelkedhetnek, miközben a termelők költségének növekedése egyre nagyobb kihívásokat támaszt a gazdák számára. Szinte minden terméknél teret nyerne az import.

A bevezetőben összefoglaltak szerint jobban megérné majd az európai élelmiszer-előállítást kiszervezni harmadik országokba, ahol a szigorodó európai fenntarthatósági előírások nem érvényesek – írta a Magyar Nemzet. A lehetséges forgatókönyvek szerint legfeljebb 20-35 százalékkal csökkenne az uniós mezőgazdaság és élelmiszeripar károsanyag-kibocsátása. A stratégiák célja az, hogy minél hamarabb átállhasson Európa egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb élelmiszerelőállításra.

Élelmiszerdrágulást, importnövekedést és versenyhátrányt hoz a Green Deal? - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A stratégiákban szereplő fő irányelvek

  • 2030-ig felére kellene csökkenteni a növényvédő szerek használatát
  • 20 százalékkal csökkenteni szükséges a műtrágyahasználatot
  • 25 százalékára kellene emelni az ökológiai terület arányát (jelenleg 8,1 százalék)
  • 10 százaléknyi területen átmenetileg vagy hosszabb távon megszűnne a termelés a bio­lógiai sokféleség érdekében

Importkényszer jöhet?

A biogazdálkodás kiterjesztése és a rovarok okozta kártételek miatt a gabona- és a zöldség-gyümölcs kínálat akár negyedével, 15-24 százalékkal is visszaesne. Mindeközben az import csaknem 40 százalékkal nőne, nagyrészt Ukrajnából és Kanadából. A legoptimistább számítások szerint 24 százalékkal nőne a marhahús, 43 százalékkal a sertéshús és 18 százalékkal a baromfihús fogyasztói ára. Az állattartók nem sok jóra számíthatnak: az állatjólét növelése és egyéb korlátozások hatására az állattartók önköltsége drasztikusan megnőne, az olcsó importtal nem tudnának versenyezni az európai termékek.

A tanulmány a hatásokat figyelembe véve megállapította, hogy a klímacélok eléréséhez globális megoldásra van szükség, az eredmények elsősorban az új technológiák alkalmazásával lesznek elérhetőek. A szakpolitikai intézkedéseknél figyelembe kell venni, hogy minden gazdálkodónak súlyos nehézségeket hozhat a modellváltás évtizede.

Mennyire pesszimista a hatásvizsgálat?

A fentieken kívül azt is kiemelik a hatásvizsgálatban, hogy a forgatókönyvekben alábecsülik a negatív hatások csökkentésének lehetőségét, mivel nem veszik figyelembe a stratégiák által lefedett valamennyi kezdeményezést, intézkedést és az ebből eredő szinergiákat. Például az ökológiai mezőgazdaságra való áttéréssel járó termeléscsökkentés mérsékelhető lenne az ökológiai cselekvési terv végrehajtásával. A kisebb nagyságrendű állattenyésztés kevésbé befolyásolhatja az árakat és a kereskedelmet, ha a növényi alapú étrend felé történő elmozdulással és az élelmiszer-pazarlás csökkentésével jár. A kedvező hatás fokozható a folyamatos innovációval, technológiai fejlesztésekkel és a hatékonyság növelésével. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás