A muskátli (Pelargonium) sok kertben és erkélyen kedvelt virág, de ahhoz, hogy évről évre újra virágozzon, fontos megfelelően teleltetni. A magyar hobbikertészek számára az egyik leggyakoribb kérdés a muskátli helyes teleltetése, amely megelőzi a fagy okozta károsodást és biztosítja a növény tavaszi feléledését. Nézzük meg, hogyan teleltessük a muskátlikat lépésről lépésre, hogy egészségesek maradjanak!

Mikor vigyük be a muskátlit?

Az első komolyabb fagyok előtt, amikor az éjszakai hőmérséklet 5 °C alá esik, ajánlott a muskátlit biztonságos helyre vinni. Ezek a mediterrán növények nem bírják a hideget, és még a rövid ideig tartó fagy is súlyosan károsíthatja őket.

muskátli
Fotó: Pixabay

Hol és hogyan tároljuk őket?

A muskátlik számára ideális hely a teleltetéshez egy világos, fagymentes, de hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet 5-12 °C között van. Egy garázs, pince vagy hidegveranda is megfelelő lehet. Fontos, hogy a növények elegendő fényt kapjanak, és hogy a helyiség jól szellőzzön.

Mennyire kell visszametszeni a muskátlit?

A teleltetés előtt érdemes a muskátlikat visszametszeni. A hosszú hajtásokat körülbelül kétharmad részig vágjuk vissza, hogy a növény kevesebb energiát fordítson a levelek és hajtások fenntartására. Ezzel elősegítjük, hogy a növény tavasszal erősebben induljon újra.

Hogyan öntözzük őket télen?

Télen a muskátli kevesebb vizet igényel. Fontos, hogy csak mérsékelten öntözzük őket, és hagyjuk a talajt szinte teljesen kiszáradni az öntözések között. A túlzott víz gyakran gyökérrothadást okoz, ezért mindig ügyeljünk rá, hogy ne álljon meg a víz a cserép aljában.

Mit tegyünk tavasszal?

Ahogy melegszik az idő, március végén vagy április elején, érdemes fokozatosan visszaszoktatni a muskátlit a kültéri környezethez. Kezdjük el növelni az öntözés gyakoriságát és helyezzük napos helyre. A friss hajtások megjelenésekor újra tápoldatozhatjuk, hogy a növény egészségesen növekedjen és gazdagon virágozzon.

Gyakori kérdések a muskátli teleltetéséről

Mikor vigyem be a muskátlit a lakásba?

Általában az első fagyok előtt, amikor az éjszakai hőmérséklet 5 °C alá süllyed.

Mennyi fényre van szüksége a muskátlinak télen?

Télen is szüksége van fényre, ezért ajánlott világos, de hűvös helyre helyezni őket.

Mi történik, ha nem metszeném vissza a muskátlikat?

A növények túl sok energiát fordítanak a hosszú hajtások fenntartására, így tavasszal lassabban indulhatnak újra.

Összességében tehát a muskátli sikeres teleltetése néhány egyszerű lépésen múlik: időben vigyük be őket fagymentes helyre, metsszük vissza, öntözzük mérsékelten, és biztosítsunk megfelelő hőmérsékletet és fényt. Ha követjük ezeket a tanácsokat, tavasszal egészséges, virágzó muskátlijaink lesznek.

Megosztás

További híreink

A szerves trágya lehet a jövő mezőgazdaságának kulcsa – használja már?

2024.10.02.

A szerves trágyák használata – legyen szó feldolgozott vagy természetes formákról – javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét, így nemcsak kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, hanem a termelési költségeket is csökkentheti.

Teljesen ellehetetlenítheti a magyar libamájat, ha EU-s engedélyt kap a francia labormáj

2024.10.02.

Egy francia vállalat libamájra emlékeztető terméke kerülhet elsőként forgalomba az unióban, a szóban forgó termék azonban könnyen utat törhet a további labor-termékeknek.

Köztes növénytermesztés: Hatékony megoldások a terméshozam növelésére

2024.10.02.

A köztes növénytermesztés (intercropping) és a csúsztatott köztes növénytermesztés (relay intercropping) olyan innovatív mezőgazdasági módszerek, amelyek segítenek a gazdáknak növelni a terméshozamot, javítani a talaj egészségét, valamint csökkenteni a kártevők és betegségek előfordulását.

Tippek a muskátli helyes teleltetéséhez: Hogyan védje meg növényét a fagyoktól?

2024.10.02.

A muskátli (Pelargonium) sok kertben és erkélyen kedvelt virág, de ahhoz, hogy évről évre újra virágozzon, fontos megfelelően teleltetni. A magyar hobbikertészek számára az egyik leggyakoribb kérdés a muskátli helyes teleltetése, amely megelőzi a fagy okozta károsodást és biztosítja a növény tavaszi feléledését.

Jóval kevesebb traktort vettek a magyar gazdák 2024 augusztusában, mint egy évvel korábban

2024.10.02.

A magyar gazdák 53,7 százalékkal kevesebb traktort vettek 2024 augusztusában, mint egy évvel korábban.

Búcsúzzunk el a napfénytől, szombatig nem látjuk a Napot

2024.10.02.

Szerdán a nap nagy részében erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként északnyugaton számíthatunk esőre, záporra. A csapadék délkelet felé helyeződik estére, miközben a szél helyenként viharossá fokozódhat, a hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

Partnerhírek
Partner

A csapadék csak fél siker, legyen ott a tápanyag is - gyökértömeg-növelés és növénykondicionálás repcében

2024.10.01.

Az őszi kezeléssel a gyökértömeg növelésére nyújthatunk támogatást növényeinknek, biostimulátor tartalmú lombtrágyaoldatokkal, melyek a talajról is hasznosulni képesek. A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldat termékcsaládjába tartozó FERTIACTYL RADICAL magas bórtartalmával és mangánnal az olajos növények kezdeti bórpótlására, gyökeresedésének támogatására és ellenálló képességének fokozására lett kifejlesztve.

Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 105 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás