Az egyenletesség a sertéstenyésztés egyik fontos szempontja, amely akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a sertéseket vágásra küldik. Ennek kezelését azonban az élet korai szakaszában el kell kezdeni. Tekintve, hogy egyik sertés sem nő egyformán, a közös befejezés már a korai életszakasztól fogva megoldandó probléma.

A vágáskori testtömeg változékonysága jelentősen befolyásolja a létesítmények jövedelmezőségét. A piaci testtömeg ingadozása leértékelheti a hasított testeket, befolyásolhatja azok minőségi besorolását és árképzését, valamint meghosszabbíthatja a létesítmények használatát. A jelentős testtömeg-ingadozás valódi pénzügyi hatása gyakran láthatatlan mindaddig, amíg a sertéseket vágásra nem küldik, és a keletkező termékekre vonatkozó tranzakciók meg nem születnek. Következésképpen kritikus igény van célzott kutatásokra, ezek olyan stratégiákat tárnak fel, amelyek csökkenthetik a sertéságazatban a testtömeg ingadozását.

A kutatások azt sugallják, hogy összefüggés van a vágáskori testsúly és a sertés életének korai szakaszában megfigyelt változatosság között. (Fotó: Pixabay)

A kutatások azt valószínűsítik, hogy összefüggés van a vágáskori testsúly és a sertés életének korai szakaszában megfigyelt változatosság között. Egy közelmúltban végzett metaanalízis kimutatta, hogy a vágáskori szórást potenciálisan előre lehet jelezni az elválasztáskor vagy azt követő hetekben mért szórás alapján. Ezzel egybehangzóan egy tanulmány kimutatta, hogy a kezdeti életszakasz alatti nagy állománysűrűség növeli a vágáskori testtömeg-ingadozást. Ez rávilágít annak fontosságára, hogy azokra a stratégiákra összpontosítsunk, amelyek a kocaegységtől kezdve csökkentik a testsúly-változékonyságot.

Az egyenletesség jelemzői és következményei

Születéstől kezdve megfigyelhető a testtömeg változása, és ha a malacokat nem képesek hatékonyan szoptatni vagy nevelni őket, lehetséges, hogy az elválasztás idejére a súlyeltérések fokozódnak. Ez a szórás negatívan befolyásolhatja a takarmányátalakítást az elválasztás utáni szakaszban, mivel a könnyebb sertések még mindig korai fázisú takarmányt igényelnek a takarmány hatékony felhasználásához, míg a nehezebb malacok számára előnyös lehet a későbbi fázis takarmányozása, amely gyakran költséghatékonyabb, mint a kezdeti. A kutatások azt is kimutatták, hogy a csoporton belüli testtömeg-ingadozás csökkenthető, ha a sertéseket fogyasztásuk szerint etetik, és nem követik a meghatározott takarmányozási fázisokat.

A testtömeg-ingadozás több tényezőből adódik, beleértve az eredendő biológiai sokféleséget. Ezenkívül a genetika, a táplálkozás és a betegségek további olyan paraméterek, amelyek befolyásolják a sertések testtömegének különbségeit. Egy kutatási vizsgálat során olyan sertéscsoportokat figyeltek meg, amelyeknek a mortalitási arányszámok, az IAS-v és a sertések szaporodási és légzőszervi szindróma (PRRS) előfordulása alapján alacsony vagy magas egészségügyi kihívásokkal kell szembenézniük, hogy megállapítsák a súlyos egészségügyi kihívások következményeit. Figyelemre méltó eredmény, hogy a testtömeg változatosabbá vált a súlyos egészségügyi kihívásoknak kitett sertések között.

A fokozott egyenletesség értéke

Egy 2021-ben végzett metaanalízis szerint a korábbi életszakaszokra vonatkozó egyenletességi intézkedések alapján ki lehet számítani a vágáskor elveszített lehetőséget. A sertéscsoporton belüli súlyegyenlőség jelentősége a sertések öregedésével nő. A testtömeg változatosságának mindössze 1%-os csökkentése fix testtömeg mellett a kezdeti életszakaszban sertésenként 0,30 eurós megtakarítást eredményezhet a vágáskor.

Folyamatosan alkalmazott probiotikumok az egyenletesség javítása érdekében 

A közelmúltban bemutatott Bacillus alapú probiotikus termék, a SolPreme bebizonyította, hogy közvetlenül serkenti a malacok hám- és nyálkahártyájának immunrendszerét. A bél integritásának és működésének ez a javulása gyakran olyan malacokat eredményez, amelyek jobban teljesítenek, és nagyobb rugalmasságot mutatnak. Amint azt a kutatás hangsúlyozta, összefüggés van a rugalmasság és a magas testsúly egyenletessége között. A probiotikum átlagosan 2,8%-kal növelte az egyenletességet.

Ez a javítás átlagosan 0,70 eurós megtakarítást eredményezhet sertésenként a vágás időpontjában. Ezenkívül az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a megfigyelt fokozott testtömeg-egyenletesség annak tudható be, hogy a kezdetben könnyebb sertések nagyobb arányban jutottak átlagos vagy nagyobb súlykategóriába a probiotikus termékkel való takarmányozást követően. Más szavakkal, a kisebb sertések nagyobbra nőnek, míg a nagyobbak megtartják méretüket.

Az egyöntetűség hiánya, akár a szoptatott, akár az elválasztott malacok, akár a termelő-befejezők körében, elszalasztott nyereségességet jelent. A sertések optimális egyenletessége nemcsak növeli a jövedelmezőséget, hanem egyszerűsíti a gazdálkodást, csökkenti a munkaerő- és takarmányköltségeket, végső soron megkönnyítve a sertéstermelést ma, holnap és a jövőben is.

(Forrás: pigprogress.net)

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás