Tetszik vagy nem, a GMO felé mozdul a világ
Hiába a szigorú magyar szabályozás, a genetikailag módosított termékeknek nem lehet teljesen gátat szabni. Sokan nincsenek tisztában vele, de a GMO megtalálható Magyarországon forgalmazott húsokban, borokban, sörökben, sajtokban, valamint a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza a technológiát.
Egyes vélemények szerint a genetikailag módosított élelmiszerek károsak lehetnek az egészségünkre, mások azonban a GMO-t az éhínség elleni küzdelem fontos eszközének tartják.
Ahol a legfenyegetőbb az éhínség – és ahol nem
Sok országban nem fogadják el a GMO-jelöléssel ellátott élelmiszereket. Ennek fő oka, hogy az élelmiszerhiány nem fenyegető. A technológia inkább a fejlődő országokban népszerű – na meg az Egyesült Államokban, ahol évtizedek óta tiltás nélkül alkalmazható.
Hirdetés
Az amerikai kontinens egésze kedveli a GM-technológiát, hiszen Brazília, Argentína és Kanada is toplistás a biotechnológiával művelt területek nagyságát illetően. Afrikában azonban – ahol a legfenyegetőbb az éhínség – korántsem bővül ennyire a GM-piac.
Hogy mely termékekben találkozhatunk ilyen összetevőkkel? GMO-t a világ 29 országában alkalmaznak, leginkább a szója-, kukorica-, gyapot- és repceültetvények esetében.
Mivel ezek szolgálnak az állatok takarmányául, az ilyen országokból érkező húsokban általában megtalálható a GMO-komponens, és ez minket is érinthet. Itt érdemes bővebben kitérni a szabályozásra.
Szabályok és kivételek
Köztudomású, hogy az Európai Unióban szigorú szabályok vannak érvényben, és az Európai Bizottság előzetes engedélye nélkül sem termeszteni, sem pedig forgalmazni nem lehet GMO-val érintett termékeket. A Bizottság engedélye azonban még nem jelenti azt, hogy a közösség egész területén megtalálható lesz az adott termék, mivel a tagállamok saját hatáskörben tilthatják meg azokat.
Kivétel Spanyolország, Portugália, Csehország, Szlovákia és Románia, ahol nem tilos a gm-növények termesztése sem.
Az azonban már kevésbé ismeretes, hogy vannak olyan, EU-n belül is legálisan forgalomba hozható termékek, amelyekben található genetikai módosításon átesett komponens. Így van ez Magyarországon is, ahol termeszteni ilyen növényeket szigorúan tilos ugyan – sőt, az Alaptörvény tiltja –, de mégis elkerülhetelen a találkozás.
Sütőipar, söripar, borászat
Az olyan apró élőlényeknek, mint a gombák, baktériumok, algák és moszatok, fontos feladatuk van az élelmiszer-minőség javításában, a természetes aromák és színezékek előállításában, feldolgozásában.
Mindezek nagyarányú tenyésztése már megszokott a sütő- és söriparban, borászatban. Az élesztők átalakítására számos géntechnológiai eljárás adott. A borászatban így lehetőség van a gyorsabb és megbízhatóbb fermentációra.
Megakadályozható a bor mikrobiális megromlása, sőt akár minőségileg is jobb borok készíthetőek. A sörgyártásban a poliszacharid-bontó képesség módosításával javítható a szűrhetőség, és alacsonyabb kalóriatartalmú lesz a végtermék. A tejiparban szintén módosított élesztőgombát alkalmaznak, így már több mint húsz éve állítanak elő tejoltó enzimet a sajt gyártásához. Korábban ezt az enzimet (a rennint) a leölt borjak oltógyomrából állították elő.
A takarmányimport révén a húsiparba is bekerül a technológia
Mivel a nagy szójatermő vidékek Dél- és Észak-Amerikában találhatók, ahol a GMO nem tiltott (és ezért előszeretettel alkalmazzák is), az onnan Magyarországra érkező takarmányimport szinte biztosan génmódosított, és így a húsiparba is bekerül a technológia.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság vizsgálata szerint egyes gyártók által előállított sztívia édesítőszerek génmódosított élesztő felhasználásával készülnek. Az itthon kapható xilit tartalmú édesítőszerek túlnyomó többsége pedig GM kukoricából készül.
Megengedőbb szabályozás a gyógyszereknél
Továbbá genetikailag módosított peptideket, valamint fehérjéket használnak egyes szerek előállításához, azonban mindezek összhangban vannak az európai szabályozással. Természetesen a gyógyszerek esetében megengedőbb a szabályozás, mivel a kockázatnál nagyobb a várható haszon, vagyis hogy a beteg kigyógyul súlyos betegségéből.
Tehát akár tetszik, akár nem, a géntechnológia itt van közöttünk, és hiába a szigorú szabályozás egyes európai országokban, a világ a GMO felé mozdul el, amit nem tudunk teljesen kizárni az életünkből.
(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés