Magyarországon csökkenő tendenciát mutat az uborkatermesztés és egyre kevesebben is foglalkoznak vele. Hogy kedvet ébresszünk-e kedvelt zöldség iránt, néhány pontban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat róla. Következzen tehát néhány tipp arra, hogyan terem bőven az uborka.

Első lépésként ki kell választani a megfelelő helyet az uborka termesztéséhez. Fontos, hogy a talaj szervesanyagban gazdag legyen, valamint a jó vízgazdálkodás és a semleges pH is elengedhetetlen. Amennyiben szervestrágyázással szeretnénk segíteni az uborka növekedését, úgy azt őszre kell időzíteni.

Szabadföldi termesztés esetén április 20. körül kell elvetni a salátauborka fajtákat, míg a csemegeuborka magját ráér május 10-20 között a talajba juttatni. Innentől folyamatosan lehet vetni az uborkát július közepéig.

Vethetjük az uborkát:

  • sorba,
  • fészekbe.

Sorbavetés esetén a sorok között legalább 1 méter távolságot kell tartani, valamint egy méterre maximum 10-12 magot vessünk. Célszerű a sorokat megemelni, egyfajta töltésként kiemelni a talajszintből, és ebbe vetni a magokat. Ezzel a lépéssel a nap jobban melegíti a talajt, gyorsabban növekedhet az uborka.

A növény fejlődése során, valamint a termésérés folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban, naponta többször végezzük, de a legideálisabb a csepegtető öntözés lehet.

Az uborka meghálálja a talajtakarást
 

Az uborka meghálálja a talajtakarást, ugyanis a talajjal érintkező leveleken keresztül fertőz az uborka legtöbb kórokozója. A mulcsozást követően ugyan nem tudjuk kapálni a növényeket, de ez nem is akkora probléma, ugyanis az uborka sekélyen gyökerezik, kapálással könnyen kárt tehetünk a gyökérzetében.

Ha nem szeretnénk szabadföldbe magot vetni, nevelhetünk palántát is. Ehhez március végén vessük el a magokat cserépbe, az itt fejlődő palántákat pedig május végén ültethetjük ki a helyükre. De vigyázat! A palánták hajlamosak a dőlésre, ez ellen Ridomil készítménnyel védekezhetünk.

Miért előnyös a támrendszeres termesztés?

Az esetek döntő részében futó uborkafajtákat nevelünk, esetükben célszerű támrendszerre futtatni a növényeket. Támrendszeres termesztés esetében 50 centiméteres távolságra kell helyezni egymástól a növényeket, a támrendszerként pedig oszlopokra feszített növényhálót használhatunk legegyszerűbben.

Támrendszeres termesztés esetén sokkal jobban éri a nap az uborkát
 

A támrendszeres termesztés esetén a felfelé futó növények több napfényt kapnak, valamint jobban átjárja a levegő, nehezebben alakul ki betegség az állományban. A gyomlálás is könnyebb (ha nem használunk talajtakarást, mert akkor egyáltalán nem gyomosodik), mert jobban hozzáférünk a talajhoz. A rendelkezésre álló helyet is jobban ki tudjuk használni, és az sem mellékes, hogy a támrendszer jelentősen megkönnyíti a szedést.

A támrendszer egyetlen negatívuma, hogy esetében bonyolultabb a növényápolás. Ugyanis a felfelé igyekvő uborka hónalji hajtásait a földtől számított 40 cm-ig le kell vágni, valamint 4 cm-es magasság felett a hajtásokat 1-2, később 3-4 levélig vissza kell vágni, ezzel megakadályozva a növény elburjánzását.

Figyelje Agrárhírek rovatunkat, mert a következő, uborkával foglalkozó cikkünkben az uborka betegségeiről is szó lesz.

Forrás: agraroldal.hu

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás