Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bár a Paulownia-félék (a császárfák) egy családba tartoznak, mégis nagyon különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, hiszen 12 különböző alfajról van szó. Ezekből 6 faj életképes a mi klímánkon. A növény őshazája ugyanis a szubtrópusi éghajlat, ahol többnyire kisebbek a hőingadozások és jellemzően két évszakból áll az év.  A császárfák ősei ilyen körülmények között éltek, és élnek ma is. Bizonyos régiókban uralkodó fafajjá léptek elő. Faanyagát általánosan használják, emiatt érkezhetett meg hazánkba is. Az elmúlt párszáz évben arborétumokban, kísérleti parcellákban, birtokközpontokban, vagy látványkertekben megjelentek ugyan a császárfák, de az díszértéken és az árnyékoláson kívül nem voltak jók másra. Az Agrárágazat szakcikkét szemléztük, amiben Franczia Balázs leírja, hogy reneszánszát éli a növény. Egyre többen tekintenek befektetési lehetőségként a növényekre, legyen szó akár tűzifáról vagy bútoripari minőségű faanyagról.
A császárfák tulajdonságai nagyon eltérőek, és magyarországi hasznosításuk szempontjából ég és föld a különbség köztük - képünkön a Paulownia tomentosa alfaj
Az alapfajok rendre fagyérzékenyek, faanyaguk csomós, gyenge minőségű, gombabetegségre hajlamos, és a belsejük rendre károsodott, mert fagysérülés okozta zárványok alakulnak ki bennük.
A hibridek olyan császárfák, melyek keresztezés útján jöttek létre. Hibrideket viszonylag könnyen előállíthatunk, nem kell hozzá más, csak egy ecset és két különböző fa. De az esetek nagy többségében az is elég, ha egymástól 1 km-re vannak ültetve. Ám sajnos a tulajdonságok öröklése véletlenszerű, ezért lehet, hogy egy haszontalan egyed keletkezik.
A nemesített császárfák
Itt különböző, Európában is életképes alfajokat kereszteznek össze. De a fent leírtakból kikövetkeztethető, hogy a siker egyáltalán nem garantált. Olyan fákat válogatnak össze, melyek tartalmaznak bizonyos jó tulajdonságokat.
Császárfák esetében mérvadó lehet:
  • a gyors növekedés,
  • az európai klíma tűrése,
  • és a jó minőségű faanyag.
Sajnos, mivel a jelenlegi piac nem szabályozott, ellenőrzés nélkül mindenki adhat el császárfamagot, vagy magról szaporított palántát, magoncot, és egyéb, be nem vizsgált, eredetiségi papírokkal nem rendelkező növényt. A gond, hogy több hirdetésben olyan tulajdonságokkal ruházzák fel a császárfákat, melyeket nem hordoz.
Bevételre a jó minőségű, csomómentes faanyagból számíthatunk. A tapasztalat viszont az, hogy nagyon kevés császárfa felel meg ipari felhasználásra. Ha valóban ipari császárfát akarunk, és haszonnal szeretnénk zárni a beruházásunkat, akkor kérjük el a forgalmazótól a faanyag bevizsgálásának igazolását, és nézzünk meg legalább egy-két évnél idősebb telepítést a kínált császárfa fajtából. Ha minden rendben van, akkor az ipari császárfa telepítése tervezhető bevételt hozhat. Hektáronként a feldolgozott faanyag ára elérheti a 14 millió forintot. Ennyi lehet a bevétel kitermeléskor - írja az Agrárágazat szakcikke.

Megosztás

További híreink

Magasan stabilizálódnak az árak, csend honol a vitaminok piacán

2024.10.06.

A vevők a közeli igényekre szerződtek, az eladók pedig incsenek igazán kínálati pozícióban, eltekintve attól a néhány kereskedőtől, akik megpróbálják megmozgatni a készleteiket. Az árak továbbra is nagyon magasak.

Eurotier 2024: odaítélték a takarmányozás szakterületének innovációs díjait

2024.10.06.

Bő egy hónappal az idei Eurotier előtt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) Innovációs Bizottsága bejelentette a 2024-es év innovációs díjazottjait. Összesen 4 arany- és 21 ezüstérmet ítéltek oda. Ezek közül most a takarmányozási innovációkat emeltük ki.

Óvakodjunk a mérgező hasonmásoktól! 10 „gonosz” gyümölcs

2024.10.06.

Az ősz varázslatos időszak a szabadban való felfedezésre, a változó levelek élénk színeivel és a csípős levegővel minden túrán felpezsdít. De a réteken és erdőkön való vándorlás során csábító bogyós gyümölcsökre bukkanhatunk, amelyek az ismerős kerti gyümölcsök vadon élő változatának tűnnek. Azonban itt is igaz a mondás – nem mind arany, ami fénylik –, sok ilyen bogyó ártalmas, sőt akár halálos is lehet, ha elfogyasztjuk.

Őszi ültetés: tippek, eszközök és gyakori – elkerülendő – hibák

2024.10.06.

Ahogy a nyár élénk árnyalatai átadják helyét az ősz arany tónusainak, sok kertész azt gondolhatja, hogy ideje szögre akasztani a szerszámokat. Az ősz azonban a legjobb idő az ültetésre, olyan egyedülálló előnyöket kínálva, amelyek tavasszal sikeressé tehetik a kertet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az őszi ültetés alapvető dolgait, a szükséges eszközöktől a gyakori, elkerülendő hibákig, így biztosítva, hogy a kertészeti erőfeszítések eredményesek legyenek.

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Hódít a mesterséges intelligencia – az intelligens kerteké a jövő

2024.10.05.

Mivel a technológia továbbra is áthatja életünk minden területét, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) utat tör magának kertjeinkbe is. Az AI forradalmasítja a kertészkedéshez való hozzáállásunkat, a növényápolási alkalmazásoktól kezdve, amelyek a bevált gyakorlatokhoz vezetnek bennünket, egészen a teljesen automatizált kerti rendszerekig, amelyek kiküszöbölik a növények termesztése során felmerülő találgatásokat.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás