Éticsiga feldolgozóüzem épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A beruházó a gyárban tésztákat, később pedig gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket is készít majd.

300 új munkahely az éticsiga feldolgozóüzem velejárója

Száz százalékban exportra termel majd az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét  pénteken tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán.

Zalaszentgrót után kisvárdán is éticsiga feldolgozóüzem lesz - Fotó: Pixabay, Patrick Bachowski

A 12 ezer négyzetméteres üzem 300 új munkahelyet teremt - mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az átadáskor.

Jövőre kezdődik a termelés

Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne-IMOFI-Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik el. A termékek elsődleges piaca Franciaország lesz, Magyarországon nincs túl nagy igény a csiga gasztronómiai felhasználására.

Kakaós helyett vajas csigát készítenek Kisvárdán

Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tészta termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek és a nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.

Védett, de mégis gyűjthetik?

“A csigafeldolgozásnak komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében évente közel ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel. A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint április 1. és június 15. között évente összesen maximum 2000 tonna gyűjthető Magyarországon. A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Fehéroroszországból, Litvániából és Romániából is vesz éticsigát” - mondta Kötél Bernadett.

A társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy, hogy új termelőüzemet épít fel Kisvárdán. A beruházáshoz a magyar kormány 40 százalékos támogatást biztosított - folytatta.

Hogyan eszik a franciák?

Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít. A természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített - a francia fogyasztás mintegy 75 százalékát adó - burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom mintegy 80 százalékát csak importból tudják fedezni.

A fagyasztott élelmiszerek és tésztafélék piaca jelentős mértékű bővülés előtt áll, Franciaországban közel két százalékos növekedés várható - áll a Magyar Távirati Iroda közleményében.

A meztelen csiga elleni fellépés

Ha pedig a nyálkás rokonnal, a kerti kártevő meztelen csigával van dolga, itt olvassa el, hogy bánjon el vele!

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás