A közelmúltban végzett kutatások cáfolják azt a korábbi értelmezést, miszerint a madártetű vagy tyúktetű ne lenne jelentős baromfikártevő. A Riverside-i Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a szabadon tartott madarakat sokkal nagyobb mértékben fertőzik meg a tetvek, mint a ketrecben tartott állományokat.

A tanulmány vezető szerzője, az entomológus Amy Murillo a következőket mondta: „Nem számítottunk arra, hogy a csirkéken madártetű vagy tyúktetű miatt bőrelváltozásokat találunk, de sikerült. Ezt tudomásom szerint korábban nem dokumentálták.”

Amy Murillo entomológus és a vizsgálat vezetője: „Nem számítottunk arra, hogy a csirkéken tetvekkel kapcsolatos bőrelváltozásokat találunk, de sikerült. Ezt tudomásom szerint korábban nem dokumentálták.” (Forrás: poultryworld.net)

Murillo a baromfi és más haszonállatok kártevőit tanulmányozza. A csirkék atkafertőzésének kimutatása érdekében Murillo korábban entomológusokból, informatikusokból és baromfispecialistákból álló csoportot vezetett egy új rovarérzékelő létrehozásában, amelyet a madarak a hátukon viseltek. A vizsgálathoz használt szenzorokat az aktivitás monitorozására használták 3 időpontban – egy olyan időszakban, amikor a ketrecben lévő madarak nem voltak tetvekkel fertőzöttek; egy növekvő fertőzés és egy teljes fertőzés idején.

Az előkészületi viselkedés növekedése

A tetűfertőzés legegyértelműbb jele az volt, hogy a madarak a csőrükkel megtisztítják a tollaikat. Míg a tevékenységet általában pozitívnak tartják, de túl sok belőle megzavarhatja más egészséges csirke viselkedését.

„Olyan jelentős növekedést tapasztaltunk a fertőzött állományok számában, hogy azt gondoljuk: szinte tenyésztik a tetveket, miközben esetleg mást is csináltak, például pihentek, ettek, aludtak vagy tojásokat raktak” – mondta Murillo.

Még akkor is jelentős mértékű növekedést észleltek a baromfik körében, amikor a tetűfertőzés meglehetősen kicsi volt. Murillo: „Csak néhány tetű, és drámai változást látunk abban, amit a csirkék csinálnak. Jelentős mennyiségű időt töltenek azzal, hogy eltávolítsák a tetveket.”

A tetvek hajlamosak olyan helyeken élni a testen, amelyek miatt nehezebben távolíthatók el a gazdaszervezetekről. A csirke testét megszálló tetvek hajlamosak a szárnyak alá menni, ez az átlagosnál melegebb bőrhőmérsékletű hely, amelyet a madarak nehezebben érnek el. A kutatók által ott talált elváltozások aktívan szaporodtak.

Tetvek kezelése baromfiban

A tetvek mérséklésére irányuló stratégiák viszonylag korlátozottak, mivel kevés rovarirtót lehet használni a baromfinál, és nehéz a peszticideket ketreces madarakon alkalmazni. Murillo és munkatársai azonban ígéretes eredményeket értek el az élelmiszer-minőségű kovaföld, egy vízi élőlények megkövesedett maradványaiból előállított porszerű anyag felhasználásával.

„Amikor a csirkék a tollaikba kapják, megzavarja a tetvek viaszszerű külső vázát. Más szóval, a kovaföld teszi ezt, így a rovarok nem tudják megakadályozni a vízveszteséget. Ezután kiszáradnak és elpusztulnak” – jegyzi meg Murillo.

Tekintettel annak lehetőségére, hogy a túlzott fertőzöttség megzavarhatja a tojásrakást, Murillo szeretne egy nyomon követési vizsgálatot végezni: „A tetvekre korábban nem tekintettek komoly kártevőknek. Most, hogy bizonyíték van arra, hogy a tetvek hatással vannak a madarakra, szeretném mérni a fertőzések gazdasági hatását” – tette hozzá.

(Forrás: poultryworld.net)

További híreink

Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Senki sem tudja, hogyan fertőződött meg: madárinfluenza újabb áldozata az USA-ban

2024.09.11.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentése szerint egy Missouri államban élő személy madárinfluenzával fertőződött meg. Az augusztus 22-én kórházba került páciens alapbetegségekkel küzdött, és az eset azért is különleges, mert ő az első olyan beteg, aki nem fertőzött állatokkal való érintkezés révén kapta el a vírust.

Több, eddig ismeretlen vírust fedeztek fel egy kínai gleccser mélyében

2024.09.11.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói több mint 1700 különböző vírus felfedezéséről számoltak be, melyeket egy kínai gleccser mélyén találtak

Rég nem látott esőt hoznak a következő napok, jelentős lehűléssel

2024.09.11.

Pénteken nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőtakaró. Főként a nap első felében keleten még kisüthet a nap, délutánra viszont az ország többi részéhez hasonlóan már arrafelé is erősen felhős vagy borult idő valószínű. Többfelé kell számítani esőre, záporra, keleten akár zivatar is kialakulhat. Kiadós mennyiségű csapadék várható.

Elindult a Digitális Állampolgárság Program Magyarországon

2024.09.11.

A Digitális Állampolgárság Program lelke egy mobiltelefonos alkalmazás, amivel fokozatosan egyre több ügyet lehet intézni sorban állás nélkül.

A 10 legjobb táplálékkiegészítő, amelyek elősegítik a sertések bélrendszerének egészségét

2024.09.10.

A sertések bélrendszerének egészsége alapvető fontosságú az optimális növekedéshez és a jó immunrendszerhez. A megfelelő bélmikrobióta fenntartása, az emésztőrendszer védelme és a kórokozók elleni védekezés kulcsfontosságú tényezők a sertéstenyésztés sikerességéhez. Az alábbiakban bemutatjuk azt a 10 legjobb táplálékkiegészítőt, amelyek segítik a sertések bélrendszerének egészségét.

Partnerhírek
Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás